E-learning Schuldhulpverlener

De e-Learning Schuldhulpverlener focust zich op de theorie van dit waardevolle beroep en is zo zeer geschikt voor startende schuldhulpverleners. Als jij al werkzaam bent als schuldhulpverlener en je Kiwa-certificering wil behalen, is onze e-learning ook dan een uitstekende keuze. Je doet hierin namelijk veel praktische en direct toepasbare kennis op.

Bestellen met STAP? Lees hier meer over de STAP-regeling.

 • In samenwerking met Hoffelijk
 • Voorzien van praktische tips
 • Volledig online te volgen
Delen:
Over deze e-learning

Wat kun je met de e-Learning Schuldhulpverlener?

Als startende schuldhulpverlener moet je veel leren over veel verschillende zaken. Van het ontstaan van de schuldhulpverlening tot het wettelijk kader en van de crisisinterventie bij de start tot het daadwerkelijke schuldhulpverleningstraject. Jouw dagelijkse taken staan volledig in het teken van het regelen van de financiële zaken van jouw cliënten.

Bij Hoffelijk Financiële Zorg willen we jou graag een vliegende start als schuldhulpverlener geven. Dat doen wij door je eerst kennis te laten maken met de theorie en vervolgens te toetsen of jij die theorie ook kunt toepassen. We hebben daarom veel handige tips en praktijkvoorbeelden opgenomen in deze e-learning. Hierdoor krijg jij een goed beeld van wat het werk als schuldhulpverlener inhoudt.

Doordat we binnen de e-learning zo uitgebreid stilstaan bij alle facetten van dit waardevolle beroep, is deze ook zeer geschikt voor bestaande schuldhulpverlenrs die hun Kiwa-certificering willen behalen. Onze e-learning voldoet namelijk aan de eind- en toetstermen van de verschillende Kiwa-modules. Let op, de e-learning vormt een goede inhoudelijke voorbereiding op je examen, maar volstaat niet om je examen te behalen.


Modules van de e-learning
De e-learning bestaat uit de volgende negen modules:

 • Schuldhulpverlening in Nederland
  Het helpen van mensen met schulden in Nederland heeft een lange historie. Door de jaren heen zijn er allerlei initiatieven geweest om deze vorm van hulpverlening te stroomlijnen en te structureren en dat heeft geresulteerd in gedragscodes en wetgeving. Tegenwoordig houdt iedere gemeente zich bezig met het voorkomen en oplossen van financiële problematiek en staat het onderwerp hoog op alle agenda’s. In deze module wordt ingegaan op hoe de huidige schuldhulpverlening tot stand is gekomen en welke partijen daarbij een rol speelden.
 • Praktijk van de schuldhulpverlener
  Het doel van schuldhulpverlening is de geldzaken van een cliënt onder controle krijgen en financiële problemen in de toekomst voorkomen. Hiervoor moet een schuldhulpverlener budgetkennis overdragen en vaardigheden aanleren. Hiermee kan de cliënt zelfstandig en op een verantwoorde manier zijn financiële administratie bijhouden. Iedere cliënt is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Dit is altijd het uitgangspunt voor de schuldhulpverlener. Maar wat is hierbij nou precies de moreel juiste manier van handelen in een bepaalde situatie? En wat kun je doen als er een ethisch dilemma ontstaat? Deze vragen behandelen we in de module ‘Praktijk van de schuldhulpverlener’.
 • Financiële gedragsverandering
  In deze module gaan we in op de fasen van gedragsverandering. Hoe kun je financieel gedrag observeren? Hoe kun je iemand motiveren zijn gedrag te veranderen en zo stress te verminderen? En op welke manier kun je hierover het beste met je cliënt communiceren?
 • Sociale zekerheid en wetgeving
  We nemen je mee in de opzet van het Nederlandse sociale stelsel en behandelen de verschillende sociale verzekeringen. Wat is het verschil tussen een volksverzekering, werknemersverzekering en sociale voorziening? Welke belangrijke voorwaarden gelden hierbij en welke instanties keren de verschillende voorzieningen uit?
 • Crisisinterventie
  Aan welke regels zijn bedrijven gebonden wanneer je cliënt zijn betalingsverplichting voor gas, elektra en/of water niet meer nakomt? En hoe wordt er omgegaan met een premieachterstand bij verzekeringen? In deze module gaan we in op de mogelijkheden om in dergelijke gevallen de financiën te stabiliseren of een schuldregeling te treffen.
 • Informatie en advies
  In deze module gaan we in op het belang van de samenwerking met ketenpartners om je cliënt zo goed mogelijk te kunnen helpen. Welke partners zijn er en hoe kun je je cliënt naar hen doorverwijzen? We nemen je daarnaast mee in de soorten beschermingsmaatregelen die er zijn en wat de verschillen hiertussen zijn.
 • Incasso en schuldregelen
  We gaan in deze module uitgebreid in op de maatregelen die schuldeisers mogen treffen. Wat zijn de verschillende manieren van invorderen en welke typen schuldeisers zijn er? Daarnaast is het belangrijk om te weten op welk deel van het inkomen van je cliënt schuldeisers geen beslag mogen leggen (de belastingvrije voet) en hoe je dit berekent.
 • Belastingen
  Het Nederlandse belastingstelsel komt in deze module uitgebreid aan bod. Het is belangrijk dat jij als schuldhulpverlener de basis hiervan goed kent. Zo leer je uitleggen wat het begrip fiscaal partnerschap betekent en kun je de gevolgen hiervan uitleggen. Daarnaast kun je in kaart brengen op welke voorzieningen en toeslagen jouw cliënt recht heeft.
 • Proces schuldhulpverlening
  In deze module leer je wat de fasen van een schuldhulptraject zijn en hoe je problematische schulden kunt herkennen. Ook gaan we in op vragen als ‘Wanneer de Wsnp wordt ingezet?’ en ‘Hoe er wordt samengewerkt met andere partijen binnen het sociaal domein?’. Zo weet jij precies wat je moet doen om toe te werken naar een schuldenvrije toekomst.
Belangrijk om te weten!

