Oefenexamenvragen Wft

Ben jij klaar voor het Wft-examen? Doe een steekproef!

Vrouwtje transparant
Wft examen

Oefenen voor het Wft-examen met deze oefenvragen

Ben jij klaar voor het Wft-examen? Het maken van een oefenexamen Wft is een slimme manier om dit te testen. Op deze pagina vind je linkjes naar verschillende Wft oefenvragen. Deze kun je gratis maken. Even een snelle kennischeck? Dit is een leuke manier!

NB
We hebben ook een pagina met PE oefenvragen.

Rechtenstudent Jeffrey

Wft Basis

Jeffrey (17 jaar) komt bij Bank A voor het openen van een betaalrekening. Hij huurt sinds kort een kamer in een studentenhuis en studeert rechten aan de universiteit. Hij is meeverzekerd op de verzekeringen van zijn ouders. Welke verzekeringen moet hij afsluiten als hij 18 jaar wordt?

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.


Persoonlijke gegevens

 • Jeffrey huurt sinds kort een kamer in een studentenhuis.
 • Hij studeert rechten aan de universiteit.
 • Jeffrey is in zijn vrije tijd DJ. Hij heeft dure audioapparatuur in zijn kamer staan.


Financiële situatie

 • Jeffrey ontvangt € 750 aan studievoorschot per maand.
 • Hij verdient als DJ daarnaast € 750 netto per maand.
 • Jeffrey ontvangt ook nog € 250 per maand van zijn ouders als extra bijdrage.
 • Jeffrey heeft nog een spaarrekening bij Bank B. Het saldo op deze rekening bedraagt € 7.500. Dit geld is bedoeld voor onvoorziene uitgaven tijdens zijn studietijd.
 • Jeffrey heeft nog geen verzekeringen gesloten. Hij is meeverzekerd op de verzekeringen van zijn ouders.


Wensen en doelstellingen

 • Jeffrey wil een nieuwe betaalrekening met een betaalkrediet bij Bank A. Zijn huidige betaalrekening loopt bij Bank B. Hij wil deze rekening niet meer gebruiken, omdat zijn vader bij Bank B werkt. Jeffrey vindt het geen prettige gedachte dat zijn vader inzage heeft in zijn financiële zaken.
 • Jeffrey wil een beleggingsrekening openen. Hij vindt de rente op zijn spaarrekening te laag en is niet bang voor tegenvallende opbrengsten. Jeffrey wil zijn beleggingen kunnen verkopen op ieder gewenst moment.
 • Jeffrey rijdt al enige tijd met de auto van zijn moeder middels 2toDrive. Hij wil daar het komende jaar nog gebruik van maken. Zijn moeder heeft hem als regelmatige bestuurder aangemeld bij de verzekeraar.


Jeffrey wordt morgen 18 jaar.

Wat zijn de meest essentiële verzekeringen die Jeffrey kan sluiten gezien zijn huidige situatie?

Let op: er zijn vier antwoorden juist.

Antwoordopties:

 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Autoverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Ongevallenverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Woonhuisverzekering
 • Zorgverzekering
 • Kostbaarhedenverzekering


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 1,3,7,8 zijn juist.

Omdat Jeffrey waardevolle spullen in zijn kamer heeft staan, is het verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. Gezien de dure audioapparatuur is het ook aan te raden een extra kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering over het algemeen een belangrijke verzekering. Het is zeer waarschijnlijk dat zijn ouders een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) hebben en dan is hij als uitwonende student nog verzekerd op de AVP van zijn ouders, maar dan hoogstwaarschijnlijk niet voor het bijverdienen als DJ. Voor die werkzaamheden is het essentieel om een AVP (met uitbreiding bijverdiensten als DJ) of AVB (voor bedrijven) te sluiten. Uiteraard is de AVP ook essentieel als zijn ouders geen AVP hebben. Tot slot wordt Jeffrey morgen 18 jaar en hij is dan verplicht een zorgverzekering voor hemzelf af te sluiten.

Jeffrey huurt een kamer, dus is een woonhuisverzekering niet nodig. Een autoverzekering is ook niet nodig, omdat zijn moeder al een autoverzekering heeft en Jeffrey als regelmatige bestuurder heeft aangemerkt op die verzekering.

De rechtsbijstandverzekering en de ongevallenverzekering zijn in deze situatie niet essentieel.

Als Jeffrey meer wil weten en advies wil over de verzekeringen, zal de klantmedewerker Basis moeten doorverwijzen naar de Schadeadviseur particulier en/of zakelijk.

Wft basis
Wft basis
Schenkbelasting

Wft Basis

Sabine (48 jaar) komt bij haar bank om € 50.000 contant op te nemen. Ze heeft dit bedrag gereserveerd. Ze gaat hierover in gesprek met de klantmedewerker Basis. Graag wilt ze dit geld belastingvrij houden.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.

De volgende informatie wordt duidelijk.

Schenking

 • Sabine heeft de € 50.000 gekregen van haar buurvrouw.
 • De buurvrouw heeft dit bedrag overgemaakt op de betaalrekening van Sabine.
 • Sabine heeft nog geen specifiek doel voor ogen, waaraan ze dit geld wil uitgeven.
 • Ze vindt het in ieder geval zonde om het geld op haar betaalrekening te laten staan, omdat ze er dan geen rente over krijgt.


Belastingclaim

 • Sabine heeft gehoord dat ze over dit bedrag schenkbelasting moet betalen. Ze reserveert hiervoor € 15.000.
 • Sabine heeft ook gehoord dat ze misschien inkomstenbelasting hierover moet betalen. Ze weet niet precies hoe dat werkt, omdat ze heel weinig van belastingen afweet.
 • Sabine heeft van een vriendin gehoord dat de Belastingdienst alleen kijkt naar het saldo op de rekening op 1 januari.
 • Sabine vindt eigenlijk dat ze al genoeg belasting heeft betaald en zoekt naar een manier om de rest van het geld belastingvrij te behouden.


Sabine zegt: “Als ik er nu voor zorg dat dit geld op 1 januari aanstaande niet meer op de rekening staat, dan hoef ik er toch geen belasting over te betalen? En qua rente maakt het toch weinig uit, want die is toch heel erg laag op dit moment.”


Wat is de meest professionele en inhoudelijk correcte reactie van de klantmedewerker Basis?

Antwoordopties

 • Het maakt niet uit of dit geld op een rekening staat of dat u het contant in een kluisje bewaart. U bent helaas verplicht het geld op te geven bij uw aangifte
 • Ik durf hierover geen uitspraken te doen. U kunt hierover het beste contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen u verder helpen
 • Veel mensen proberen op deze manier belasting te besparen. Als de Belastingdienst er niet achter komt, dan scheelt u dat inderdaad wat belasting


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 1 is juist.


Contant geld maakt ook deel uit van het vermogen in box 3. Het moet dus worden meegenomen bij de aangifte IB. Het is niet professioneel te vertellen dat veel mensen met succes proberen de belastingen te ontduiken. Het is ook niet professioneel de klant door te verwijzen naar de Belastingdienst. Het mag van de Klantmedewerker Basis verwacht worden dat hij deze kennis in huis heeft.

