Opleiding Budgetcoach (4-daags)

 • vanaf 15 juni 2023

Met deze 4-daagse klassikale opleiding leer jij alles over financiële zorg en budgetcoaching en bereid jij je voor op de officiële KIWA-examens en het assessment (Kiwa-examens niet inbegrepen).

Bestellen met STAP? Lees hier meer over de STAP-regeling.

 • Complete opleiding (4 dagen)
 • Inclusief uitgebreide e-learning
 • In samenwerking met Hoffelijk
Delen:
Over deze 4-daagse opleiding

STAP Opleiding Budgetcoach

Met de opleiding Budgetcoach doe je alle benodigde kennis op die je nodig hebt om een cliënt gedurende het coachingstraject op de juiste manier te begeleiden. Ook komen de benodigde beroepsvaardigheden uitgebreid aan bod. Zodra je de e-learning hebt doorlopen en de opleidingsdagen hebt afgerond, kun jij je cliënten helpen weer grip te krijgen op hun financiën. Je creëert zo rust in het leven van je cliënten en werkt toe naar een schuldenvrije toekomst.


Over de opleiding

De Opleiding Budgetcoach zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als budgetcoach. Je begint met een uitgebreide e-learning, waarin je alle theoretische kennis opdoet die je nodig hebt voor je nieuwe beroep. Ook komen in de e-learning veel tips aan bod hoe je de opgedane kennis in de praktijk kunt toepassen.

Vervolgens ga je met het geleerde aan de slag tijdens vier opleidingsdagen die je op een locatie naar keuze volgt. Zo behandelen we casuïstiek, bespreken we alle belangrijke zaken die in een dossier aan bod kunnen komen en oefenen we met gespreksvoering. Voorafgaand aan elke opleidingsdag maak je enkele voorbereidende opdrachten.

Het opleidingsprogramma
De opleidingsdagen worden verzorgd door topdocenten. Zij beschikken over een ruime kennis en ervaring binnen het vakgebied en brengen jou zo alle kneepjes van dit mooie beroep bij.

 • Opleidingsdag 1
  Tijdens deze dag maak je kennis met het concrete werkveld van de budgetcoach en leer je meer over de oorzaken van schulden. Verder leer je afwegingen te maken in concrete situaties om ethisch te handelen en ga je aan de slag met het ontwikkelen van je eigen intakeformulier.
 • Opleidingsdag 2
  Je leert hoe je het budget van een cliënt kunt inschatten, schulden kunt herkennen en hoe je hier een gesprek over kunt voeren met je cliënt. Ook leer je te berekenen hoeveel belasting jouw cliënt moet betalen, hoe de beslagvrije voet is opgebouwd en hoe je een vtlb-rapport kunt lezen. Daarnaast staan we stil bij hoe je in de praktijk omgaat met de geldende wetgeving.
 • Opleidingsdag 3
  Nu je zicht hebt op de verschillende taken en verantwoordelijkheden van budgetcoaching is het tijd voor de volgende stap. Je start de derde opleidingsdag met het maken van een SWOT-analyse (sterkte-zwakteanalyse). Daarnaast bepaal je jouw aanpak als budgetcoach en ga je aan de slag met gespreksvoering. Ook leer je inschatten of er in bepaalde situaties sprake kan zijn van schulden en wanneer er schuldhulpverlening nodig is. Tot slot leer je hoe je moet werken vanuit commitment van jouw cliënt, zodat je samen naar een passende oplossing kunt zoeken en je cliënt door middel van gespreksvoering financieel zelfredzaam kunt maken.
 • Opleidingsdag 4
  Deze dag leer je wat energiegevers en energienemers zijn in het vak van een budgetcoach. Je leert inschatten in welke fase van financiële gedragsverandering je cliënt zit en oefent met motiverende gespreksvoering om verdere gedragsverandering te bevorderen. Verder werk je aan financiële zelfredzaamheid na een beperkte financiële opvoeding. Ook maak je een integrale aanpak van situaties in de praktijk, leer je omgaan met laaggeletterdheid in de praktijk en oefen je met eigen praktijksituaties.


