Op vakantie? Keuzestress!

21-03-2017

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Ben jij weg geweest in de voorjaarsvakantie?
Op wintersport of lekker naar de zon misschien? Samen met jou hebben nog 1,2 miljoen mensen dat gedaan. De komende meivakantie trekken 3 miljoen Nederlanders erop uit. We hebben nog wat meer interessante cijfers voor je opgezocht…

In de zomer gaat 80% van de Nederlanders op vakantie; zo’n 7,6 miljoen mensen reizen naar het buitenland. Frankrijk blijft de populairste bestemming voor lange buitenlandse vakanties van Nederlanders. 2,7 miljoen mensen per jaar gaan hiernaar toe.

Populair vakantieland
Nederland zelf is ook populair: 2,5 miljoen mensen kiezen voor een verblijf in eigen land. Gelderland is de meest bezochte provincie. Ons land raakt steeds meer in trek bij buitenlandse toeristen. Ruim 4% van alle Europeanen bezoekt Nederland. Een paar jaar geleden was dat nog 2,5%. Amerikanen en Chinezen weten ons landje ook steeds vaker te vinden voor een verblijf.

Oplossing
Circa 600.000 Nederlanders weten nog niet waar ze deze zomer naartoe gaan. Zij hebben volgens verschillende bronnen last van ‘keuzestress’. De keuzestress wordt veroorzaakt door het overweldigende aanbod aan (thema)vakanties. De oplossing? Gewoon op tijd de knoop doorhakken.

Of je kiest helemaal niet
Een deel maakt trouwens helemaal geen keuze. Zij behoren tot de notoire doorwerkers. Een selecte groep van mensen (6%) maakt namelijk nooit (!) hun vakantiedagen op, zij blijven lekker doorwerken. Gemiddeld benutten Nederlanders 22 van de 25 betaalde vakantiedagen die ze krijgen van hun werkgever. Maar we maken het nog niet zo bont als bijvoorbeeld Zuid-Koreanen en Japanners. Zij hebben relatief zeer weinig vakantiedagen, maar laten ook het grootste deel van hun vakantiedagen onbenut. Zuid-Koreanen gebruiken er 7 van de 10, Japanners maar 5 van de 13. Sneu!

Altijd op ‘aan’?
En als we weg gaan, zijn we dan echt weg? Dat gaat best goed. Slechts 3 procent van de Nederlanders checkt nog voortdurend mail en voicemails als ze op vakantie zijn. 60 procent geeft aan dat, zodra de vakantie begonnen is, zij het werk volledig achter zich kunnen laten.

Bronnen: Nu.nl, Expedia, CBS, NBTC-Nipo Research