Komt een klant bij de adviseur…

29-01-2020

Nieuws

opstapeling

Komt een klant bij de adviseur…

Eind vorig jaar ging het aantal verzoeken om een echtscheiding ineens flink omhoog. Financieel adviseurs kregen, als gevolg van deze stijging, steeds meer te maken met vragen over ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid, het opvragen van pensioenrechten en het aanpassen van verzekeringen.

De reden: op 1 januari 2020 werd de regeling voor partneralimentatie drastisch versoberd. Een reden voor scheidende paren (in elk geval voor één van de partners) om snel te handelen.

Eerlijke echtscheiding
De versobering van de alimentatie (van twaalf naar vijf jaar) is in lijn met eerdere maatregelen om een echtscheiding eerlijker te laten verlopen. Denk in dit verband ook aan de invoering van het Nieuw Huwelijksvermogensrecht en de mogelijkheid om partneralimentatie af te kopen door middel van een lijfrenterekening. Dit zijn logische aanpassingen gezien de tijd waarin we leven: de roep om meer gelijkheid, veranderende rolpatronen en het feit dat 1 op de 3 huwelijken eindigt in een (v)echtscheiding.

Uitdaging
Voor de financieel adviseur is het een uitdaging om de actualiteit goed bij te houden en om aan de toenemende vraag naar gedegen advies te kunnen voldoen. Zowel op het gebied van kennis (denk aan alle nieuwe wetten en regelingen rond echtscheiding) als op het gebied van vaardigheden (bij een scheidende klant spelen er allerlei emoties).

Vergeet je pensioenfonds niet te informeren
Uit onderzoek blijkt dat klanten graag naar hun financieel adviseur gaan bij een echtscheiding. De adviseur heeft immers veel informatie en is vaak een vertrouwenspersoon. Digitaal je echtscheiding regelen mag dan ‘een trend’ zijn, als je vergeet je pensioenfonds of de fiscus te informeren of je zet je levensverzekering niet om, kun je er wel eens bekaaid vanaf komen. Dus toch maar even langs de financieel adviseur?

Vervlochten vermogen
Daarnaast is het zo dat steeds meer 50-plussers scheiden. Dat zijn vaak stellen waarbij de kinderen het huis uit zijn. De partner blijkt dan te zijn ‘veranderd’ en echtscheiding wordt alsnog in gang gezet. Bij deze groep – vaak met eigen woning en getrouwd in gemeenschap van goederen – is een adviseur van grote waarde omdat ze vaak al een band met hem of haar hebben opgebouwd. Bovendien is bij deze groep het leven en vermogen op ingewikkelde wijze vervlochten.

Dynamische markt
Samenvattend kunnen we zeggen dat de echtscheidingsmarkt een dynamische markt is en blijft, waarbij de partners alle hulp kunnen gebruiken. Of ze nou oud zijn of jong, het houdt de gemoederen bezig. Als adviseur kun je daar maar beter op voorbereid zijn.

Naar de Opleidingen Echtscheidingsadviseur

Naar de Opleiding Estate Planner

Meer over de aanpassing van de alimentatieplicht

Wanneer (en waarom) gaan we uit elkaar?

 • Ontmoeten nieuwe liefde (22%)
 • Vreemdgaan (13%)
 • Na een vakantie (9%)
 • Financiële problemen (9%)
 • Na einde financiële crisis (9%)
 • Na een feestdag (verjaardag, kerst, carnaval) (9%)
 • Na een langdurige ziekte (9%)
 • Na een vakantie (9%)
 • Nieuwe baan (5%)
 • Geen kinderen kunnen krijgen (5%)
 • Kinderen het huis uit (3%)


Bron: CBS