Trainingen voor Persoonlijke Ontwikkeling: geboost door corona?

28-04-2021

Persoonlijke ontwikkeling

Wie denkt dat men door corona thuis bij de pakken neer is gaan zitten, heeft het mis! De behoefte van mensen om zich te ontwikkelen is het afgelopen jaar vergroot, zo blijkt uit een onderzoek van Springest en Intermediair. Maar is dat ook verklaarbaar door corona?

2020, het jaar van de persoonlijke ontwikkeling!

Het afgelopen jaar liet een kwart van de respondenten uit het onderzoek zich bij- of omscholen. Opvallend: maar liefst de helft daarvan volgde een training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zoals een leiderschapstraining of communicatievaardighedentraining. Voor ons is dit niet echt een verrassing: afgelopen jaar ervaarden wij hoe trainingen op het gebied van Persoonlijke Ontwikkeling bij de NL Leert Door-actie in slechts twee weken volgeboekt waren! Persoonlijke ontwikkeling bleek zeer in trek. Andere respondenten die zich in 2020 om- of bijschoolden kozen, volgens het onderzoek, voor een opleiding om kennis op te doen rondom hun huidige werkzaamheden (45%) of werkzaamheden die zij in de toekomst zouden willen uitvoeren (45%).

Juist een effect van corona?

Met de toenemende vraag naar trainingen voor persoonlijke ontwikkeling rijst natuurlijk de vraag: is dit dan (deels) verklaarbaar door de komst van corona? Waarschijnlijk wel! Bijna een kwart van de respondenten, voornamelijk vrouwen en hoogopgeleiden, geeft aan leergieriger te zijn geworden door corona. Door de crisis zijn werkzaamheden en werkgelegenheid er in veel sectoren anders uit gaan zien en zou men inzien dat ontwikkeling urgenter is. Ook volgens Marianne van Woerkom, hoogleraar positieve organisatiepsychologie, zou deze trend verklaarbaar zijn door corona en heeft het veel werknemers doen nadenken over wat hen nou écht gelukkig maakt. Het thuiswerken en de veranderingen die corona teweegbracht, heeft de vaste routine doorbroken en aangezet tot reflecteren.

Ook persoonlijk ontwikkelen?

Wil je na het lezen van dit artikel niet achterblijven? In samenwerking met onze partner Kenneth Smit bieden wij verschillende trainingen voor Persoonlijke Ontwikkeling in de categorieën Leadership, Personal Excellence, Sales and Negotiation en People Skills and Communication.