Financiële onafhankelijkheid voor nieuwe generaties

14-09-2022

Jongeren zijn optimistisch over hun pensioendatum. Dat blijkt uit onderzoek van Bunq onder 1.016 Nederlandse millennials (28-42 jaar oud) en Gen-Z’ers (18-27 jaar oud) uitgevoerd door PanelWizard. Vier op de tien Gen-Z’ers verwacht vóór zijn vijftigste met pensioen te kunnen gaan. Ondanks het feit dat 40% geen geld opzijzet voor later.

Niet sparen
Millennials zijn wat minder optimistisch dan de generatie na hen. Evengoed verwacht nog altijd bijna een kwart van hen financieel onafhankelijk te zijn voor zijn vijftigste verjaardag. Millennials hebben ook minder concrete (financiële) toekomstplannen. 41% van de millennials heeft geen duidelijke financiële doestellingen en 43% spaart niet voor de lange termijn. ‘Sparen en budgetteren zijn de belangrijkste voorwaarden voor gezonde financiën, zowel zakelijk als privé’, zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van Bunq.

Eigen bedrijf beginnen
Uit onderzoek blijkt verder dat 53% van de respondenten wel eens heeft overwogen om voor zichtzelf te beginnen. Hoewel een eigen bedrijf beginnen en deze vervolgens succesvol uitbouwen één van de meest toegankelijke manieren is om nog voor je vijftigste financieel onafhankelijk te zijn, is geld niet de grootste drijfveer. De belangrijkste reden om een eigen onderneming te starten, is vrijheid en plaats en tijdsonafhankelijk werken. Ali Niknam: ‘Jongeren stellen hele andere eisen aan werk dan de generaties voor hen. Dit zien wij ook terug in hun bankbehoeften: even een lokale rekening openen als je op een vliegveld de gate uitloopt is tegenwoordig normaal.’

FIRE-beweging
Het verlangen onder millennials om al jong financieel onafhankelijk te zijn is niet nieuw. Al in 2010 ontstond de FIRE-beweging. FIRE is het letterwoord voor Financial Independance, Retire Earlry. De achterliggende gedachte van de FIRE-beweging is dat onze tijd beperkt is. Aanhangers zoeken naar andere manieren dan van nine to five werken tot hun 67e om snel financieel onafhankelijk te zijn. Grootste verschil tussen FIRE-aanhangers en de algemene wens om (jong) financieel onafhankelijk te zijn, is dat er bij de FIRE-groep wel sprake is van een plan. Of dat ook een goed plan is, is nog maar de vraag. Afgelopen dinsdag werd bekend dat de omstreden (Belgische) miniserie FIRE: vroeg op pensioen niet langer beschikbaar is op VRT Max. De openbare omroep heeft de serie offline gehaald nu blijkt dat één van de deelnemers betrokken is bij een Russisch piramidespel.

Bronnen:

Vier op de tien Gen-Z'ers verwacht voor vijftigste financieel onafhankelijk te zijn
Financieel onafhankelijk en vroeg de hangmat in

VRT haalt omstreden documentaire 'Fire' offline