AFM: provisieverbod schadeverzekeringen gaat stap te ver

01-04-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

AFM: provisieverbod schadeverzekeringen gaat stap te ver

“De AFM is een ontzettend leuke organisatie om voor te werken.”
Evengoed neemt Karina Raaijmakers, hoofd toezicht Verzekeren en Pensioenen, op 1 april afscheid van deze ‘ontzettend leuke organisatie’, om haar carrière te vervolgen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In haar afscheidsinterview spreekt ze zich onder andere uit over een mogelijk provisieverbod voor schadeverzekeringen.

“Wij zijn daar geen voorstander van.” AFM, Karina Raaijmakers

Eerder dit jaar gaf minister Hoekstra (Financiën) aan dat er een onderzoek komt naar het nut en nadeel van actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen. Dit omdat de minister uit een eerder onderzoek concludeerde dat het bestaande provisieverbod op complexe producten effectief is. ‘Dat smaakt naar meer’, lijkt de minister te denken.

Raaijmakers zegt over het bestaande provisieverbod op complexe producten:

“Bij de introductie van het provisieverbod heeft de AFM zich al uitgesproken als een groot voorstander. En ja, het heeft gebracht wat ik had verwacht. Een klant betaalt nu zelf voor een financiële dienst en is in die zin ook zelf de opdrachtgever. Vroeger was een klant veel minder in charge. Ik vind dat een grote verbetering.”

Maar hoe zit dat dan met schadeverzekeringen?

Eind vorig jaar hielden verschillende partijen (waaronder de AFM) een pleidooi voor actieve transparantie bij schadeverzekeringen. De markt reageerde hier afwijzend op. Het zou een niet-bestaand probleem oplossen, de consument nog meer advies-avers maken en de verzekeraars nog meer voorrang geven. De laatste hoeven met hun directe kanalen immers geen volledige openheid van zaken te geven over hun kosten.

Hoewel de AFM dus voor actieve transparantie is waar het gaat om provisie op schadeverzekeringen, vindt Karina Raaijmakers een provisieverbod te ver gaan:

“Wij zijn daar geen voorstander van. Belangrijk is dat een klant weet dat er provisiestromen zijn en hoe groot die zijn. De klant moet de juiste keuze kunnen maken. De minister heeft aangegeven actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen te willen onderzoeken. Het lijkt mij wel mooi als de sector zelf met voorstellen komt, hoe dat kan worden vormgegeven. Er wordt in de verzekeringssector veel gesproken over vertrouwen. Ik zou zeggen: laat maar zien dan!”

Wie pakt de handschoen op?