AFM maakt zich zorgen: huishoudens komen in de problemen

07-10-2020

Verveling

Bij de AFM maakt men zich zorgen. De stresstest die de waakhond samen met het Centraal Planbureau (CPB) afnam, toont aan dat minstens 75.000 huishoudens binnen drie maanden na inkomensverlies in de financiële problemen komen. En dat ondanks het sociale vangnet van de WW en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Overheid biedt hulp
De overheid erkent de (betalings)problemen en speelt erop in met nieuwe regelingen. Zo maakte het kabinet onlangs bekend dat het 146 miljoen euro vrijmaakt om mensen met schulden te helpen. Jongeren, flexwerkers en ondernemers met weinig reserves moeten sneller en beter geholpen worden bij betalingsachterstanden. Ook komt er een waarborgfonds van 30 miljoen euro. Dit fonds moet het voor gemeenten makkelijker maken om saneringskredieten te gebruiken. Hulp voor mensen die het hard nodig hebben.

Privé-initiatief
Een noodzakelijke investering, gezien de stijging van de schuldenlast. Echter met de eerdergenoemde 75.000 huishoudens (met te weinig reserves) in ons achterhoofd, is het de vraag of we niet meer aan preventie moeten doen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Initiatieven als coronageldhulp.nl begrijpen dat. Ze helpen consumenten om te kijken of ze recht hebben op toeslagen of andere regelingen. De site is een privé-initiatief, heeft geen winstoogmerk en geeft een goed overzicht.

Een mooi initiatief waar de overheid een voorbeeld aan kan nemen.

Investeren in je toekomst? Word Budgetcoach.

Naar de Leerlijn Schuldhulpverlener.