Data Protection Officer: (jouw) baan van de toekomst!

11-08-2021

Data protection website

Vanuit welke beroepen is een opleiding tot Data Protection Officer interessant?

Overweeg je een functie als DPO? Dan leiden meerdere wegen naar Rome. Vanuit verschillende functies en specialismen kun je solliciteren voor een baan als DPO. Je werkt bijvoorbeeld als IT-manager voor een bank en hebt de ambitie om DPO te worden. Of je bent risk manager en wilt graag je kennis verbreden over gegevensbescherming. Maar ook als HR-manager kun jij je laten omscholen tot DPO.

Welke competenties en vaardigheden heb je nodig?
Dat betekent niet dat je zomaar als DPO aan de slag kunt. Een opleiding kan nuttig zijn. Maar misschien vind je het handig alvast mee te kijken welke competenties en vaardigheden je nodig hebt.

  • Je hebt kennis van de AVG. Je weet wat er in de gegevensbeschermingswet staat en bent in staat om deze kennis toe te passen in de praktijk.
  • Je kunt denken in processen. Alleen de wetgeving kennen is niet voldoende. Je bent in staat om procesgericht te denken. Je weet hoe bedrijfsprocessen werken en snapt hoe datastromen lopen binnen organisaties.
  • Je hebt adviserende vaardigheden. Je bent in staat om het bedrijfsmanagement te adviseren., bijvoorbeeld over de inzet van technologie om te zorgen voor een betere bescherming van persoonsgegevens van klanten.
  • Je hebt communicatieve vaardigheden. Als DPO moet je makkelijk bereikbaar zijn voor de mensen in een organisatie. Op kantoor, maar ook als je thuiswerkt. Je kunt op een efficiënte manier communiceren en samenwerken met het bestuur, bedrijfspersoneel en de toezichthoudende autoriteit.
  • Je bent in staat om integer en onafhankelijk te werken. Vanzelfsprekend ga je vertrouwelijk om met alle bedrijfsinformatie. Daarnaast moet je als DPO de ruimte krijgen van een organisatie om geheel onafhankelijk te werken.


Heb je de ambitie om DPO te worden? Dan helpt een brede achtergrond qua opleiding en werkervaring. Heb je bijvoorbeeld kennis en ervaring op het gebied van informatiebeveiliging, juridische zaken, riskmanagement en IT? Dan werkt dit in je voordeel. Je hebt niet per se werkervaring nodig op al deze gebieden. Maar volgens de AVG is het gewenst als je:

  • Ervaring hebt binnen het nationaal recht of het Europese databeschermingsrecht. Een juridische achtergrond is niet verplicht, maar zeker waardevol als toekomstig DPO. De belangrijkste eis voor een DPO is dat je de AVG kent en er gevoel bij hebt. Dit weegt mee in de beoordeling of je geschikt bent voor een functie als DPO.
  • Ervaring hebt binnen de bedrijfssector of organisatie waar je start als DPO. Het is handig als je de organisatie of sector kent waar je aan de slag gaat. Hoe zijn de operationele processen ingericht, welke informatiesystemen zijn er en wat zijn de behoeftes op het gebied van veiligheid en beveiliging van gegevens? Het geeft je een voorsprong als startende DPO.


Tot slot: ben je klaar om jouw kennis over data bescherming te testen? Doe de quiz! Als je DPO wilt worden, moet je al wat kennis in huis hebben. Dat staat ook in de AVG. Stel: je bent bedrijfsjurist en hebt enkele jaren werkervaring, dan is dit een basis om door te leren tot DPO.