Van klassikaal naar digitaal in 3 simpele stappen
08-04-2020

Ineens zijn alle opleidingen en trainingen online, digitaal of in een Virtual Classroom… Maar is deze manier van studeren ook wat voor jou? In dit stappenplan delen we verschillende tips & tricks.
Stap 1: zet de voordelen voor jezelf op een rij
Ga na of online of een Virtual Classroom iets voor jou is. Wil je snel beginnen? Heb je tijd over in deze periode? Vind je het prettig in je eigen omgeving te zitten? Of juist niet? Hoeveel ruimte heb je?
Hieronder enkele voordelen van de Virtual Classroom:
Geen files
Een beetje voor de hand liggend maar daarom niet minder waar: onderweg naar een online training heb je nooit files. Je komt niet te laat, hebt geen reistijd en … je ben altijd op tijd weer thuis.
Schermen delen
Zowel de trainer als de cursisten kunnen werken met schermen delen. Geen onleesbaar gepriegel meer op haastige flipovers, alles komt haarscherp in beeld.
Interactieve lessen
De interactie met een groep is anders dan in een klassikale les en de docent heeft een breed scala aan online middelen tot zijn of haar beschikking. Kahoot, Socrative en andere quiz-apps verrijken de online lessen.
Stap 2: Bereid je goed voor
Heb jij je inschreven voor een Virtual Classroom? Bereid je dan goed voor. Hieronder wat praktische tips voor een vliegende start.
Check check, dubbel check
Niets is zo vervelend als een laptop die het op het moment suprême niet doet. Dus zorg dat je de juiste spullen tot je beschikking hebt; test de wifi, de audio en de microfoon. Zorg eventueel voor een tweede scherm: zo kun je makkelijker aantekeningen maken.
Zet je camera aan
In het begin voelt het ongemakkelijk, maar het maakt de training wel meteen een stuk persoonlijker. Jij ziet de trainer, hij of zij ziet jou en je medecursisten zijn ook online. Zo kun je makkelijker op elkaar reageren. Nu je elkaar niet ‘echt’ ziet, maakt de camera het verschil.
Beperk ruis en afleiding
Zet je telefoon uit, sluit tabjes met Whatsapp en waarschuw eventuele huisgenoten (bordje op de deur doet wonderen). Voorkom dat je tussendoor even snel mailtjes gaat beantwoorden of dat je op een andere manier gestoord wordt. Ga in de pauze even naar buiten, werk dan wat telefoontjes af.
Stap 3: aan de slag met online studeren
Thuisstudie: je ontkomt er niet aan. Hoe goed de training-op-afstand ook is, de voorbereiding zul je grotendeels thuis doen. En wanneer je op examen gaat, kun je hier nog wat studie-uren bij optellen. Om te voorkomen dat het saai wordt, helpen we je op weg met 3 creatieve manieren om te studeren
Presenterend leren
Eén van de meest effectieve manieren van studeren is hardop leren. Of beter gezegd: presenterend leren. Stel je voor dat je voor een groep staat en leg de groep de stof uit. Het klinkt misschien vreemd, maar het is een uitstekende manier om de stof te herhalen en te testen of je zelf alles hebt begrepen. Immers: je kunt het een ander pas goed uitleggen wanneer je het zelf begrepen hebt.
Teken een samenvatting
Tekenen is hip. Hele processen worden tegenwoordig visueel gemaakt en zelfs het organogram bevat poppetjes en pictogrammen. Dat is niet voor niets: we zijn namelijk een visueel ingesteld volkje. Daar kun jij je voordeel mee doen. Maak eens een samenvatting waarbij je woord en beeld combineert. Gebruik tekstwolkjes, (zelfbedachte) pictogrammen en verbindingslijnen. Je categoriseert hierdoor beter, onthoudt de stof sneller en het is nog leuk om te doen ook.
Inspiratie? Kijk eens op www.thenounproject.nl en begin gewoon.
Sporten tijdens het leren
Uit onderzoek blijkt dat bewegen en leren goed samengaan. Dus waarom zou jij achter je bureau blijven zitten? Onpraktisch? Welnee. Gewoon je samenvatting als voicebericht inspreken, koptelefoon op en gáán. Helemaal handig wanneer je dit combineert met tip 1: dan neem je gewoon je eigen presentatie op. Geen zin om te zweten? Gewoon wandelen is ook prima. Pak je meteen wat frisse lucht mee.