E-learning Omgaan met verschillende cliëntgroepen

In je werk als beschermingsbewindvoerder heb je waarschijnlijk weleens te maken met cliënten met een psychiatrische of lichamelijke aandoening. Wat is veelvoorkomend gedrag bij deze diverse aandoeningen en hoe kan jij hier het beste mee omgaan? Dit alles en meer leer je in de E-learning Omgaan met verschillende cliëntgroepen.

 • Inclusief 3 PE-punten
 • In samenwerking met Hoffelijk
 • 3 uur studiebelasting
Delen:
Over deze e-learning

Wat kun je met de E-learning Omgaan met verschillende cliëntgroepen?

In de omgang met cliënten met een psychiatrische of lichamelijke aandoening is het belangrijk om je te realiseren dat mensen vanwege hun aandoening mogelijk anders kunnen reageren dan jij verwacht. Binnen de e-learning staan wij daarom uitgebreid stil bij de verschillende aandoeningen waarmee je in je werk te maken kan krijgen. Zo kan jij het gedrag van je cliënten beter plaatsen. Dit zorgt voor begrip en daarmee voor constructiever contact met je cliënt.

We gaan eerst uitvoerig in op de kenmerken van de verschillende aandoeningen en het meest voorkomende gedrag per aandoening. Vervolgens krijg je praktische tips hoe je het beste met dit type gedrag om kan gaan. Zo heb jij een goede basis om het gedrag bij je cliënt tijdig te signaleren en hier op adequate wijze op te reageren.

De E-learning Omgaan met verschillende cliëntgroepen is geschikt voor iedere (assistent-)bewindvoerder die graag meer te weten wil komen over welke psychiatrische en lichamelijke aandoeningen er zijn en hoe je hiermee om kunt gaan. Je doet hierin namelijk veel praktische en direct toepasbare kennis op.

Inhoud van de e-learning

Deze e-learning bestaat uit zes hoofdstukken. In elk hoofdstuk gaan we in op één van de verschillende cliëntgroepen waar je tijdens je werk mee in aanraking kunt komen. We beschrijven welk gedrag bij de verschillende aandoeningen het meest voorkomt en geven je praktische tips hoe je hier het beste mee om kan gaan:

 • Autismespectrumstoornis (ASS)
  In dit hoofdstuk nemen we je mee in welk gedrag mensen met een autismespectrumstoornis kunnen laten zien en geven we tips hoe je met dat gedrag kan omgaan.
 • ADHD en ADD
  We gaan in dit hoofdstuk in op de aandachtstekortstoornissen ADHD en ADD. We beschrijven de verschillen en het gedrag dat mensen met een van deze aandoeningen vaak laten zien. Ook hier krijg je tips over hoe je kunt omgaan met het gedrag van mensen met ADHD of ADD.
 • Persoonlijkheidsstoornissen
  In dit hoofdstuk komen vooral de aandoeningen schizofrenie en borderline en de kenmerken daarvan uitgebreid aan bod. We geven ook tips hoe jij beter wel of niet kan reageren op het gedrag dat mensen met een van deze aandoeningen laten zien.
 • Verslavingen
  In dit hoofdstuk nemen we je mee in welke verslavingen het meest voorkomen en hoe je een verslaving herkent. Vervolgens geven we tips voor wat jij het beste wel of niet kan doen bij cliënten met een verslaving.
 • Licht verstandelijke beperking (LVB)
  We gaan in dit hoofdstuk in op de definitie van een licht verstandelijke beperking. We beschrijven wat over het algemeen het beeld is van mensen met LVB en op welke manier jij het beste jouw contact met mensen met LVB kan vormgeven.
 • Dementie
  In dit hoofdstuk komen de verschillende vormen van dementie aan bod. Welke gevolgen kan dementie voor iemand hebben en hoe kan je het beste met het gedrag van mensen met dementie omgaan?

Deze e-learning is zo opgebouwd, dat alle onderwerpen die relevant zijn voor het omgaan met cliënten met verschillende aandoeningen stap voor stap aan bod komen. De focus ligt hierbij op wat jij moet kennen en kunnen om deze cliënten zo goed mogelijk te begeleiden.

Elk hoofdstuk bestaat uit een aantal paragrafen. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een korte kennistoets. Daarin kun je laten zien dat je de theorie ook daadwerkelijk in de praktijk kunt toepassen.

In totaal besteed je zo ongeveer 3 uur aan zelfstudie. Nadat je de e-learning hebt afgerond, maak je een afsluitende toets. Als je deze met goed gevolg aflegt, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Deze kun je zelf via je persoonlijke leeromgeving downloaden.

Permanente Educatie

Als je lid bent van de branchevereniging Horus, dan moet je als professioneel beschermingsbewindvoerder jaarlijks acht uur aan bij- en nascholing volgen. Het doel hiervan is om je kennisniveau op peil te houden en goed geïnformeerd te blijven over de ontwikkelingen binnen je vakgebied. Dit noem je Permanente Educatie.

Je ontvangt alleen PE-punten voor scholingsactiviteiten die door Horus zijn geaccrediteerd. Wij hebben daarom deze e-learning laten accrediteren en je behaalt hier 3 PE-punten mee. Het behaalde certificaat kun je als bewijslast gebruiken om aan te tonen dat je aan de jaarlijkse PE-verplichting vanuit Horus hebt voldaan.

Belangrijk om te weten!

Boekbaar met STAP

Volg een opleiding of training naar keuze met €1.000,- STAP-budget!

Als je wilt groeien in jouw carrière, wilt omscholen of als je werkzoekend bent, biedt het STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) mooie mogelijkheden om met behulp van €1.000,- subsidie een scholingstraject te starten. De overheid stelt de subsidie beschikbaar om werkenden en werkzoekenden te ondersteunen in het versterken van de arbeidsmarktpositie. Een sterke arbeidsmarktpositie start immers met de juiste scholing!

Er wordt door de overheid ongeveer 200 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor het STAP-budget. Hiermee worden ongeveer 200.000 verstrekkingen van €1.000,- toegekend, verdeeld over verschillende aanvraagtermijnen.

Voor wie is STAP?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je ontvangt geen andere publieke onderwijsfinanciering, zoals bijvoorbeeld een studiefinanciering of lerarenbeurs.
 • Je hebt het huidige kalenderjaar nog niet eerder een STAP-budget toegekend gekregen.
 • Jouw gekozen opleiding start ná 4 weken vanaf het aanvraagmoment bij het UWV en vóór 3 maanden na het einde van de aanvraagtermijn.
 • Je voert jouw scholingstraject uit bij een erkende STAP-aanbieder.

Toelichting op de prijs

 • Exclusief btw
  De prijs van dit product is exclusief btw
 • Diverse betaalmogelijkheden
  Mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen
 • Studie- en oefenmaterialen
  Alle materialen worden online klaargezet
Inbegrepen

Wat krijg ik bij deze training?

Je ontvangt het volgende:
online leeromgeving
Online Leeromgeving

Alle benodigde materialen (en/of opdrachten) vind je hier

Item interactief
Interactieve trainingsvormen

Ruimte voor vraag, antwoord en feedback

Bovenwettelijk
Bovenwettelijke opleiding

Ga voor een toppositie met deze opleiding

Startdata en locaties

Wanneer kan ik beginnen?

Start wanneer jij wilt op centraal gelegen locaties in Nederland

Item startdatum2

Klaar om te bestellen?