Estate Planning: theorie en praktijk
20-11-2019

Een jong stel kocht een woning en ging samenwonen. Gelet op de kosten regelden ze geen samenlevingscontract en/of testament want ze gingen per slot van rekening toch over een jaar trouwen… En toen overleed meneer.
Trainer en Estate Planner Leo Brunt maakte het al vaker mee: “De grootste fout die mensen maken, is dat ze denken dat ze nog alle tijd hebben.”
Estate Planning? Wat is dat eigenlijk?
Een Estate Planner is dé specialist als het gaat om vermogensverschuiving bij leven en/of overlijden. Als Estate Planner ziet Leo dagelijks welke problemen het niet regelen van de zaken vóór overlijden met zich meebrengt. Leo: “Het is net als met een echtscheiding: regel het als het nog goed gaat en nog kan. Anders ben je keihard te laat. Dat maakt dan misschien voor de overledene niet meer uit, maar voor de mensen die hij of zij achterlaat, des te meer.”
Zwart gat
Leo heeft inmiddels al een flink aantal nieuwe ‘EP’ers’ mogen opleiden. Estate Planner is wat hem betreft hét specialisme van de toekomst. Leo: “Een Estate Planner kan de (vermogens)situatie van de klant optimaal inventariseren. Daarnaast kan hij analyseren op welke wijze de (laatste) wens van de klant is uit te voeren. Estate Planning voorkomt dat geld in een zwart gat verdwijnt.”
Kennis en vaardigheden
Estate Planners, legt Leo uit, staan niet alleen bekend om hun uitgebreide kennis van wet- en regelgeving, maar ook om hun vermogen om verbinding met de klant te maken. Deze combinatie van kennis en vaardigheden zorgt ervoor dat je samen tot een gedegen plan komt.
5 + 1
Om die reden is de Opleiding Estate Planner dan ook opgebouwd uit een kennis- en vaardighedendeel. Tijdens de vijf theoriedagen worden onderwerpen als huwelijksvermogensrecht, schenkingen en giften, levensverzekeringen en testamenten behandeld. De praktijkdag focust op vaardigheden en slaat een brug naar de gesprekken met de klant: hoe zorg jij ervoor dat je de vraag achter de vraag achterhaalt en kom je samen met de klant tot een optimaal advies.
Leo: “In het geval van het jonge stel dat geen samenlevingscontract en geen testament had, was er achteraf nog wel wat te redden – ook dat soort cases wordt tijdens de training behandeld – maar handiger is natuurlijk om dit soort zaken vooraf goed te regelen. Om de klant zover te krijgen dat hij het belang hiervan inziet, is een vak apart. Ook daar besteden we aandacht aan tijdens de praktijkdag.”