Opleiding Schuldhulpverlener (4-daags)

 • vanaf 08 september 2023

Met deze 4-daagse klassikale opleiding leer jij alles over financiële zorg en schuldhulpverlening en bereid jij je voor op de officiële KIWA-examens en het assessment (Kiwa examens niet inbegrepen).

Bestellen met STAP? Lees hier meer over de STAP-regeling.

 • Complete opleiding (4 dagen)
 • Inclusief uitgebreide e-learning
 • In samenwerking met Hoffelijk
Delen:
Over deze 4-daagse opleiding

Opleiding Schuldhulpverlener

Met de opleiding Schuldhulpverlening doe je alle benodigde kennis op die je nodig hebt om een cliënt gedurende het schuldhulpverleningstraject op de juiste manier te begeleiden. Ook komen de benodigde beroepsvaardigheden uitgebreid aan bod. Zodra je de e-learning hebt doorlopen en de opleidingsdagen hebt afgerond, kun jij je cliënten helpen weer grip te krijgen op hun financiën. Je creëert zo rust in het leven van je cliënten en werkt toe naar een schuldenvrije toekomst.


Over de opleiding
De Opleiding Schuldhulpverlener zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als schuldhulpverlener. Je begint met een uitgebreide e-learning, waarin je alle theoretische kennis opdoet die je nodig hebt voor je nieuwe beroep. Ook komen in de e-learning veel tips aan bod hoe je de opgedane kennis in de praktijk kunt toepassen.

Vervolgens ga je met het geleerde aan de slag tijdens vier opleidingsdagen die je op een locatie naar keuze volgt. Zo behandelen we casuïstiek, bespreken we hoe je samen met je cliënt de schuldensituatie in kaart kunt brengen en toe kunt werken naar een oplossing en oefenen we met gespreksvoering. Met tools als animaties, intervisie, rollenspellen en spelvormen word je zo goed mogelijk voorbereid op de praktijk.

Opleidingsprogramma
De opleidingsdagen worden verzorgd door topdocenten. Zij beschikken over een ruime kennis en ervaring binnen het vakgebied en brengen jou zo alle kneepjes van dit mooie beroep bij.

 • Opleidingsdag 1
  Tijdens deze dag wordt ingezoomd op het proces van schuldhulpverlening en leer je hoe je het beste kennismaakt met je cliënt. Vervolgens ga je aan de slag met het maken van een plan van aanpak.
 • Opleidingsdag 2
  Je gaat aan de slag met de competenties en vaardigheden die bij het vak schuldhulpverlening horen. Welke zijn dat? Passen die bij jou? En hoe zet je ze in bij "lastige" situaties? Daarnaast kan het voorkomen dat je cliënt je voor een ethisch dilemma zet, hoe ga je hier dan mee om? Ook leer je deze dag hoe je de financiële situatie van je cliënt kunt inventariseren én analyseren.
 • Opleidingsdag 3
  Nu je zicht hebt op de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een schuldhulpverlener is het tijd voor de volgende stap. Je start de derde opleidingsdag met het je verdiepen in de verschillende mogelijkheden van het schuldregelen. Je leert hoe je het vtlb kunt berekenen en hoe je een schuldregeling opzet voor je cliënt. Daarnaast ga je de gespreksvaardigheden oefenen om een schuldeiser te overtuigen dat het beter voor hen is om mee te werken aan de schuldregeling.
 • Opleidingsdag 4
  Tijdens de laatste opleidingsdag komt de Wsnp aan bod. Hoe verloopt dit proces en hoe leg je dat uit aan een cliënt? Ook ga je aan de slag met het heronderzoek: waar is dit voor bedoeld en wat is daarvoor nodig? De opleidingsdagen worden afgesloten met een spelvorm waarin alle opgedane kennis en ervaring voorbijkomt.


De rode draad tijdens deze opleidingsdagen is jouw ontwikkeling als schuldhulpverlener, zodat jij je optimaal kunt inzetten voor je cliënten. Kennis wordt toegepast in casuïstiek, je vaardigheden worden ontwikkeld met praktijksimulaties en je wordt bewust van je eigen gedrag en het effect daarvan op anderen met behulp van reflectieopdrachten.

Waarom Schuldhulpverlening?
Steeds meer mensen doen een beroep op een schuldhulpverlener, omdat zij de grip op hun financiën verloren hebben. Het doel van schuldhulpverlening is om deze mensen te helpen weer uit de schulden te komen en een financieel gezonde toekomst te creëren. Dit maakt het een hele verantwoordelijke baan, waarbij je niet alleen over de juiste inhoudelijke kennis moet beschikken, maar ook over de juiste beroepsvaardigheden.

Studiebelasting en afronding
Voorafgaand aan elke opleidingsdag maak je enkele voorbereidende opdrachten. In totaal besteed je zo naast de opleidingsdagen nog ongeveer 41 uur aan zelfstudie. Nadat je de e-learning hebt afgerond, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Ook krijg je een certificaat nadat je de opleidingsdagen hebt gevolgd. Deze kun je allebei zelf via je persoonlijke leeromgeving downloaden.

Belangrijk om te weten!

Boekbaar met STAP

Volg een opleiding of training naar keuze met €1.000,- STAP-budget!

Als je wilt groeien in jouw carrière, wilt omscholen of als je werkzoekend bent, biedt het STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) mooie mogelijkheden om met behulp van €1.000,- subsidie een scholingstraject te starten. De overheid stelt de subsidie beschikbaar om werkenden en werkzoekenden te ondersteunen in het versterken van de arbeidsmarktpositie. Een sterke arbeidsmarktpositie start immers met de juiste scholing!

Er wordt door de overheid ongeveer 200 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor het STAP-budget. Hiermee worden ongeveer 200.000 verstrekkingen van €1.000,- toegekend, verdeeld over verschillende aanvraagtermijnen.

Voor wie is STAP?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je ontvangt geen andere publieke onderwijsfinanciering, zoals bijvoorbeeld een studiefinanciering of lerarenbeurs.
 • Je hebt het huidige kalenderjaar nog niet eerder een STAP-budget toegekend gekregen.
 • Jouw gekozen opleiding start ná 4 weken vanaf het aanvraagmoment bij het UWV en vóór 3 maanden na het einde van de aanvraagtermijn.
 • Je voert jouw scholingstraject uit bij een erkende STAP-aanbieder.

Toelichting op de prijs

 • Exclusief btw
  De prijs van dit product is exclusief btw
 • Diverse betaalmogelijkheden
  Mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen
 • Toeslag locatie- en arrangementskosten
  Bij dag- of ochtendprogramma € 19,95 | Bij middagprogramma € 9,95
 • Studie- en oefenmaterialen
  Alle materialen worden online klaargezet
Inbegrepen

Wat krijg ik bij deze training?

Je ontvangt het volgende:
online leeromgeving
Online Leeromgeving

Alle benodigde materialen (en/of opdrachten) vind je hier

Item Klassikaal PO
Klassikale training

Onze trainers staan voor je klaar

Item interactief
Interactieve trainingsvormen

Ruimte voor vraag, antwoord en feedback

Bovenwettelijk
Bovenwettelijke opleiding

Ga voor een toppositie met deze opleiding

Startdata en locaties

Wanneer kan ik beginnen?

Start wanneer jij wilt op centraal gelegen locaties in Nederland

Item startdatum2

Klaar om te bestellen?