Boekbaar met STAP

Volg een opleiding of training naar keuze met €1.000,- STAP-budget!

Als je wilt groeien in jouw carrière, wilt omscholen of als je werkzoekend bent, biedt het STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) mooie mogelijkheden om met behulp van €1.000,- subsidie een scholingstraject te starten. De overheid stelt de subsidie beschikbaar om werkenden en werkzoekenden te ondersteunen in het versterken van de arbeidsmarktpositie. Een sterke arbeidsmarktpositie start immers met de juiste scholing!

Er wordt door de overheid ongeveer 200 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor het STAP-budget. Hiermee worden ongeveer 200.000 verstrekkingen van €1.000,- toegekend, verdeeld over verschillende aanvraagtermijnen.

Voor wie is STAP?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je ontvangt geen andere publieke onderwijsfinanciering, zoals bijvoorbeeld een studiefinanciering of lerarenbeurs.
 • Je hebt het huidige kalenderjaar nog niet eerder een STAP-budget toegekend gekregen.
 • Jouw gekozen opleiding start ná 4 weken vanaf het aanvraagmoment bij het UWV en vóór 3 maanden na het einde van de aanvraagtermijn.
 • Je voert jouw scholingstraject uit bij een erkende STAP-aanbieder.

Toelichting op de prijs

 • Exclusief btw
  De prijs van dit product is exclusief btw
 • Diverse betaalmogelijkheden
  Mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen
 • Toeslag locatie- en arrangementskosten
  Bij dag- of ochtendprogramma € 19,95 | Bij middagprogramma € 9,95
 • Studie- en oefenmaterialen
  Alle materialen worden online klaargezet
Inbegrepen

Wat krijg ik bij deze training?

Je ontvangt het volgende:
online leeromgeving
Online Leeromgeving

Alle benodigde materialen (en/of opdrachten) vind je hier

Item Klassikaal PO
Klassikale training

Onze trainers staan voor je klaar

Item interactief
Interactieve trainingsvormen

Ruimte voor vraag, antwoord en feedback

Bovenwettelijk
Bovenwettelijke opleiding

Ga voor een toppositie met deze opleiding

Startdata en locaties

Wanneer kan ik beginnen?

Start wanneer jij wilt op centraal gelegen locaties in Nederland

Item startdatum2

Klaar om te bestellen?