Nieuwe keuken van Constance en Fleur

Wft Consumptief krediet

Constance (28 jaar) en Fleur (29 jaar) willen geld lenen voor een luxe nieuwe keuken. Ze willen graag een voorstel ontvangen van de adviseur voor een persoonlijke lening.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.


Persoonlijke situatie
Constance en Fleur zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden (koude uitsluiting). Ze hebben geen kinderen. Constance werkt bij een scholengemeenschap als administratief medewerkster en verdient € 950 netto per maand. Fleur werkt op een advocatenkantoor als strafrechtadvocate en verdient € 4.000 netto per maand.

Woning
De woning staat op naam van Constance en Fleur. De woning is gefinancierd met een hypothecair krediet van € 360.000 tegen een rente van 2,9%. De maandlast is door Fleur verzekerd met een woonlastenbeschermer bij arbeidsongeschiktheid. De hypotheekakte is ingeschreven voor een bedrag van € 375.000. Ze willen hun woning graag voorzien van een nieuwe keuken. De marktwaarde na verbouwing is € 380.000.

Overige kredieten
Constance en Fleur hebben tijdens hun huwelijk naast het hypothecaire krediet beiden getekend voor de volgende kredieten:

 • Een doorlopend krediet met een limiet van € 25.000 tegen een rente van 5,7% en een maandlast van € 500. Hiervan is inmiddels € 5.000 opgenomen. Fleur heeft de maandlast verzekerd met een betalingsbeschermer.
 • Een betaalkrediet van € 2.500.
 • Een verzendhuiskrediet met een restantschuld van € 2.500.


Wensen en doelstellingen

 • Constance en Fleur willen € 25.000 lenen voor de aanschaf van een luxe nieuwe keuken.
 • Daarnaast willen ze hun betaalkrediet en verzendhuiskrediet oversluiten, omdat ze de rente te hoog vinden.
 • Constance en Fleur willen graag een voorstel ontvangen voor een persoonlijke lening. Er wordt namelijk geadverteerd met een rente van 4,8%.


Constance en Fleur besluiten af te zien van de persoonlijke lening en het benodigde geld op te nemen vanuit het doorlopend krediet. De adviseur signaleert een aantal financiële risico's die Constance en Fleur lopen door deze keuze.


Wat is het meest essentiële risico dat direct na de opname aanwezig is, waarvoor de adviseur Consumptief krediet Constance en Fleur moet waarschuwen?

Antwoordopties:

 • Het arbeidsongeschiktheidsrisico
 • Het fiscale risico
 • Het renterisico


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.Antwoord + uitleg

Optie 2 is juist.

Als Constance en Fleur het geld voor de verbouwing van de keuken opnemen vanuit het doorlopend krediet, dan hebben ze geen recht op renteaftrek in box 1 van de inkomstenbelasting. Volgens de nieuwe eigenwoningregeling moet er bij nieuwe financieringen voor de aankoop of verbetering van de eigen woning sprake zijn van een contractuele aflossing. Daarvan is geen sprake bij een doorlopend krediet. Het renterisico is direct na de opname slechts 0,1% en dit heeft dan ook een minimale impact. Uiteraard kan de rente later wel toenemen. Het arbeidsongeschiktheidsrisico is grotendeels afgedekt door de betalingsbeschermer van Fleur. Gezien de hoogte van het inkomen van Constance heeft arbeidsongeschiktheid bij haar een beperkte invloed op het totaalinkomen.

Consumptief krediet
Consumptief krediet
Lopend krediet

Wft Consumptief krediet

Gideon (48 jaar) heeft een vraag over een lopend krediet. Hij wilt graag een arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen afsluiten. Hij gaat hierover in gesprek met een onafhankelijk adviseur Consumptief krediet.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.

Tijdens het gesprek blijkt het volgende.

Lopend krediet

 • Gideon heeft een maand geleden een persoonlijke lening afgesloten van € 40.000.
 • Hij heeft met de lening zijn nieuwe auto gefinancierd.
 • De maandlast voor de persoonlijke lening van Gideon bedraagt € 750.


Arbeidsongeschiktheidsrisico

 • Gideon maakt zich zorgen over het arbeidsongeschiktheidsrisico.
 • Gideon is een succesvol zelfstandig consultant in de IT-markt en hij heeft dit risico niet verzekerd.
 • Een collega-ondernemer heeft Gideon aangeraden dit alsnog te doen gezien de hoge last van de persoonlijke lening.


Gideon zegt: “Ik wil graag alsnog een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen afsluiten voor een verzekerd bedrag van minimaal € 750. Dan hoef ik niet bang te zijn dat ik mijn lening niet meer kan betalen als ik arbeidsongeschikt word. Kunt u dat voor me in orde maken?”

Wat is de meest professionele reactie van de adviseur Consumptief krediet?

Antwoordopties:

 • Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten, dan moet ik u doorverwijzen naar de adviseur Inkomen. Ik kan u eventueel wel een voorstel doen voor een betalingsbeschermer. Ik zal u uitleggen wat het onderlinge verschil is
 • Het is niet nodig uw arbeidsongeschiktheidsrisico te verzekeren als consultant als u in goede gezondheid bent. Mocht u op een gegeven moment vermoeden dat uw gezondheid achteruit gaat, dan kunt u alsnog een verzekering afsluiten. Op deze manier bespaart u een hoop geld
 • Ik vind het erg verstandig van u dat u deze keuze heeft gemaakt. U loopt als ondernemer inderdaad een behoorlijk financieel risico als u arbeidsongeschikt wordt. Ik zal de aanvraagformulieren meteen erbij pakken


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 1 is juist.

Het is niet professioneel van de adviseur Consumptief krediet om te adviseren over een AOV. Dit valt namelijk onder de kwalificatie van de adviseur Inkomen. Een betalingsbeschermer mag echter wel door de adviseur Consumptief krediet worden opgepakt. Het is ook niet professioneel om de klant te adviseren de verzekering pas af te sluiten als de kans op een claim aanwezig is vanwege de gezondheidssituatie. De verzekering zal dan waarschijnlijk niet uitkeren.

Nationale Hypotheek Garantie

Wft Hypothecair krediet

Victor en Eva (beiden 40 jaar) wonen samen met hun 2 kinderen al 10 jaar in een halfvrijstaande woning in Almere. De huidige marktwaarde van hun woning is €310.000. Ze willen hun hypotheek graag oversluiten naar een andere geldverstrekker.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.

De volgende gegevens zijn duidelijk:

 • Bankspaarhypotheek: € 305.000 (10 jaar geleden afgesloten, totale looptijd 30 jaar)
 • Hypotheekrente: 4%, 15 jaar vast
 • Inleg SEW: € 416 per maand gedurende 360 maanden. Bij aanvang is een eenmalige hoge storting gedaan van € 5.000.
 • Premie overlijdensrisicoverzekering: € 25 per maand


Aangepaste eigenwoningschuld

 • Victor en Eva willen hun hypotheek graag oversluiten naar een andere geldverstrekker
 • De boete die de huidige geldverstrekker daarvoor in rekening brengt, is € 6.100
 • Daarnaast krijgen zij te maken met een bedrag van € 2.800 aan overige bijkomende kosten
 • De boeterente en de bijkomende kosten willen zij meefinancieren in een nieuw annuïtair leningdeel met een looptijd van 10 jaar
 • Na het oversluiten betalen zij een rente van 2,5% voor zowel de annuïteitenhypotheek als de bankspaarhypotheek
 • De nieuwe rentevastperiode is 10 jaar
 • De inleg op de SEW wordt na het oversluiten € 618
 • Victor en Eva hebben een bedrag van € 50.000 aan spaargeld. Hiervan is € 30.000 gereserveerd voor de studie van hun kinderen


Victor geeft tijdens het gesprek met de adviseur aan dat hij onlangs iets heeft gelezen over Nationale Hypotheek Garantie. Hij heeft gelezen dat de rente die zij moeten betalen dan nog lager zou kunnen worden. Hij vraagt aan de adviseur of NHG een optie is in hun situatie.

