In mei leggen alle vogeltjes een ei

09-03-2022

Nieuws

PE Wft Blogger Mark

Hoi! Ik ben Mark, zelfstandig financieel adviseur, woonachtig in de Randstad en vader van een zoontje. Voor Lindenhaeghe blog ik regelmatig over mijn PE-rikelen.

In mijn vorige blog vertelde ik over de stress die ik had om dat ik dacht dat ik het verkeerde examen gedaan had (Wft-examen in plaats van PE-examen). Gelukkig bleek er niets aan de hand. Deze week een update over mijn nieuwe studie én… een goed voornemen!

Het ding met goede voornemens is dat je ze eigenlijk nooit op het juiste moment maakt. Zo aan het einde van het jaar, lekker lui achterover met een oliebol in de ene hand en een glas champagne in het andere, ben je snel bereid overal ‘ja’ op te zeggen.

Volgend jaar lijkt nog zo ver weg, dat zie je dán wel.

Blue Monday?
Maar als het dan zover is, als januari koud en guur begonnen is, dan blijkt dat nieuwe jaar vaak hard en onbuigzaam. En dan moet je van goeden huize komen om dat voornemen om te zetten in actie. Bij mij gaat dat eigenlijk altijd direct mis. Blue Monday haal ik nooit. Daarom dacht ik, ik doe het dit keer eens anders. Ik maak mijn goede voornemens bij de start van Q2; heel toevallig de start van de nieuwe PE-periode!

Doorpakken
Zo kwam het dat ik - nog voor ik mijn studie Erkend Financieel Adviseur afgerond heb – bedacht dat ik dit jaar een échte Early Bird zou gaan worden. Van Lindenhaeghe begreep ik dat de veranderingen in de PE-toetstermen alleszins meevallen, dus een goede reden om snel te starten met mijn nieuwe PE’s. Eind april ben ik klaar met EFA (overigens echt een superleuke opleiding, aanrader voor hypotheekadviseurs die net iets meer willen dan het ‘basisadvies’ geven) en dan zou ik gaan doorpakken.

In mei leggen alle vogeltjes een ei en haalt Markie zijn PE’s! Over een échte Early Bird gesproken.

Niet zo positief
Afijn, toen mijn vrouw lucht kreeg van dit plan zei ze: ‘Even realistisch Mark, hoe ga jij die examens allemaal in één maand afronden! Afgelopen periode had je ook wilde plannen en uiteindelijk heb je daar twee jaar over gedaan. Begin er gewoon met één.’
Persoonlijk vond ik dat een vrij negatieve reactie - opvallend want het hele gezin had toen corona, dus je zou denken dat ze positiever zou reageren – waardoor ik juist eigenlijk steeds standvastiger werd. Ik wilde haar ‘ongelijk’ bewijzen, dat varkentje zou ik wel wassen.

No way back
Inmiddels sta ik ingeschreven voor drie PE-examens in mei (Schade zakelijk, Hypothecair krediet en Inkomen) met steeds een week ertussen. Achteraf bezien misschien een beetje veel. Maar ja, nu kan ik niet meer terug. En het zijn losse examens, dus het komt wel op discipline aan.

Er zit dus weinig anders op. Ik moet het advies dat ik mijn zoontje altijd geef, nu zelf opvolgen: niet lullen maar poetsen!

Allez, ik ben poetsen!

NB voor wie nog moet
Succes (of sterkte..) voor wie nog één of meerdere PE’s moet halen in de periode tot 1 april. Twijfel jij wat je nog moet doen en of je wel echt ‘klaar’ bent voor deze periode? Kijk eens bij Mijn Wft van DUO. Daar krijg je een superhandig overzicht.