Houd jij je aan je voornemens voor 2021

12-12-2020

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Nog even en het is weer nieuwjaar. Ben jij het type dat elk jaar goede voornemens heeft en zich er vervolgens niet aan houdt? Je bent niet de enige, ruim driekwart van de goede voornemens is voordat februari aanbreekt alweer in de prullenbak beland, blijkt uit een onderzoek van Quest.

Terwijl het zo fijn kan zijn, die nieuwe (betere) gewoontes in het nieuwe jaar.

Wil jij het in 2021 anders doen? Dan helpt zelfkennis. Hoe ga jij om met afspraken, regels en gewoontes? Want een goed voornemen is eigenlijk een afspraak met jezelf. Welk type ben jij en wat helpt jou bij het houden aan je plan?

De hooghouder: omschrijf je doel duidelijk
Dit type conformeert zich graag aan regels, zowel opgelegd door anderen als door zichtzelf. Het geeft hen duidelijkheid. Ze weten graag wat er van ze verwacht wordt. Het eindresultaat van een opdracht en afvinken van to-do-lijstjes geven hen erg veel voldoening. Hooghouders zijn ook altijd op zoek naar de ongeschreven regels: ze zijn dol op etiquette en normen en waarden. Valkuil voor dit type is dat ze bang kunnen worden om het ‘niet goed te doen’, dat kan verlammend werken. Behoor je tot dit type, dan lukt het jou vaak om je te houden aan afspraken. Het helpt als jouw goede voornemen helder is omschreven én duidelijk is waar je het voor doet.

Fout: ik ga komend jaar een opleiding volgen.
Goed: ik wil meer bereiken in mijn werk, dus ik ga uitzoeken welke opleiding bij mij past, of dit haalbaar is en – voor ik me inschrijf – maak ik een goede studieplanning.

De vragensteller: bedenk waarom je het doet
Dit type volgt de regels op als ze in zijn of haar ogen zinnig zijn. Ze stellen voortdurend vragen en hebben dus meer dan anderen behoefte aan informatie over de opdracht. Is deze ‘goedgekeurd’, dan gáán ze er ook voor en krijgen ze het snel gefikst. Dat geldt zowel voor opdrachten van anderen als voor opdrachten die zij zichzelf opleggen. In het laatste geval doet dit type er goed aan om zich écht af te vragen of het goede voornemen nodig is en waarom. Ga op zoek naar je intrinsieke motivatie. Dan is succes gegarandeerd. Bij de geringste twijfel: laat maar zitten.

Fout: ik ga gezonder eten.
Goed: ik ga op mijn voeding letten, zodat ik in mei die 10 km-run kan doen.

De rebel: maak geen goede voornemens
Ze zijn in de minderheid, de echte rebellen. Ben je er één, dan doe je eigenlijk alleen maar wat JIJ op DIT MOMENT wil. Ze leven lekker in het ‘nu’. Rebellen hebben zelfs moeite zich aan hun eigen afspraken te houden, want ja, wat je gisteren hebt bedacht, kan vandaag al weer een slecht plan zijn. Wat hen prikkelt is een uitdaging, rebellen zijn vaak extreem goed ergens in. En wat ze goed kunnen, doen ze dan ook. Iets doen wat onmogelijk lijkt, appelleert aan hun gevoel van tegen de stroom in zwemmen. Goede voornemens…. nah. Niet geschikt voor dit type. Het komt op een andere manier wel goed.

Fout: mijn goede voornemens zijn …
Goed: ik doe alles lekker op mijn manier.

De pleaser: vraag hulp van anderen
Grote kans dat je tot dit type behoort, want de pleasers zijn met veel! Ze maken het graag anderen naar de zin en verliezen hierbij zichzelf nog wel eens uit het oog. De regels die anderen hen opleggen, volgen ze goed op, maar met hun eigen voornemens nemen ze het niet zo nauw. Het zal je niet verbazen dat dit type gevoelig is voor een burn-out. Weet je dit van jezelf, dan is het slim om beter te leren met je grenzen om te gaan. Maar er is nog iets dat je kunt doen: de hulp van anderen vragen. Dit type is namelijk gevoelig voor de mensen in zijn omgeving en spiegelt zich graag aan rolmodellen. Vraag anderen in je omgeving om je te helpen aan je goede voornemens te houden. Bazuin het rond in je omgeving, zet het op Facebook of vraag een speciaal persoon om je te helpen. Dan is de kans op succes een stuk groter.

Fout: ik ga meer sporten, ik koop een sportschool abonnement.
Goed: ik bel mijn sportiefste vriend en vraag of ik met hem mee kan sporten volgend jaar.

Wil jij in 2021 werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Bekijk onze Trainingen Persoonlijke Ontwikkeling.