Welke reactie van de adviseur Hypothecair krediet is het meest professioneel en inhoudelijk correct op deze vraag van Victor?

Antwoordopties:

 • NHG is in jullie situatie niet mogelijk, omdat jullie de bijkomende kosten en de boeterente mee willen financieren. Bij NHG mag er namelijk geen box 3 deel zijn
 • NHG is in jullie situatie inderdaad mogelijk, maar dan moeten jullie de boete uit eigen middelen voldoen. De extra kosten die jullie moeten betalen voor een lening met NHG, kunnen we meefinancieren
 • NHG is in jullie situatie mogelijk. De looptijd van de hypotheek die jullie extra nemen voor het betalen van de boete en de bijkomende kosten, moet in dat geval echter worden gesteld op een termijn van 360 maanden
 • NHG is in jullie geval niet mogelijk, want een niet-NHG-lening kun je alleen oversluiten naar een lening met NHG in bepaalde situaties. Daarvan is in jullie geval helaas geen sprake


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 4 is juist.

Om een niet-NHG-lening over te sluiten naar een NHG-lening, moet de nieuwe lening worden gebruikt voor:

 • kwaliteitsverbetering en/of energiebesparende voorzieningen;
 • relatiebeëindiging of erfopvolging;
 • afkoop erfpacht of verkrijgen volle eigendom van de grond;
 • het verbeteren van de individuele klantsituatie in de volgende twee situaties:
  • het substantieel omzetten van een aflossingsvrij leningdeel naar een annuïtair of lineair aflossingsschema; of
  • oversluiten is naar het oordeel van de geldverstrekker nodig, gezien de specifieke klantsituatie in relatie tot woningbehoud en het vangnet dat NHG biedt.
Hypothecair krediet
Hypothecair krediet
Rentebestanddeel

Wft Hypothecair krediet

Roy (67) en Saskia (67) zijn jaren geleden een geregistreerd partnerschap aangegaan zonder huwelijkse voorwaarden. Over zes maanden gaan ze met pensioen.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.


Pensioeninkomen en belasting
Over zes maanden gaan Roy en Saskia met pensioen. Ze hebben recent van hun pensioenuitvoerders bericht ontvangen over de hoogte van hun pensioenen. In het bericht staat het volgende:

 • Roy heeft een OP van € 28.413 en een PP van € 12.889
 • Saskia heeft een OP van € 11.612 en een PP van € 8.128


Na pensionering gaan ze per jaar de volgende belastingen betalen:

 • Roy moet € 5.860 aan belasting betalen en een bijdrage Zvw van € 2.101
 • Saskia moet € 1.228 aan belasting betalen en een bijdrage Zvw van € 1.186


Huidige woning
Ze hebben de woning in 1995 samen aangekocht. De woning heeft een waarde van € 690.000 (WOZ-waarde). Ze hebben een beleggingshypotheek van € 300.000 (rente 4,6%, looptijd 25 jaar). Ze hebben een aflosvrije hypotheek van € 200.000 (rente 4,4%, looptijd 30 jaar).

Kapitaalverzekering
Aan de beleggingshypotheek is een kapitaalverzekering gekoppeld. Deze hebben ze in 2012 omgezet in een kapitaalverzekering eigen woning. In de verzekering is een eerste storting gedaan van € 25.000. De maandelijkse inleg is € 344. De kapitaalverzekering komt volgende maand na een looptijd van 25 jaar tot uitkering. De verwachte uitkering zal € 350.000 bedragen.

Overige uitgaven
Naast de hypotheek betalen ze maandelijks nog € 250 aan gas, water en licht, € 350 voor de ziektekostenverzekering en € 1.950 aan overige vaste uitgaven.

Hoe hoog is het belaste rentebestanddeel als de KEW tot uitkering komt en ze een uitkering ontvangen van € 350.000?

 • Vrijstelling KEW: € 171.000.
 • Komt je uit op een geheel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in.
 • Komt je uit op een niet geheel bedrag? Vul twee cijfers achter de komma in.
 • Voer geen punt in bij duizendtallen.


Antwoordoptie: € …

Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.Antwoord + uitleg

De uitkering van de KEW bedraagt € 350.000. Ze geven aan dat ze met de kapitaalverzekering de hypotheek willen aflossen. Als ze dat doen, voldoen ze aan de voorwaarden van de KEW en hebben ze recht op de vrijstelling.

De formule is: (U – V) / U x (U – P)

Omdat ze samen zijn, kunnen ze twee keer de vrijstelling gebruiken (2 x € 171.000 = € 342.000).

De totale inleg is: (€ 344 x 25 x 12 =) € 103.200 + de extra storting € 25.000 = € 128.200.

Belast rentebestanddeel: (€ 350.000 -/- € 342.000) / € 350.000 x (€ 350.000 -/- € 128.200) = € 5.069,72 = € 5.069,00.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wft Inkomen

Bart heeft een afspraak met de adviseur Inkomen. Hij heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering en wilt graag een woonlastenverzekering.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.


Arbeidsongeschiktheidsverzekering

 • Bart heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een verzekerde som van € 32.500.
 • Rubriek A heeft hij niet verzekerd, omdat zijn bedrijf gedurende de 1e 2 jaren het loon moet doorbetalen en het bedrijf heeft ook voldoende financiële middelen om dat te doen.
 • Het loon van Bart bedraagt momenteel € 150.000 per jaar.
 • Bart ontvangt een uitkering als hij arbeidsongeschikt is en zijn eigen beroep niet kan uitoefenen.
 • De verzekering keert uit vanaf een arbeidsongeschiktheidspercentage van 25% en kent een 7-klassensysteem.
 • De verzekering loopt tot de AOW-gerechtigde leeftijd en keert uit tot aan de einddatum.


Nieuwe woning

Onlangs heeft Bart een nieuwe woning aangekocht in Blaricum. De aankoopkosten voor deze woning bedroegen € 850.000. Bart is hiervoor een financiering aangegaan van € 800.000. Hij betaalt aan rente en aflossing een maandelijks bedrag van € 4.000. De hypotheekadviseur heeft toen ook gesproken over de mogelijkheid om een woonlastenverzekering af te sluiten en heeft daarvoor toen ook een offerte gemaakt.

Kenmerken woonlastenverzekering

 • De woonlastenverzekering heeft een wachttijd van 1 jaar.
 • De verzekering keert, bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 50% tot 80%, 50% uit. Bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 80% tot 100% keert de verzekering het volledige verzekerde bedrag uit.
 • De verzekering heeft een uitkeringsduur van 5 jaar en kent als arbeidsongeschiktheidscriterium beroepsarbeidsongeschiktheid.
 • De verzekerde som is gelijk aan de maandelijkse hypotheeklast, met een maximum van € 2.500 per maand.


