Hoera, ik ben ontslagen!

19-02-2022

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Martine was 49 en werkte al ruim twintig jaar als financieel dienstverlener. Ze dacht dit wel tot haar pensionering vol te kunnen houden. Tot er ineens geen plek meer voor haar was. Nu heeft ze een baan waar ze veel meer van haar passie in kwijt kan. Pensioen?
Daar denkt ze nog lang niet aan. Ze leert nog elke dag.

Reorganisatie
“Ik had het natuurlijk wel zien aankomen. De financiële instelling waar ik werkte, was al jarenlang aan het reorganiseren, zoals zoveel banken dat noodgedwongen moeten doen. De tijden veranderen nu eenmaal. Veel collega’s voor mij moesten eerder al op zoek naar nieuw werk, maar ik was steeds de reorganisatiedans ontsprongen. Maar nu was het toch echt mijn beurt.

Het was een routine
Toen ik het hoorde, was ik vooral boos. Waarom moest mij dit overkomen? Was ik niet meer goed genoeg? Ik werkte er al zoveel jaar! Beetje bij beetje kwam het inzicht. Het lag niet geheel aan mij; automatisering, internet en de veranderende markt lagen ten grondslag aan de reorganisaties. Maar mijn ontslag was niet helemaal toevallig: het was voor mij tijd om een andere weg in te slaan. Zo langzamerhand was mijn werkt routine geworden. Een nieuwe generatie stond te trappelen om het stokje over te nemen; met nieuwe werkwijzen en frisse ideeën.

Begeleiding
Gelukkig kreeg ik goede begeleiding tijdens en na mijn ontslag. Ik was dan misschien minder geschikt geworden voor het werk dat ik deed, maar ik had wel andere kwaliteiten, die ik in mijn baan eigenlijk veel te weinig benutte. Door mijzelf eens goed onder de loep te nemen en op zoek te gaan naar waar ik echt blij van werd, vond ik mijn ideale baan.

Budgetcoach
Ik ben nu Budgetcoach bij een instelling die mensen helpt bij (het voorkomen van) schuldhulpverleningstrajecten. Ik pas mijn financiële kennis toe en tegelijkertijd help ik mensen. Ik vind het heerlijk, het past bij me. Toen ik jong was, heb ik nog getwijfeld over de sociale academie als opleiding. Het is toen de heao geworden, omdat in de jaren ’80 de banen in de sociale sector niet voor het oprapen lagen. Voor deze baan moest ik ook weer de studiebanken in, wat ik trouwens helemaal niet erg vond. Omdat ik zo goed mogelijk wil kunnen helpen, leer ik nog steeds bij. Regelmatig zijn er nieuwe inzichten over schulden en armoede. Wist je bijvoorbeeld dat je door langdurig geldgebrek onlogische beslissingen gaat nemen? Dat komt door de voortdurende stress waar je onder gebukt gaat, wanneer je niet rond kunt komen. Dit alles heeft effect op het functioneren van je hersenen.

Dit past bij mij!
Ik doe nu werk dat veel beter bij me past en vind het geweldig en heel zinvol om me te blijven ontwikkelen. Er waren wel een reorganisatie en een ontslag voor nodig om dat in te zien. Ik zat veel te veilig in mijn gouden kooi. Het klinkt heel gek, maar wat ben ik blij dat ik ontslagen ben!”

Misschien vind je dit ook leuk:

- Het einde van de carrière-as-we-know-it

- De Opleiding Budgetcoach