Tijdens de gehele opleiding word je meegenomen in jouw eigen ontwikkeling als budgetcoach. Je leert kritisch naar jezelf te kijken. Wat zijn jouw normen en waarden op het gebied van geld? Hoe neem je dat mee in jouw begeleiding? Daarnaast wordt er ingegaan op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coaching. Hoe kun je rekening houden met wat er bij iemand speelt? Hoe zorg je voor stappen die passend zijn? Hoe kun je het beste in gesprek gaan wanneer er een schuldensituatie ontstaat? Het is niet de bedoeling dat iemand blijvend afhankelijk wordt van een budgetcoach, dus de focus ligt op hoe je iemand kunt begeleiden richting financiële zelfredzaamheid.

Waarom budgetcoach worden?
Steeds meer mensen doen een beroep op een budgetcoach, omdat zij de grip op hun financiën verloren hebben. Het doel van budgetcoaching is om deze mensen te helpen weer overzicht in hun financiën te krijgen en een financieel gezonde toekomst te creëren. Een dergelijk coachingstraject vindt plaats op vrijwillige basis, dit houdt in dat de cliënt er alleen zelf voor kan kiezen of hij hiervan gebruik wil maken of niet. Dit maakt het een hele verantwoordelijke baan, waarbij je niet alleen over de juiste inhoudelijke kennis moet beschikken, maar ook over de juiste beroepsvaardigheden.

Studiebelasting en afronding
In totaal besteed je zo naast de opleidingsdagen nog ongeveer 41 uur aan zelfstudie. Nadat je de e-learning hebt afgerond, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Ook krijg je een certificaat nadat je de opleidingsdagen hebt gevolgd. Deze kun je allebei zelf via je persoonlijke leeromgeving downloaden.

Belangrijk om te weten

Boekbaar met STAP

Volg een opleiding of training naar keuze met €1.000,- STAP-budget!

Als je wilt groeien in jouw carrière, wilt omscholen of als je werkzoekend bent, biedt het STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) mooie mogelijkheden om met behulp van €1.000,- subsidie een scholingstraject te starten. De overheid stelt de subsidie beschikbaar om werkenden en werkzoekenden te ondersteunen in het versterken van de arbeidsmarktpositie. Een sterke arbeidsmarktpositie start immers met de juiste scholing!

Er wordt door de overheid ongeveer 200 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor het STAP-budget. Hiermee worden ongeveer 200.000 verstrekkingen van €1.000,- toegekend, verdeeld over verschillende aanvraagtermijnen.

Voor wie is STAP?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je ontvangt geen andere publieke onderwijsfinanciering, zoals bijvoorbeeld een studiefinanciering of lerarenbeurs.
 • Je hebt het huidige kalenderjaar nog niet eerder een STAP-budget toegekend gekregen.
 • Jouw gekozen opleiding start ná 4 weken vanaf het aanvraagmoment bij het UWV en vóór 3 maanden na het einde van de aanvraagtermijn.
 • Je voert jouw scholingstraject uit bij een erkende STAP-aanbieder.


Toelichting op de prijs

 • Exclusief btw
  De prijs van dit product is exclusief btw
 • Diverse betaalmogelijkheden
  Mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen
 • Toeslag locatie- en arrangementskosten
  Bij dag- of ochtendprogramma € 19,95 | Bij middagprogramma € 9,95
 • Studie- en oefenmaterialen
  Alle materialen worden online klaargezet
Inbegrepen

Wat krijg ik bij deze training?

Je ontvangt het volgende:
online leeromgeving
Online Leeromgeving

Alle benodigde materialen (en/of opdrachten) vind je hier

Item Klassikaal PO
Klassikale training

Onze trainers staan voor je klaar

Item interactief
Interactieve trainingsvormen

Ruimte voor vraag, antwoord en feedback

Bovenwettelijk
Bovenwettelijke opleiding

Ga voor een toppositie met deze opleiding

Startdata en locaties

Wanneer kan ik beginnen?

Start wanneer jij wilt op centraal gelegen locaties in Nederland

Item startdatum2

Klaar om te bestellen?