Je bent met Bart in gesprek om beheer uit te voeren op zijn bestaande arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hij geeft aan dat hij de huidige verzekering wel erg duur vindt in vergelijking met de offerte van de woonlastenverzekering, die hij nog heeft liggen.

Welke verschillen zijn er tussen de woonlastenverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering, waardoor dit premieverschil mogelijk wordt veroorzaakt?

Meerdere antwoorden zijn juist

Antwoordopties:

 • De arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft een beperktere uitkeringsduur
 • De uitkering op de arbeidsongeschiktheidsverzekering is hoger
 • De woonlastenverzekering heeft een langere eigenrisicoperiode
 • De verzekeringen hanteren een ander arbeidsongeschiktheidscriterium
 • De arbeidsongeschiktheidsverzekering keert al uit bij een lager arbeidsongeschiktheidspercentage


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.

Antwoord + uitleg

Optie 2 en 5 zijn juist.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering keert uit tot aan de einddatum en de woonlastenverzekering heeft een maximale uitkeringsduur van 5 jaar. De woonlastenverzekering heeft dan ook een beperktere uitkeringsduur.

De uitkering op de arbeidsongeschiktheidsverzekering is bij volledige arbeidsongeschiktheid € 32.500. De woonlastenverzekering keert maximaal 12 x € 2.500 = € 30.000 per jaar uit.

De eigenrisicoperiode is op beide verzekeringen gelijk. Rubriek A = 1 jaar.

De verzekeringen hanteren hetzelfde arbeidsongeschiktheidscriterium: beroepsarbeidsongeschiktheid (= arbeidsongeschikt voor het eigen beroep).

De arbeidsongeschiktheidsverzekering keert al uit vanaf een arbeidsongeschiktheidspercentage van 25%. De woonlastenverzekering keert pas uit bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 50%.

Inkomen
Inkomen
Ziekmelding Jochem

Wft Inkomen

Peter van Dalen heeft een eigen onderneming met personeel. Zijn medewerker Jochem is al geruime tijd ziek. Ze streven ernaar Jochem weer volledig aan het werk te krijgen en hebben hem daarom niet ziekgemeld bij UWV.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.


Plan van aanpak en evaluatie Jochem
Jochem is al geruime tijd ziek. Peter van Dalen en Jochem hebben al een plan van aanpak opgesteld en ze nemen dit periodiek consequent door. Als een aanpassing vereist is dan ondernemen zij meteen actie. Desondanks lukt het niet om Jochem volledig te laten re-integreren. Elke keer is er wel weer sprake van een terugval. Ze hopen allebei dat Jochem volgend jaar toch weer volledig aan de slag kan.

Contact inzake Jochem
Uit de administratie blijkt dat Jochem al 50 weken ziek is en de adviseur inkomen besluit om contact op te nemen met Peter om te vragen hoe het er allemaal voorstaat. De adviseur vraagt hem ook of hij Jochem inmiddels al heeft ziekgemeld bij UWV. Hij geeft aan dat hij dit nog niet heeft gedaan, omdat ze ernaar streven Jochem weer volledig aan het werk te krijgen.

Ziektegeval Eric
Nu Peter de adviseur toch aan de lijn heeft, legt hij ook de volgende situatie aan hem voor. Eric is een aantal jaren geleden een lange tijd ziek geweest ten gevolge van een ongeval. Uiteindelijk is hij gekeurd en voor 40% arbeidsongeschikt verklaard. Hij is wel in dienst gebleven bij Peter waar hij ander werk is gaan verrichten. Momenteel zit Eric wederom thuis. Hij heeft psychische klachten ten gevolge van een relatiebreuk.

Preventief medisch onderzoek
De werknemers van Peter hebben om een preventief medisch onderzoek gevraagd. Peter baalt hier enorm van en wil hier eigenlijk niet aan meewerken.

Welke reactie van de adviseur Inkomen is het meest professioneel en inhoudelijk correct met betrekking tot de ziekmelding van Jochem bij UWV?

Antwoordopties:

 • Je moet hem toch maar zo snel mogelijk aanmelden, ook al verwacht je dat hij uiteindelijk niet in de WIA belandt. Mocht het namelijk onverhoopt niet lukken om te re-integreren, dan moet je het loon mogelijk nog langer doorbetalen
 • Wat fijn dat jullie het samen zo goed oppakken. Je had hem echter na 42 weken moeten aanmelden bij UWV. Je riskeert nu een boete van maximaal € 455
 • Wat fijn dat jullie dit zo goed oppakken. Ik zou hem wel maar aanmelden bij UWV om problemen in de toekomst te voorkomen. Er geldt geen sanctie, mits aan alle re-integratieverplichtingen is voldaan en de poortwachterstoets wel tijdig kan worden uitgevoerd


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.

Antwoord + uitleg

Optie 2 is juist.

Een werkgever moet een zieke werknemer uiterlijk in de 42e week aanmelden bij het UWV. Doet hij dit niet, dan volgt er een boete van maximaal € 455.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Wft Vermogen

Milou (43) en Jack (38) zijn gehuwd op huwelijkse voorwaarden. Milou runt samen met haar neef een besloten vennootschap. Milou overweegt een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.


Werk, inkomen, vermogen
Milou runt samen met haar achterneef Tommy een besloten vennootschap, ToMi BV. Milou bezit 20% van de aandelen in deze BV. Deze aandelen hebben allemaal stemrecht. Het salaris van Milou is € 65.000 bruto per jaar. Zij heeft een vrij vermogen van € 85.000.

Jack werkt in loondienst. Hij is recent van werkgever veranderd en ontvangt een salaris van € 64.125 per jaar. Jack heeft een auto van de zaak met een cataloguswaarde van € 50.000. De fiscale bijtelling is 25%.

In het verleden heeft hij deelgenomen aan een levensloopregeling. Op de levenslooprekening stond op 31 december 2011 een saldo van € 3.300. Het huidige saldo is € 9.800. Hij vraagt zich af of hij de regeling bij zijn nieuwe werkgever kan voortzetten of dat hij de rekening nu beter kan afkopen.

Pensioen
Milou heeft altijd pensioen opgebouwd via lijfrentes. Op haar lijfrentebeleggingsrekening heeft zij momenteel een bedrag staan van € 41.200. Jaarlijks stort zij € 4.500 op de beleggingsrekening. Het rendement is de laatste jaren 4,9% geweest. Haar pensioenleeftijd is 68 jaar. Ze heeft berekend dat het bedrag dat nu op haar lijfrenterekening staat, moet aangroeien naar € 200.000 en ze vraagt zich af of ze dat met het huidige rendement gaat halen.

Wensen en doelstellingen

 • Milou wil duidelijkheid. Zij houdt niet van verrassingen.
 • Milou en Jack overwegen allebei een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten.
 • Jack wil weten welke mogelijkheden hij heeft met zijn levensloopregeling.


Milou overweegt een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Welke rechten en mogelijkheden heeft Milou?

