(Wft) PE alle modules

Ontdek, Ontwikkel, Ontplooi
Header375x375 Manmetblauweblouse
Algemeen

Hoe werkt PE Wft

Over de Wft (Wet financieel toezicht)
De Wft (Wet financieel toezicht) is er om de vakbekwaamheid van de financieel professionals te bewaken. Controles worden uitgevoerd door de Autoriteit Financieel Markten (AFM. De Wft kent negen modules. Deze modules leiden tot verschillende beroepskwalificaties. Welke module jij kiest, hangt af van het werk dat je (wilt) doen. Als je adviseert, is er een (Wft-)diplomaplicht. En een (PE-)onderhoudsplicht.

PE-onderhoudsplicht
Heb jij een Wft-diploma? Dan kun je dit alleen geldig houden door te voldoen aan de periodieke PE-eis. Je voldoet aan de PE-eis door het PE-examen behorende bij jouw Wft-diploma met goed gevolg af te leggen. Er zijn acht Wft PE-modules. Omdat Wft Basis niet langer als beroepskwalificatie «adviseur Basis» wordt aangeduid, maar alleen als «module Basis» is de PE-plicht hierop niet van toepassing.

PE-periode 1-4-2022 tot 1-4-2025
PE-toetsing gaat in cycli. De huidige PE-periode loopt van 1-4-2022 tot 1-4-2025. Dat betekent dat je voor 1-4-2025 jouw PE-examens gehaald moet hebben. Toetsing gaat op ‘topmodule’. Dat wil zeggen: een hogere module geeft vrijstelling voor een lagere.
Dit geldt alleen voor de permanente educatie (PE). Voor initiële (Wft-)diploma’s geldt deze vrijstellingsregel niet.


Topmodules
Ook in deze PE-periode wordt gewerkt met ‘topmodules’. Dat wil zeggen: een hogere module geeft vrijstelling voor een lagere. Let op: dit geldt alleen voor de permanente educatie (PE). Voor initiële diploma’s geldt deze vrijstellingsregel niet.


Let op!
De PE Hypothecair krediet zorgt ervoor dat een adviseur Hypothecair krediet ook mag adviseren op het gebied van consumptief krediet. Het is niet zo dat de PE Hypothecair krediet het diploma Wft Consumptief geldig houdt.

Bijzonder Examen
Heb jij in de vorige periode een PE gemist? Dan kun je je adviesbevoegdheid herstellen met het Bijzonder PE Examen. Meer daarover lees je hier.

De beste trainer voor al jouw PE Wft opleidingen; Anouk!
De beste trainer voor al jouw PE Wft opleidingen; Anouk!
Overzicht

Welke verschillen zijn er tussen de PE Wft cursussen

Studievormen
Bij Lindenhaeghe studeer je altijd op de manier die bij jou past. Er zijn verschillende studievormen. Klassikaal, onder begeleiding van één van onze professional trainers of thuis online op het moment dat het jou uitkomt met Slim leren en Onbeperkt oefenen. Uitgebreide informatie over de klassikale studiemogelijkheden lees je hier en meer over onze online studievormen lees je hier.

Samenvatting verschillende PE-opleidingen
Onze klassikale opleidingen vinden plaats op onze opleidingslocaties. Je kan ook een klassikale PE opleiding ook bij jou thuis volgen: in een virtual classroom. Je kunt natuurlijk ook meer zelfstandig thuis studeren. Bijvoorbeeld met onze e-learning. Wil je het maximale uit je thuisstudie halen? Kies dan voor 100% Online (met o.a. onze e-learning maar ook videoleren en oefenexamens). Keus genoeg!

In 3 stappen naar je PE-examen
Bij Lindenhaeghe stel je jouw PE-opleiding eenvoudig zelf samen. Zo kom je tot een product dat past bij wat jij nodig hebt. In 3 stappen bepaal je de route naar jouw PE-examen, op deze pagina leggen we je uit hoe het werkt.

Zeker weten wat je krijgt? In onderstaand studievormenschema staat precies wat er bij welke opleiding zit.


Let op! Detailvragen in examens (tip!)
De PE-slagingspercentages zijn al langere tijd vrij hoog, zo rond de 80%. Maar enkel het volgen van een training is vaak niet meer voldoende. Het CDFD, verantwoordelijk voor de examenvragen, neemt namelijk steeds vaker detailvragen op in de examens. Het is dus belangrijk dat je – naast het volgen van een training – zorgt voor een goede voorbereiding: bestudeer de syllabus grondig en oefen met Slim leren en Onbeperkt oefenen. Alleen zo heb je voldoende kennis om ook de detailvragen goed te beantwoorden. Wil je meer lezen over deze verandering? Bekijk dan dit artikel: https://www.lindenhaeghe.nl/nieuws/meer-dieptevragen-in-de-pe-examens

Aanvullende Wft-eis

Wft PE en de Permanent Actueel-eis

De AFM schrijft voor dat elke financieel professional naast vakbekwaam ook verplicht is om aantoonbaar permanent actueel te zijn. Deze open norm bestaat al sinds januari 2014 en geldt voor zowel adviserende als niet-adviserende medewerkers.
Met een PA-abonnement van Lindenhaeghe ben je altijd aantoonbaar permanent actueel. Je ontvangt zes keer per kalenderjaar een kennisupdate met bijhorende kennisquiz. Afhankelijk van de gekozen abonnementsvorm heb je toegang tot aanvullende functionaliteiten.

Na afronding van de updates ontvang je jaarlijks een Permanent Actueel-Certificaat.

Meer over PA-abonnementen