Ontwikkelbudget + STAP = jouw droomtraining

23-08-2022

Nieuws

Het ontwikkelbudget/opleidingsbudget is hét middel om richting te geven aan je dromen en kansen. Het levert je niet alleen groei en verrijking op, maar ook nog eens een leuk en inspirerend uitje. Maar de állerleukste opleidingen zijn vaak prijzig en wat als je ontwikkelbudget niet toereikend is?

Met de komst van het STAP-budget is jouw droomtraining binnen handbereik.

Wat is… het ontwikkelbudget
Een ontwikkelbudget/opleidingsbudget krijg je van je werkgever. Op je loonstrook, in het personeelshandboek of in je arbeidscontract staat hoe hoog het bedrag is. Kenmerk van een ontwikkelbudget is meestal de keuzevrijheid. Kies een vakinhoudelijke opleiding of een training om bepaalde ‘soft skills’ verbeteren. Ook coaching behoort vaak tot de mogelijkheden, evenals het afsluiten van bepaalde abonnementen.

Over het STAP-budget
Vanuit de overheid biedt het STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) mooie mogelijkheden om met behulp van € 1.000 subsidie een trainingstraject te starten. De overheid stelt de subsidie beschikbaar om werkenden én werkzoekenden te ondersteunen in het versterken van hun arbeidsmarktpositie. Heb jij een baan (of zoek je een baan) dan val je dus al snel onder de regeling en kom je voor de subsidie in aanmerking.

1+1=3
Je kunt het STAP-budget ook combineren met je ontwikkelbudget. Dat werkt als volgt: je meldt je aan voor een opleiding door te klikken op de button 'bestel met STAP' en rondt het bestelproces af. Je ontvangt een aanmeldbewijs. Wanneer er een nieuwe UWV-aanvraagtermijn opent (je ontvangt van ons bericht hierover) dien je zo snel mogelijk het STAP-aanmeldbewijs in. Wordt jouw STAP-budget toegekend, dan ontvang je voor de kosten boven de € 1.000 een factuur. Deze kun je indienen bij je werkgever onder ‘ontwikkelbudget’. (Wel even vooraf toestemming vragen en het bedrag checken natuurlijk!)

Ook voor werkgevers interessant
Ook als werkgever profiteer je mee wanneer je een werknemer op de combinatiemogelijkheid wijst. Meer vaardigheden en kennis in huis bij de werknemer betekent namelijk ook meer vaardigheden en kennis aanwezig binnen de organisatie. En die kennis kunnen jullie ook binnen de organisatie weer breder delen.

En niet onbelangrijk: het volgen van interessante trainingen draagt voor werknemers in belangrijke mate mee aan het ervaren van werkgeluk.

Duurzame ontwikkeling
Jouw ontwikkeling = jouw toekomst.

Heb jij nog geld in jouw ontwikkelpotje zitten? En je STAP-budget voor 2022 nog niet benut? Ga dan eens nadenken hoe je deze combinatie slim gaat inzetten!

Hoe ga jij als een betere versie van jezelf het najaar in? Een stappenplan.

1. Wat weet ik?
Ga na of jouw organisatie een ontwikkelbudget beschikbar stelt. Zo ja: hoeveel en waarvoor mag je het gebruiken. Tel hier € 1.000 STAP-budget bij op.
Zo nee: jouw uitgangspunt is € 1.000 STAP-budget.

2. Wat wil ik?
Tijd voor wat zelfonderzoek. Vraag je af op welk vlak jij je graag wilt ontwikkelen. Zijn er nog verplichte opleidingen die je alvast wil volgen, of ga je voor persoonlijke ontwikkeling? Efficiënter werken, beter communiceren of anders leiding gaan geven?

3. Match
Vergelijk je eigen wensen met die van de organisatie. Bekijk welke (nieuwe) kennis en vaardigheden het meest van pas gaan komen in je baan en waarom.

4. Inventariseer
Kijk welke training je waar (en wanneer) kunt volgen. Vraag eventueel brochures aan en maak voor jezelf een wensenlijst of top 3. Zet de prijs van de training er ook bij.

5. Overtuig
Je weet wat je wilt, je hebt een aantal opties, nu nog een akkoord. Zorg voor de een kant-en-klaar plan inclusief planning en motivatie. Welke opleiding wil je waar volgen, wat kost het en wat levert het op. Leg dit voor en overleg over de mogelijkheid om je ontwikkelbudget te combineren met het STAP-budget.

Gelukt? Boek je droomtraining!

Tip!

Bij het bepalen van een ontwikkeltraject ben je vaak geneigd om te focussen op je zwakkere punten: waar ben ik niet zo goed in? Welke vaardigheden zou ik moeten verbeteren? Echter, waarom zou je niet focussen op jouw talenten en kwaliteiten? Júist met die vaardigheden kun jij je onderscheiden en uitblinken.

Vergeet dus ook zeker niet om naar de ontwikkelmogelijkheden binnen jouw talenten te kijken.

Bekijk hier ons STAP-aanbod
Meer over STAP lees je hier