Antwoordopties:

 • Milou heeft recht op twee jaar loondoorbetaling door de BV en daarna heeft zij recht op een WIA-uitkering. Als ze deze uitkeringen te laag vindt, zal ze zelf een aanvullende verzekering moeten afsluiten
 • Milou kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten met een eigenrisicotermijn van twee jaar, want de eerste twee jaar heeft ze recht op loondoorbetaling. Daarna ontvangt ze geen wettelijke uitkering meer
 • Milou heeft weliswaar recht op twee jaar loondoorbetaling en een WIA-uitkering, maar omdat haar inkomen hoger is dan het maximumdagloon, daalt haar inkomen sterk. Zowel de BV als zijzelf kunnen hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 3 is juist.

Milou is in loondienst van de BV. De BV moet daarom tijdens de eerste 104 weken van ziekte haar loon doorbetalen. Het maakt hierbij niet uit dat Milou ook aandelen bezit van de BV.

Voor de werknemersverzekeringen wordt Milou niet gezien als DGA, omdat ze minder dan 50% van de aandelen met stemrecht bezit. Als zij na 104 ziekte voor 35% of meer arbeidsongeschikt is, dan heeft zij recht op en WIA-uitkering.

Milou heeft een inkomen dat hoger is dan het maximumdagloon. Bij arbeidsongeschiktheid kan haar inkomen daarom wel aanzienlijk dalen. Zij kan zelf een aanvullende verzekering afsluiten of de BV kan dit doen.

Vermogen
Vermogen
Rogiers testament

Wft Vermogen

Rogier (36) en Imre (32) wonen nu twee jaar samen. Rogier heeft een testament, maar Imre niet. Ze hebben een samenlevingscontract met een verzorgersclausule. Rogier wilt deelnemen aan een excedentenregeling.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.

Gegevens samenleving
Rogier heeft een testament. Imre heeft geen testament. In het door hen samen opgestelde samenlevingscontract hebben zij een verzorgersclausule opgenomen. Het samenlevingscontract hebben ze laten opmaken toen ze gingen samenwonen. Daarnaast heeft Rogier Imre aangemeld als partner voor het partnerpensioen.

Salaris
Rogier ontvangt een bruto jaarsalaris van € 65.000 inclusief vakantiegeld. Daarnaast rijdt hij in een auto van de zaak. De cataloguswaarde is € 45.000 en de bijtelling 25%. Hij ontvangt een vaste bonus van € 5.000 per jaar. Imre ontvangt een bruto jaarsalaris van € 40.000 inclusief vakantiegeld.

Pensioenregeling Rogier
Rogier bouwt pensioen op via zijn werkgever in een middelloonregeling. Hij kan nu nog precies 32 jaar pensioen opbouwen.

kenmerken pensioenregeling

kenmerken excedentregeling

pensioengevend salaris maximaal € 60.000

pensioengevend salaris totale inkomen

opbouwpercentage 1,6%

opbouwpercentage 1,875%

AOW-franchise € 16.500

AOW-franchise € 14.544


Schenking en erfenis
De gescheiden ouders van Rogier overwegen hem een schenking te doen voor zijn eigen woning. Beide ouders willen optimaal gebruikmaken van de verhoogde schenkingsvrijstelling. Imre heeft vier maanden geleden een erfenis ontvangen van haar tante. Imre heeft de nalatenschap zuiver aanvaard.

Rogier wil deelnemen aan de excedentregeling. Hij wil weten wat de maximale aanvulling zal zijn als hij vanaf 1 januari 2021 gaat aanvullen tot aan zijn pensioendatum.

Wat is de maximale aanvulling?

 • Komt u uit op een geheel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in.
 • Komt u uit op een niet geheel bedrag? Vul twee cijfers achter de komma in.
 • Voer geen punt in bij duizendtallen.


Antwoordoptie: € …

Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Binnen de excedentregeling kan het verschil worden opgebouwd tussen de huidige regeling en de uitgangspunten in de excedentregeling.

Volgens de uitgangspunten in de excedentregeling kan hij jaarlijks een bedrag aan pensioen opbouwen van:

 • (€ 70.000 -/- € 14.544 =) € 55.456 x 1,875% = € 1.039,80.

Binnen de pensioenregeling bouwt hij jaarlijks een bedrag aan pensioen op van:

 • (€ 60.000 -/- € 16.500 =) € 43.500 x 1,6% = € 696.

Hij kan in de excedentregeling dus een extra bedrag opbouwen van: (€ 1.039,80 -/- € 696 =) 343,80 x 32 = € 11.001,60.

Zon BV.

Wft Pensioen

Cas (40 jaar) is directeur van Zon BV. Hij wil de bestaande pensioenregeling aanpassen en gaat hierover in gesprek met de adviseur Pensioen. Een van zijn werknemers is nog niet aangemeld bij de pensioenverzekeraar.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.

Huidige pensioenregeling van Zon BV

 • Zon BV heeft een beschikbare premieregeling
 • Uitgangspunt: 70% staffel II
 • Rekenrente: 3%
 • AOW-franchise: € 15.000
 • Werkgeversbijdrage: 60% van de beschikbare premie
 • Het contract loopt over zes maanden af
 • Buitenbudgetpremie voor PP, AOP en PVA: € 1.500


Financiële positie en werknemersbestand

 • De financiële positie van Zon BV is de afgelopen twee jaar verslechterd. Er wordt momenteel verlies geleden. Cas verwacht dat de omzet de komende vijf jaar zal groeien en dat er over drie jaar weer winst wordt behaald.
 • Zon BV heeft vier werknemers. De medewerkers verrichten dezelfde werkzaamheden. Eén van de werknemers is 4 maanden geleden begonnen bij het bedrijf van Cas. De werknemer is gehuwd. Cas is vergeten om deze werknemer aan te melden bij de pensioenverzekeraar.


Welk risico loopt Cas, omdat hij de nieuwe werknemer nog niet heeft aangemeld op de pensioenvoorziening?

Antwoordopties:

 • Als de werknemer komt te overlijden voordat hij deze heeft aangemeld, dan zal de verzekeraar wel een partnerpensioen moeten uitkeren aan de partner. De verzekeraar kan de contante waarde van de uitkeringen vervolgens verhalen op Cas
 • Als de werknemer komt te overlijden voordat hij is aangemeld, heeft de partner wel recht op een partnerpensioen. Cas zal het partnerpensioen dan zelf moeten betalen aan de partner
 • Als de werknemer komt te overlijden voordat hij is aangemeld, dan zal de verzekeraar gewoon het partnerpensioen uitkeren. Cas zal met terugwerkende kracht de achterstallige premie moeten voldoen
 • Er is niks aan de hand. Mocht de werknemer overlijden voordat hij is aangemeld, dan heeft de partner geen recht op een partnerpensioen. De werknemer moet er immers zelf ook op letten dat hij wordt aangemeld

Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 1 is juist.

De werkgever is verplicht om een nieuwe werknemer binnen 1 maand aan te melden bij de pensioenverzekeraar. Als een medewerker niet wordt aangemeld, dan moet de verzekeraar het partnerpensioen betalen als met de andere werknemers een pensioenovereenkomst is gesloten. De verzekeraar heeft vervolgens wel de mogelijkheid om de contante waarde van de uitkeringen op de werkgever te verhalen. Hij is immers in zijn verplichtingen tekortgeschoten.

Pensioen
Pensioen
Jupiter BV.

