Gelukkige medewerkers zijn succesvoller

11-11-2019

Gelukkige medewerkers

Het is een bekende kip-of-het-eivraag: word je gelukkig omdat je succesvol bent, of ben je succesvol omdat je gelukkig bent? Het eerste klinkt eigenlijk heel logisch, maar steeds meer onderzoeken wijzen er op dat juist het laatste het geval is. Ga je echt beter of meer presteren als je gelukkig bent?

In een pas verschenen onderzoek zijn wetenschappers erin geslaagd om een verband vast te stellen tussen geluk en productiviteit. Clement Bellet (Erasmus Universiteit Rotterdam), Jan-Emmanuel De Neve (Universiteit van Oxford) en George Ward (MIT) deden dit met behulp van de wekelijkse verkoopcijfers van bijna 1.800 medewerkers van een groot callcenter van een telecomreus. Wat bleek? Werknemers die zichzelf als ‘erg gelukkig’ omschreven, verkochten op weekbasis 13 procent meer dan diegenen die zich ‘erg ongelukkig’ voelden.*

Geluksvoorsprong
Veel interessanter is natuurlijk de vraag hoe dit werkt. De onderzoekers van het callcenter doen wat suggesties, zoals ‘Wie zich goed voelt, kan zich waarschijnlijk beter focussen’. Ze zagen ook dat gelukkigere werknemers beter konden omgaan met moeilijke klanten. Ze verkochten niet alleen meer, maar konden ook beter problemen oplossen en klanten tevreden houden. Dit effect kunnen we verklaren door positieve psychologie.

Omdenken
‘Als we gelukkig zijn en positief, komt er dopamine vrij in onze hersenen. Hierdoor zijn we empathischer, creatiever, stressbestendiger en productiever. Of je gelukkig bent en met een positieve blik de wereld inkijkt, hangt voor een groot deel samen met jouw eigen gedachten. Slechts 25% van je werksucces hangt samen met je kennis en ervaring, de overige 75% wordt bepaald door jouw optimisme, hoeveel sociale ondersteuning je krijgt en of je stress kunt zien als uitdaging, in plaats van een bedreiging’, aldus Shawn Anchor van Good Think, die veel onderzoek doet naar positieve psychologie.

Train je brein
Maar hoe word je een echte positivo, met alle voordelen die dat met zich meebrengt? Goed nieuws: je kunt je brein hierin trainen! Een paar eenvoudige tips, die direct effect hebben:

1. Noem elke dag drie dingen waar je dankbaar voor bent. Hiermee focus je op de goede dingen die je meemaakt.
2. Reproduceer goede ervaringen. Vertel erover, of schrijf ze op. Hiermee herbeleef je de ervaring. De positieve gevoelens die dit opwekt, zorgen weer voor extra dopamine.
3. Krijg voldoende beweging.
4. Pluk de dag, leef in het moment. Mediteren en mindfulness zijn hiervoor goede hulpmiddelen.
5. Spreek tenminste één keer per dag je waardering naar iemand anders uit.

Vooral dat laatste punt zorgt voor een sneeuwbaleffect. Iedereen knapt op van een welgemeend compliment. En zo maken we met z’n allen onze omgeving positiever en gelukkiger.

* Het onderzoek over geluk en productiviteit stond in De Standaard van vrijdag 18 oktober 2019.

Meer lezen over positieve psychologie: Shawn Achor heeft een leuk boek hierover geschreven dat is vertaald in het Nederlands: De Voorsprong van Geluk.

Wil jij je werkgeluk vergroten? Bekijk dan onze trainingen Persoonlijke Effectiviteit, Timemanagement en Van Stress naar Succes.