Geef jij je collega’s weleens een mooi cadeautje?

14-06-2022

Lerende organisatie

Ontwikkelen zou leuk en leerzaam moeten zijn, dat is het enige moetje wat moet. Maar hoe kom je van de verplichte cursussfeer af en faciliteer je een leergierige omgeving waarin medewerkers zelf de touwtjes in handen hebben en hun eigen koers varen? Want jij als hr-collega voelt je ongetwijfeld verantwoordelijk voor de opleidingen die je collega’s mogen (of moeten) volgen. Toch staat niet iedereen altijd te springen wanneer het over deze opleidingen gaat.

Laten we eerst kijken naar waar de verplichte cursussfeer vandaan komt. In ons vorige blog hebben we al geschreven over communicatie. Ten eerste speelt hr een rol, als drukbezette afdeling die het uitnodigen van collega’s voor verplichte opleidingen wellicht als een ‘moetje’ ziet. Niet omdat je je niet verantwoordelijk voelt, maar vooral omdat er al zoveel op je bord ligt. Ten tweede is het de medewerker zelf die vaak ook niet direct overloopt van enthousiasme voor zijn verplichte opleiding.

Kijk ánders

Maar wat zou er gebeuren als je ánders naar de opleidingen voor je collega’s gaat kijken? Niet als een verplichting, maar als een welkom cadeautje. Zoals we al eerder verwoordden in het laatste blog is het vooral de toon die de muziek maakt. Dus stuur in elk geval een enthousiaste mail over de te volgen opleiding. Maar méén het ook, want een lezer prikt er zo doorheen als je sociaal wenselijke teksten schrijft. Dat 'leuk vinden' gebeurt vanzelf als je een mooi, relatief vrij in te vullen opleidingspakket(je) samenstelt waarbij plezier (naast verplichting) duidelijk voorop staat.

Niet staan te springen?

Door, ook intern, op een andere manier met elkaar naar opleidingen te kijken doorbreek je de sfeer van het moeten. En dat geeft ook ruimte aan collega’s die misschien niet zo staan te springen op dit vlak. Bijvoorbeeld die ene adviseur die al 10 jaar zijn werk doet en het gevoel heeft zich te moeten bewijzen, zich gecontroleerd voelt zelfs…

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Laat ook je collega’s eens meedenken over dit onderwerp, want ook hiervoor geldt: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Denk ook aan de verschillende studievormen die er zijn: van e-learning tot klassikaal en van hybride tot een vaardighedentraining. Onthoud in elk geval dit: als je mensen meer autonomie geeft, dan verdwijnt de weerstand vaak als sneeuw voor de zon en levert dit vaak energie en plezier op. En daar krijg jij ongetwijfeld ook weer energie van.

Mensen enthousiast maken? Wij deden het bijvoorbeeld met dit filmpje over hoe ontwikkelen weer leuk wordt!