Wft Pensioen

Sandro (66 jaar) is DGA van Jupiter BV. Sandro is alleenstaand. Sandro heeft in het verleden een deel van zijn pensioen opgebouwd in eigen beheer en daarnaast heeft hij een deel van zijn pensioen ondergebracht bij een verzekeraar.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.

Het pensioen dat hij heeft opgebouwd in eigen beheer, heeft hij met ingang van 1 juli 2017 bevroren. Over enkele maanden bereikt Sandro de AOW- en pensioengerechtigde leeftijd.

Informatie Jupiter BV

 • Naast Sandro zijn er geen andere medewerkers in dienst bij Jupiter BV.
 • Door de technologische vooruitgang is de omzet van Jupiter BV de afgelopen jaren sterk gedaald.


Pensioentoezegging Sandro

 • Vanuit de verzekerde pensioenregeling is de jaarlijkse toezegging aan ouderdomspensioen € 16.500.
 • Vanuit eigen beheer is de jaarlijkse toezegging aan ouderdomspensioen € 13.000.
 • Door de economische crisis zijn de beleggingen, waarmee het pensioen in eigen beheer betaald had moeten worden, sterk in waarde gedaald.


Wensen Sandro

 • Sandro is bang dat de financiële middelen van zijn bedrijf ontoereikend zijn om zijn toegezegde pensioen in eigen beheer te kunnen uitkeren. Hij vraagt zich af of hij af kan zien van een deel van het pensioen.
 • Sandro verwacht in de eerste jaren na pensionering een hoger inkomen nodig te hebben dan in de jaren daarna. In de eerste 5 jaren wil hij een inkomen hebben van bruto € 46.500 en in de jaren daarna van bruto € 41.500.


Sandro vraagt zich af of hij het pensioen in eigen beheer niet beter kan omzetten in een ODV. Zijn broer die ook een eigen onderneming heeft, heeft dit namelijk in december 2019 gedaan.

Welke reactie van de adviseur Pensioen op deze vraag van Sandro is het meest professioneel en inhoudelijk correct?

Antwoordopties:

 • Het is nu niet meer mogelijk om je pensioen in eigen beheer om te zetten in een ODV, want je had deze keuze vóór 31 december 2019 moeten maken
 • Dit is inderdaad mogelijk, maar je hebt wel toestemming nodig van je partner om dit te kunnen doen
 • Dat is inderdaad een optie. We mogen bij een omzetting bovendien uitgaan van de huidige fiscale balanswaarde
 • Dat is inderdaad een optie. We mogen bij een omzetting bovendien uitgaan van de fiscale balanswaarde op 31 december 2015


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 1 is juist.

Tot 1 januari 2020 kon de DGA ervoor kiezen om zijn in eigen beheer gehouden pensioen om te zetten in een ODV. Als dit echter niet is gebeurd, dan is het niet meer mogelijk om vanaf 1 januari 2020 alsnog te kiezen voor een ODV. Deze keuzemogelijkheid is namelijk per 1 januari 2020 vervallen.

Jasper's eerste auto

Wft Schade particulier

VRAAG VAN DE WEEK

Jasper (20 jaar) heeft voor Kerst geld van zijn ouders gekregen om een eigen auto te kopen. Dan kan zijn vader - die nogal zuinig op zijn eigen auto is - tenminste ook weer rustig slapen. Op internet heeft Jasper een schitterend kerstboomgroen tweedehands autootje gevonden. Hij gaat langs bij zijn adviseur om de verzekering in orde te maken. Dan kan hij met Oud & Nieuw lekker in zijn eigen auto naar zijn vriendin rijden.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.


Gegevens auto

 • Merk en type: Volkswagen Golf GTI 2.0
 • Bouwjaar: 1992
 • Aankoopprijs: € 2.200


Wensen en doelstellingen

Jasper wil graag goed verzekerd zijn als hij schade aan anderen toebrengt. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat de inzittenden en hun spullen verzekerd zijn.

Aanvragen verzekering
De adviseur vult samen met Jasper het aanvraagformulier in voor de autoverzekering en hij stuurt dit door naar de verzekeraar. De slotvragen worden allemaal met “nee” beantwoord door Jasper. Hij zal de auto morgen ophalen bij de verkopende partij.

Twee weken later belt Jasper zijn adviseur. Hij heeft een brief ontvangen van de RDW. Hierin staat dat zijn auto niet zou zijn verzekerd. Hij heeft 14 dagen de tijd om alsnog hieraan te voldoen anders zal een boete volgen. Jasper is absoluut niet blij met deze brief.

Welke reactie van de adviseur is het meest professioneel en inhoudelijk correct?

Antwoordopties:

 • Dat is vervelend. Ik zal een verklaring voor je regelen. De boete zul je wel moeten betalen
 • Dat is vervelend. Je bent echter zelf verantwoordelijk voor het op correcte wijze afsluiten van een verzekering. Bij de RDW moet je melden dat je de auto ter verzekering hebt aangeboden
 • Dat is vervelend. We kunnen bij de verzekeraar een verklaring opvragen. Daarmee toon je aan dat de auto wel verzekerd was. Je hoeft de boete dan niet te betalen
 • Dat is vervelend. Je zult deze brief hebben gekregen, omdat je alle slotvragen met “nee” hebt beantwoord. De verzekeraar heeft daarom de aangevraagde verzekering niet geaccepteerd


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 3 is juist.

Jasper heeft de verzekering meteen aangevraagd toen de auto op zijn naam kwam te staan. De verzekeraar heeft blijkbaar een fout gemaakt en de verzekering niet aangemeld bij de RDW. De verzekeraar kan nu een WAM 34-verklaring afgeven, waarmee Jasper kan aantonen dat de auto wel was verzekerd. De boete komt dan te vervallen.

Schade particulier
Schade particulier
Pech van Sandro en Michelle

Wft Schade particulier

Sandro en Michelle hebben de laatste tijd nogal wat pech in hun leven. Het afgelopen jaar hebben zij al verschillende keren een beroep moeten doen op hun verzekeringen. Waaronder ook hun aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.


Ongevallenverzekering
Sandro en Michelle hebben een gezinsongevallenverzekering met de rubrieken A, B en C.

Sandro heeft begin dit jaar een ongeval gehad tijdens een skivakantie. Het herstel gaat maar moeizaam. Sandro heeft sinds het ongeval geen gevoel meer in zijn linkerarm. Hij heeft een claim ingediend bij zijn ongevallenverzekeraar, maar deze reageert volgens Sandro nogal afwachtend. Zij vragen zich af of Sandro wel blijvend invalide zal zijn. Volgens Sandro heeft zijn behandelend arts van het ziekenhuis al aangegeven dat hij niet verwacht dat Sandro nog zal herstellen. Ze hebben inmiddels al een klacht ingediend bij de verzekeraar, maar deze blijft bij zijn standpunt en wacht af.

Rechtsbijstandverzekering
Sandro en Michelle hebben een gezinsrechtsbijstandverzekering met de modules verkeer, consument en wonen en inkomen.

Michelle is dit jaar van werkgever gewisseld. Ze heeft echter nog een conflict met haar voormalige werkgever. Het was voor Michelle niet mogelijk om de nog resterende vakantiedagen op te nemen. Haar werkgever heeft deze daarom uitbetaald. Michelle is echter van mening dat haar werkgever haar te weinig vakantiedagen heeft uitbetaald. Ze kan dit ook volledig met documenten aantonen. Ze heeft nog € 300 tegoed van haar werkgever.

