Vijf stappen om succesvol te studeren naast je baan

01-09-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Deze zomer heb je het besloten: je gaat weer een studie oppakken! Helemaal geen gek idee, want hoe meer jij jezelf ontwikkelt, hoe groter je werkplezier.

Meer kennis en competenties zorgen er namelijk voor dat je nog beter in je werk wordt, of een stapje hoger op de carrièreladder komt. Misschien ben je wel een beetje uitgekeken op je huidige baan en overweeg je een carrièreswitch? Het volgen van een opleiding of training versterkt sowieso je positie op de arbeidsmarkt.

Maar ja, het moet wél allemaal gebeuren naast je baan. Helemaal je job aan de wilgen hangen is geen optie, want: huis, hypotheek enzovoort.… Fulltime kunnen studeren zou leuk zijn, maar geeft te veel financiële onzekerheid. Het wordt dus een combinatie van studie en werk. Best pittig, maar zeker niet onmogelijk. Al heel veel mensen gingen je voor.

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus we hebben een stappenplan voor je gemaakt.

1. Welke opleiding past bij jou?
Voordat je inhoudelijk gaat kijken naar wat je wilt gaan leren, sta dan eerst even stil bij wat voor soort student jij bent. Zit je graag in een klas of ben je liever solo bezig? Houd je van boeken lezen of ben je meer visueel ingesteld? Onthoud je leerstof nadat je het één keer hebt gehoord of moet je de stof een aantal keer herhalen? Wil je veel of weinig begeleiding?

Online lesstof kun je zo vaak terugkijken als je wilt en wanneer het jou uitkomt. Een studie op school, op vaste tijden kan voor jou een stok achter de deur zijn om te gaan. Hetzelfde geldt voor studiegenoten, zij zorgen voor de nodige motivatie en inspiratie. En de laatste vraag die je jezelf kunt stellen is: hoe lang wil je bezig zijn? Als je nog een beetje twijfelt of studeren wel wat voor je is, kun je beginnen met een wat kortere opleiding. Bijvoorbeeld een Training Persoonlijke Ontwikkeling van een aantal dagen. Smaakt dit naar meer, dan ga je een stapje verder.

2. Overleg met je werkgever
De meeste werkgevers moedigen medewerkers aan zich verder te ontwikkelen. Ga dus altijd eerst bij je manager informeren wat de mogelijkheden zijn. Misschien is er wel een loopbaanbudget waaruit (een deel van) jouw opleiding betaald kan worden. Of wellicht kun je zelfs een deel van je studie onder werktijd doen. Zelfs als jouw opleiding totaal niets te maken heeft met je huidige baan, is het slim om de mogelijkheden te overleggen. Er kan vaak meer dan je denkt en in ieder geval kunnen ze dan rekening houden met je ambities en planning.

3. Vertel het je omgeving
Voor een beetje studie wordt al snel een inspanning gevraagd van zo’n 20-30 uur per week. En dat komt bovenop je werkweek. Hoe ga je dat combineren met je gezin en je sociale leven? Onderschat het niet en vertel je omgeving van je plannen. Schakel alle hulptroepen in die je kunt bedenken. Informeer je vrienden dat je de komende tijd wat minder tijd voor ze hebt (maar echt nog wel van ze houdt). En maak bewust tijd om af en toe te ontspannen en tijd te kunnen geven aan zaken die echt belangrijk voor je zijn.

4. Zorg voor een goede studeerplek
Een vaste plek om te studeren is heel prettig. Je hebt al je boeken bij de hand en je kunt de optimale omgeving creëren die bij jouw manier van studeren past. Voor de een is dat een luie stoel in de woonkamer, voor de ander een bureau in een stille omgeving.

Creëer voor jezelf een omgeving waarin de kans op afleidingen minimaal is. Dan ga je sneller aan de slag en benut je al je ingeplande studietijd. Een eigen plek om te studeren geeft ook rust in je hoofd: ben je daar, dan studeer je. Ben je daar niet, dan is het tijd voor ontspanning.

5. Maak een planning en creëer een routine
Wanneer ga je het minst naar de sportschool? In je vakantie, terwijl je dan de meeste tijd hebt! Dat komt door het gebrek aan routine. Zo werkt het met studeren ook. Neem je studeermomenten op in je wekelijkse planning. Bij voorkeur elke dag, op hetzelfde tijdstip. Deze dagindeling wordt dan je dagelijkse routine. Hiermee wordt studeren eenzelfde onderdeel in je leven als werken, sporten of eten. Uitstelgedrag is hiermee ook verleden tijd.

En tot slot: wees een beetje lief voor jezelf. Het is écht een prestatie als je een baan kunt combineren met een opleiding. Dus leg de lat niet te hoog en stel tussentijdse doelen. Doel gehaald: beloning!

Heel veel succes!