Schuldhulpverlener opleidingen

Opleidingen, e-learning, examens en PE SHV

Header bovenwettelijk
Verschillende modules

Alle opleidingen

Lees wat de schuldhulpverlening doet en wat de verschillende rollen inhouden.

Waarom Schuldhulpverlener worden?

Bekijk ook onze speciale pagina: Hoe word ik Schuldhulpverlener

Basis Financiële Zorgverlening

Welke beroepskwalificatie je ook ambieert, je begint met een theoretische basis die betrekking heeft op iedere functie binnen de schuldhulpverlening. In de Basis Financiële Zorgverlening komt de kaderzetting en het primaire processchema schuldhulpverlening aan bod. Het uitgangspunt is het stabiliseren van de financiële situatie; zonder stabilisatie geen effectieve schuldenoplossing.

Wat doet een schuldhulpverlener

Als de schulden zo zijn opgelopen dat ze problematisch hoog zijn, zijn er vaak nog maar twee uitwegen: gebruikmaken van minnelijke schuldhulpverlening (MSNP) of de wettelijke regeling voor schuldsanering (WSNP).

De schuldhulpverlener registreert de hulpvraag en begeleidt de schuldenaar gedurende het gehele traject. Daartoe inventariseert en analyseert een schuldhulpverlener de situatie, neemt al dan niet tijdelijk het financieel beheer over, lost de schuldensituatie op en voorkomt recidive.

Hoe word ik schuldhulpverlener

De nieuwe modulaire opbouw sluit aan op bovengenoemde specialisaties én op de toenemende vraag naar flexibel studeren. De verschillende modules kun je los volgen of in combinatie met elkaar. Per module kan je kiezen voor een klassikale opleiding of een e-learning. Daarbij is het mogelijk een opleiding af te sluiten met de officiële SHV-examens. Bekijk ook de infographic.

Wat verdient een schuldhulpverlener

Als schuldhulpverlener verdien je ongeveer tussen de €1600 en €4100 bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk van de organisatie waarvoor je werkt en het aantal jaar ervaring dat je hebt als Schuldhulpverlener. Hoe meer ervaring je hebt hoe meer je zal verdienen. Bron: Nationale Beroepengids.

Bekijk de infographic

Download de E-paper

Informatie

Hoe verhouden SHV I, SHV II en SHV III zich tot elkaar?

Om aan de slag te gaan als Budgetcoach of Schuldhulpverlener is belangrijk dat je kunt aantonen dat je kennis van zaken hebt. Dit doe je door middel van inschrijving in het KIWA-register SHV I, SHV II en/of SHV III. Maar welk examen hoort bij welke beroepsgroep?

SHV III Budgetcoach
Om aan de slag te gaan als Budgetcoach is belangrijk dat je kunt aantonen dat je kennis van zaken hebt. Dit doe je door middel van inschrijving in het KIWA-register SHV III. Je wordt hier ingeschreven als je de beide SHV III-examens haalt (multiple choice en casus) én het Praktijkassessment afrondt met een voldoende. Je hoeft het Praktijkassessment maar één keer te doen. Dus heb je deze al gehaald bij SHV I? Dan hoef je deze voor SHV III niet nogmaals te doen.

SHV I Schuldhulpverlener
Om aan de slag te gaan als Schuldhulpverlener is het belangrijk dat je kunt aantonen dat je kennis van zaken hebt. Dit doe je door middel van inschrijving in het KIWA-register SHV I. Je wordt hier ingeschreven als je de beide SHV I-examens haalt (multiple choice en casus) én het Praktijkassessment afrondt met een voldoende. Je hoeft het Praktijkassessment maar één keer te doen. Dus heb je deze al gehaald bij SHV III? Dan hoef je deze voor SHV II niet nogmaals te doen.

SHV II Verdieping (na behalen SHV I)
De module SHV II is een verdiepingsmodule voor schuldhulpverleners. Behaal je het examen SHV II (multiple choice en casus) dan word je ingeschreven in het KIWA-register SHV II en toon je aan dat kennis hebt van onder andere betalings- en schuldregelingen en de WSNP. Deze onderwerpen maken – net als alle onderwerpen uit SHV I en SHV III – deel uit van de gecombineerde SHV/BC-opleiding van Lindenhaeghe.

Bij SHV II is géén Praktijkassessment van toepassing.

Informatie

Over SHV I, SHV II en SHV III en de praktijk/vacatures

In vacatures voor Budgetcoaches en Schuldhulpverleners wordt meestal niet specifiek gevraagd om SHV I, SHV II en/of SHV III. Hoe verhouden deze examens en inschrijvingen bij KIWA zich dan tot de arbeidsmarkt?

Bij vacatures binnen het ‘sociaal domein’ waarin om budgetcoaches en schuldhulpverleners gevraagd wordt, zie je vaak ‘SJD’ als opleidingssuggestie staan. SJD is de Hbo Sociaal Juridische Dienstverlening en deze 4-jarige opleiding leidt op tot juridisch dienstverlener waar ook de schuldhulpverlener en budgetcoach onder vallen. Tijdens de Hbo-opleiding wordt dit beroepenveld echter vrij summier behandeld. Met jouw inschrijving in het KIWA-register SHV I en/of II en III toon je aan dat jij over dezelfde (zo niet uitgebreidere) kennis beschikt. De Fase 1 en Fase 2, die je ook vaak tegenkomt in vacatures, sluiten aan bij SHV I en SHV II, zoals KIWA deze registreert. Verder wordt bij deze beroepen vooral ook gekeken naar communicatieve -en gespreksvaardigheden. Bij de Opleiding Schuldhulpverlener/ Budgetcoach van Lindenhaeghe behandelen we niet alleen alles uit de modules SHV I, II en III, we trainen je ook op vaardigheden. Een groot voordeel voor jouw toekomstige sollicitaties!