Aansprakelijkheidsverzekering
Sandro en Michelle hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Hun dochter Fleur (17 jaar) rijdt regelmatig paard bij de plaatselijke manege. Op een dag is zij met het paard van de manege op pad. Vlak voor een kruisend bospad geeft zij het paard de sporen. Het paard schiet in een galop en loopt daardoor tegen een voetganger aan, die net over het kruisende bospad wandelt.

Wie is/zijn aansprakelijk voor de schade die wordt veroorzaakt door het paard?

Meerdere antwoorden kunnen juist zijn.

Antwoordopties:

 • Sandro en Michelle op grond van risicoaansprakelijkheid
 • De eigenaar van de manege op grond van risicoaansprakelijkheid
 • De eigenaar van de manege op grond van schuldaansprakelijkheid
 • Fleur op grond van schuldaansprakelijkheid


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 4 is juist.

Fleur is aansprakelijk voor de schade, omdat de schade ontstaat door een handeling die zij uitvoert. Haar ouders zijn niet risicoaansprakelijk, omdat Fleur 17 jaar is. De eigenaar van de manege is niet risico- of schuldaansprakelijk. De schade is niet veroorzaakt door een doen of nalaten van de manegehouder en de schade is niet veroorzaakt door de eigen energie van het paard.

Tuinarchitect Teun

Wft Schade zakelijk

Teun de Boer is tuinarchitect. Hij maakt complete plannen voor de inrichting van tuinen voor particuliere relaties. Zijn kantoor is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw en bevindt zich op de begane grond.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.

Vanuit zijn kantoor heeft hij een prachtig uitzicht op een naastgelegen park. Om toegang tot zijn kantoor te krijgen, dient men eerst door de centrale toegangsdeur het gebouw te betreden. De centrale toegangsdeur is na kantoortijden gesloten en alleen toegankelijk met behulp van een sleutel en een toegangscode. De toegangsdeur van zijn kantoor is voorzien van een slot met een inbraakvertraging van 5 minuten.

Apparatuur
Om de juiste maten van de tuin bij zijn klanten op te meten, maakt Teun gebruik van speciale elektronische meetapparatuur, die hij een jaar geleden nieuw heeft aangeschaft. Hij heeft hiervoor geen onderhoudscontract afgesloten. Daarnaast neemt hij ook zijn laptop altijd mee naar zijn klanten, zodat hij de benodigde gegevens en de wensen van zijn klant meteen kan vastleggen. Ook kan hij op de laptop een uitwerking laten zien van het ontwerp.

Computer- en elektronicaverzekering
Omdat Teun het belangrijk vindt dat zijn meetapparatuur en de computer ook buiten het kantoor zijn verzekerd, heeft hij hiervoor en aparte computer- en elektronicaverzekering afgesloten. De laptop heeft namelijk een hoge waarde € 5.500 en de meetapparatuur heeft een waarde van € 10.000. Deze waardes zijn ook opgenomen op het polisblad van zijn computer- en elektronicaverzekering, zowel binnen als buiten de bedrijfsruimte. Daarnaast heeft hij een verzekerd bedrag van € 7.500 voor reconstructiekosten.

Preventie
Teun bergt de laptop en de meetapparatuur aan het einde van de werkdag meestal op in een brand- en inbraakwerende kast op zijn kantoor. Als hij de dag erna al direct een afspraak heeft bij een klant, dan neemt hij de laptop en de meetapparatuur mee naar huis.

Teun maakt ook regelmatig een volledige back-up van de gegevens die op zijn laptop staan.

Door een foute instelling van de meetapparatuur moet Teun het ontwerpplan van één van de tuinen opnieuw maken.

Is hiervoor dekking op de computer- en elektronicaverzekering?

Antwoordopties:

 • Ja, want schade door eigen gebrek is verzekerd en er is geen onderhoudscontract benodigd, omdat de apparatuur pas een jaar oud is
 • Nee, maar voor deze schade is er wel dekking op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven
 • Nee, er is geen dekking voor deze vorm van schade, omdat er geen sprake is van een eigen gebrek
 • Ja, deze schade wordt gedekt onder het kopje reconstructiekosten, maar alleen als Teun een goede back-up-procedure heeft


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 3 is juist.

Het betreft hier een beroepsfout, omdat de schade is ontstaan door een verkeerde instelling. Dit valt niet onder de noemer eigen gebrek of reconstructiekosten. Er is bovendien geen schade aan de apparatuur zelf.

De AVB biedt geen dekking, omdat er geen sprake is van zaak- of letselschade, die aan een derde is toegebracht.

Schade zakelijk
Schade zakelijk
Collectieve zorgverzekering

Wft Schade zakelijk

Floor Verstraeten heeft een groot evenementenbureau en ruim 100 medewerkers in dienst. De gezondheid en fitheid van haar medewerkers vindt ze uitermate belangrijk. Daarom biedt ze haar medewerkers een collectieve zorgverzekering aan.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.

Daarnaast vindt ze het belangrijk dat er een goede verzekering is, voor het geval haar medewerkers een ongeval overkomt tijdens bedrijfsmatige activiteiten. Eens per jaar organiseert Floor een groot evenement voor haar medewerkers om ze te bedanken voor hun inzet en om de teamspirit te bevorderen. Meestal gaan ze tijdens het uitje survivallen en sluiten ze de dag af met een grote barbecue.

Collectieve zorgverzekering
Floor biedt haar medewerkers de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectieve zorgverzekering van verzekeraar X. Zelf neemt ze ook deel aan deze collectieve verzekering.

Voor de zorgverzekering heeft ze 5% korting bedongen en op de aanvullende ziektekostenverzekering ontvangt ze 15% korting. Daarnaast stelt de verzekeraar pas gezondheidswaarborgen vanaf aanvullend pakket D, terwijl hij dit normaliter al doet vanaf aanvullend pakket C.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven
Floor heeft een standaard aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven met een verzekerde som van € 2.000.000 voor zaakschade en € 5.000.000 voor letselschade.

Stel dat Floor in een jaar de volgende zorgkosten maakt:

 • Bezoeken huisarts: € 50,00
 • Voorgeschreven medicijnen: € 150,00
 • Laboratoriumonderzoek op verzoek huisarts: € 75,00
 • 5 bezoeken aan de fysiotherapeut a € 30,00
 • Dagopname ziekenhuis: € 600,00


Welk bedrag wordt door de zorgverzekering vergoed?

 • Komt u uit op een geheel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in.
 • Komt u uit op een niet geheel bedrag? Vul twee cijfers achter de komma in.
 • Voer geen punt in bij duizendtallen


Antwoordoptie: € …

Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

De huisarts, medicijnen, het laboratoriumonderzoek en de dagopname ziekenhuis vallen onder de zorgverzekering. Op deze kosten, met uitzondering van de bezoeken aan de huisarts, is het eigen risico van toepassing van € 385.

De zorgverzekering vergoedt dan ook: € 50 + (€ 150 + € 75 + € 600 -/- € 385) = € 490,00.

