030 – 693 23 48

Schuldhulpverlener is een beroep voor bikkels

24-01-2020

Nieuws

Schuldhulpverlener is een beroep voor bikkels

Schuldhulpverlener en professional trainer Robin Kaas helpt mensen die in de problemen zijn geraakt. Hij verloor zijn hart aan dit mooie vak. Wij gingen met hem in gesprek over zijn passie.

Vertel, wat maakt dit vak zo bijzonder?

Robin: “Eén op de zeven gezinnen heeft wat we noemen ‘problematische’ schulden. Dat is veel. En het is echt geen probleem dat alleen aan de onderkant van de samenleving speelt. Schuldenproblematiek speelt in alle lagen van de bevolking. Dat maakt het vak heel boeiend en veelzijdig. De schuldhulpverlener is de spin het web binnen het schuldhulpverleningsproces. Hij is de verbinder tussen alle partijen: hulpvrager, de schuldeisers en de ondersteunende instanties. Je moet sterk in je schoenen staan en een olifantshuid hebben. Iedereen wil iets van je en je moet alle partijen tevreden houden. Dat valt niet altijd mee. Maar het maakt het vak ook bijzonder dynamisch. Als schuldhulpverlener is geen dag hetzelfde.”

Zijn schuldhulpverleners wereldverbeteraars?

Robin: “Als je met dat idee straks aan de slag wilt, kom je van een koude kermis thuis. Natuurlijk kiest niemand ervoor om zich in de schulden te steken. Maar de echte intrinsieke motivatie van de hulpvrager om uit de problemen te komen, ontbreekt nog wel eens. Je helpt de hulpvrager niet door zijn problemen op te lossen. Je moet hem begeleiden, coachen en motiveren om zelf zijn problemen op te lossen. Anders zit ie over een paar jaar weer in hetzelfde schuitje. Je moet wel sensitief zijn en je kunnen inleven. Maar het gaat vooral om veel procesmatig werk, pragmatisch handelen en flexibiliteit.”

Dat zijn nogal wat eisen.

Robin: “Klopt. Het vak is niet voor iedereen weggelegd. Je moet verder kijken dan het acute probleem. Dat de hulpvrager in zijn oude en dus ongewenste gedrag terugvalt, ondanks de gemaakte afspraken en beloften, is een gegeven. Dat is vaak geen onwil, maar onkunde. Dat is recent ook uit onderzoek gebleken. Bij mensen die al heel lang in schaarste leven, vallen hersenfuncties zoals anticiperen en logisch redeneren uit. Je moet daar wel flexibel mee kunnen omgaan en iedere keer weer op zoek gaan naar de echte intrinsieke motivatie. Maar als je het dan voor elkaar krijgt om spreekwoordelijk samen met de hulpvrager op hetzelfde schip te zitten, met de hulpvrager aan het roer. Ja, dan geeft dat heel veel voldoening. Als je na 3 jaar een appje van de hulpvrager krijgt waarin hij schrijft “we did it!” omdat het intrinsieke doel bereikt is, dan is de glimlach niet meer van je gezicht te krijgen…dan is schuldhulpverlening het mooiste vak dat er bestaat."

Download de gratis e-paper Schuldhulpverlening: tips en quickwins