Ziektekostenverzekering

Wft Zorg

Stef vraagt via zijn tussenpersoon, waar hij al jaren klant is, een aanvullende ziektekostenverzekering aan bij verzekeraar X. Stef heeft via deze tussenpersoon meerdere verzekeringen lopen. De zorgverzekering loopt eveneens bij verzekeraar X.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.

Bestaande verzekeringen
Drie maanden geleden is zijn inboedel- en woonhuisverzekering geroyeerd in verband met wanbetaling. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en de WA-verzekering van de auto lopen nog. Deze zijn afgesloten bij verzekeraar Y.

Aanvraagformulier
Stef heeft het aanvraagformulier van de aanvullende ziektekostenverzekering thuis ingevuld en vanochtend afgegeven bij zijn tussenpersoon. Deze controleert het aanvraagformulier, zodat het kan worden doorgezonden naar de verzekeraar.

Op het aanvraagformulier staat de volgende vraag: Is u of een verzekerde in de afgelopen 5 jaren een verzekering geweigerd, opgezegd of onder bijzondere voorwaarden aangegaan?

Stef heeft op deze vraag “nee” geantwoord.

Hoe reageert de adviseur zorgverzekeringen het meest professioneel en inhoudelijk correct op deze situatie?

Antwoordopties:

 • De adviseur stuurt het aanvraagformulier door naar de verzekeraar, want de vraag is correct beantwoord. Hij heeft de premie van zijn zorgverzekering immers altijd keurig op tijd betaald
 • De adviseur stuurt de aanvraag door naar de verzekeraar, maar hij neemt tevens contact op met de fraudecoördinator van de verzekeraar, omdat er een mogelijke indicatie is van fraude
 • Stef is al jaren klant van de adviseur en hij zal zich waarschijnlijk hebben vergist. Hij wijzigt het aanvraagformulier en zet bij de slotvraag dat het de woonhuis- en inboedelverzekering betreft
 • Hij neemt contact op met Stef en bespreekt zijn constatering met hem. Hij verzoekt hem het formulier alsnog correct in te vullen en wijst hem op de risico’s die hij loopt als hij dat niet doet


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 4 is juist.

Bij het foutief invullen van een aanvraagformulier door de klant neem je contact op met de klant als je dit constateert. Je verzoekt de klant om het aanvraagformulier alsnog correct in te vullen en je wijst de klant op de risico’s als hij dit niet doet.

Als de verzekeraar erachter komt dat het aanvraagformulier niet naar waarheid is ingevuld, dan kan de verzekeraar de aanvullende ziektekostenverzekering in het uiterste geval royeren (bij opzet of als hij kan aantonen dat hij bij de ware stand van zaken de verzekering niet zou hebben geaccepteerd). De verzekeraar kan de bestaande zorgverzekering niet royeren. Daarop heeft hij een acceptatieplicht, tenzij de verzekerde in de afgelopen 5 jaar al eens door de zorgverzekeraar is geroyeerd in verband met wanbetaling of fraude. Daar is hier echter geen sprake van.

Als een klant bij het indienen van een schade bewust een foutieve weergave van de feiten geeft, dan leg je de correspondentie met de klant vast in het dossier en doe je een melding aan de fraudecoördinator van de verzekeraar.

Zorg
Zorg
Zorgverzekering van Dora

Wft Zorg

Dora is bij haar adviseur Zorgverzekeringen, omdat ze graag wil weten of haar huidige zorgverzekering nog wel voldoet aan al haar wensen. Ook wilt haar broer Berend graag geholpen worden door de adviseur.

Naar de vraag + antwoordmogelijkheden.


Huidige verzekering
Dora heeft momenteel een restitutieverzekering zonder vrijwillig eigen risico bij verzekeraar Health. Ze heeft bovendien een aanvullende ziektekostenverzekering “pakket B” en geen aanvullende tandartsverzekering.

Zorgkosten
Het afgelopen jaar heeft Dora de volgende zorgkosten gehad:

 • 3 x consult huisarts à € 32,50
 • 8 behandelingen fysiotherapie voor een aandoening die niet op de chronische lijst staat
 • 10 behandelingen bij de natuurgeneeskundige à € 60 per consult
 • 2 periodieke controles tandarts à € 80


Wensen

 • Dora vraagt zich af of ze volgend jaar een ruimere aanvullende ziektekostenverzekering moet nemen, omdat dit jaar niet alle kosten zijn vergoed.
 • Omdat ze nauwelijks zorgkosten maakt, die onder de basisdekking vallen, vindt ze het geen probleem om een vrijwillig eigen risico in de verzekering op te nemen.
 • Dora wil volgend jaar niet méér gaan betalen voor haar verzekering.
 • Dora vindt een ruime aanvullende dekking belangrijker dan vrije keuze bij het kiezen van een zorgverlener.


Ook de broer van Dora, Berend, wil graag door jou worden geholpen. Hij heeft zelf contact met je gezocht, toen hij van Dora vernam dat zij zo tevreden was. Je hebt een afspraak gemaakt en Berend heeft alvast een overzicht meegenomen van de zorgkosten die hij vorig jaar heeft gemaakt. Berend is in de weekenden vaak te vinden op het voetbalveld. Hij is namelijk spits bij het lokale elftal. Omdat hij redelijk fanatiek is, loopt hij weleens een blessure op. Hij vindt het dan ook belangrijk om een dekking te hebben voor fysiotherapie. Daarnaast geeft Berend aan dat hij het belangrijk vindt om vrije keuze te hebben bij het kiezen van een zorgverlener. Hij wil niet meer dan € 140 per maand aan premie betalen. Hij wil het maximaal vrijwillige eigen risico.

Welke vraag stel je nog meer, zodat je Berend van een passend advies kunt voorzien?

Antwoordopties:

 • Welke zorgkosten heb je vorig jaar gemaakt?
 • Waarom heb je een bloedonderzoek laten uitvoeren?
 • Doe je aan sport?
 • Hoeveel spaargeld heb je voor onvoorziene uitgaven?
 • Wil je een restitutiepolis of een naturapolis?


Scroll naar beneden voor het antwoord en de opties.


Antwoord + uitleg

Optie 4 is juist.

Je hoeft niet te vragen naar de zorgkosten van vorig jaar, want hij heeft al een overzicht meegenomen.
Je vraagt niet waarom hij een onderzoek heeft laten uitvoeren, want dit is niet relevant voor je advies en bovendien privacygevoelig.
Hij geeft al aan dat hij voetbalt, dus deze vraag hoef je niet meer te stellen.
Omdat hij een maximaal vrijwillig eigen risico wil, zul je wel moeten controleren of hij ook in staat is om het eigen risico te betalen, mochten de zorgkosten toch hoger uitvallen.
Hij geeft aan vrije keuze belangrijk te vinden. De adviseur zal vervolgens moeten bepalen dat bij deze wens een restitutiepolis past.

Wft Examen

Oefenexamens

Ga goed voorbereid het Wft Examen in en verhoog je slagingskans met onze oefenexamens. Test direct of je klaar bent voor het ‘echte’ examen.

Wft Basis

Wft Consumptief krediet

Wft Hypothecair krediet

Wft Schade particulier

Wft Schade zakelijk

Wft Vermogen

Wft Inkomen

Wft Pensioen

Vrouwtje transparant