Wft Examen tips

Succesvol examen doen met deze Wft Examen tips!

Contact Lindenhaeghe
Examentips

Wft en PE Examen tips: op naar een succesvol examen!

Het aantal professionals dat slaagt voor een Wft-examen blijft achter ten opzichte van de PE-kandidaten. Tijd om een geslaagde Wft-professional te vragen naar zijn geheim. Want: daar hebben alle examenkandidaten natuurlijk wat aan! Ook de PE-professionals. Rob Langenberg, registeraccountant en consultant bij 4Partners, volgde onlangs De Opleiding Wft Basis bij Lindenhaeghe. Rob is zelf docent en sloot het examen af met een dikke acht.

Van harte Rob, goed gedaan! Blij zeker?
“Uiteraard. Als accountant ben ik wel gewend om mijn vak bij te houden, maar zo’n klassikale opleiding, écht studeren voor een examen, dat is toch wel weer even wat anders. Wel leuk om te doen, vond ik eigenlijk."

Je bent registeraccountant, waarom dan Wft Basis?
“In het kader van compliance controleer ik soms verantwoordingen van kleinere verzekeraars. Ik kijk dan bijvoorbeeld ook of al het personeel beschikt over het diploma Wft Basis. Dan is het wel zo logisch dat je zelf ook wat van de materie weet.”

Je geeft zelf ook regelmatig les, wat vond jij van de Lindenhaeghe-trainers?
“Luigi Bosma en Gerald Huis in ’t Veld weten duidelijk veel van het vak af. Dat is mooi om te zien. En ze kunnen uitstekend uitleggen. Waar ik vooral respect voor heb, is de manier waarop ze omgaan met het niveauverschil van de deelnemers. Ze stemmen de les erop af, op een prettige manier. En de Wft Basis examentips zijn natuurlijk welkom!”

Hoe heb jij je op het examen voorbereid?
“Studeren uiteraard. Elke drie weken een trainingsdag voorbereiden, is best pittig. Gelukkig kon ik hier en daar een middagje vrij nemen van mijn werk voor de studie. Dat was wel erg prettig. Voorbereiden deed ik verder door de stof en de E-learning te bestuderen. Na afloop van de lesdag had ik dan het gevoel: ‘Zo. Dat zit erin.’”

"Wft Examen moeilijk? Niet met een goede voorbereiding!"

Heb je ook nog geoefend voor examen?
“Zeker. Het slimleren-systeem* binnen de e-learning legt een goede basis voor het eerste deel van het examen; de kennisvragen. De meegeleverde oefenexamens leggen de nadruk op de casuïstiek, dat is vooral het tweede deel van het examen. Die casussen kunnen best lastig zijn, dus daarmee oefenen is echt nodig.”

*systeem waarbij je automatisch vragen krijgt voorgeschoteld op basis van eerder gemaakte fouten

NB De tips m.b.t. Slimleren en oefenexamens gelden natuurlijk ook voor de PE-examens, evenals het nut van een klassikale training of virtual classroom-training.

Wft tips

Robs Wft en PE Examen tips top 5

  • Investeer in een klassikale opleiding of een Virtual Classroomtraining; het stimuleerde mij om alles goed voor te bereiden
  • Bereid de lesdagen goed voor, dan pik je alles veel sneller op
  • Boek je examen na je eerste lesdag, zorg dat het niet langer dan week na afronding van je opleiding plaatsvindt. De stof zit dan nog vers in je hoofd en je werkt naar een doel
  • Oefenen de kennisvragen met de E-learning en met slimleren
  • Oefen de casuïstiek met oefenexamens, dat hielp mij heel erg; je kunt eventueel nog extra oefenexamens bestellen om nog meer te oefenen
Item toptrainer
Meer Wft tips

Wft Examen tips van onze trainers

Wft en PE Examen tips van onze trainers

#1 Lees vooraf de kandidatenbrochure van het CDFD

Goed geïnformeerd zijn geeft vertrouwen. Het lezen van de brochure voorkomt onzekerheden tijdens het beantwoorden van de vragen.

#2 Gebruik video's

Voor alle Wft-examens is een online Wft-examentraining te bestellen. Ook voor PE is deze beschikbaar. Door de combinatie van beeld en geluid kun je de stof vaak beter begrijpen. Video blijft beter hangen dan droge tekst en biedt soms net een ander perspectief.

#3 Zet de wekker en oefen precies een uur

Hierdoor wen je aan de tijdsduur. Je wilt er tenslotte niet pas op het echte Wft-examen voor de eerste keer achter komen hoelang (of kort) zo’n uur in de praktijk nou eigenlijk is. Of oefen met een Wft-oefenexamen.

#4 Boek zo snel mogelijk je examen en maak een planning

Een doel hebben, is supermotiverend. Als jij weet wanneer je examen plaatsvindt en je maakt een realistische planning is het veel makkelijker je aan je eigen planning te houden.

#5 Bestudeer de nieuwe ontwikkelingen

Elke jaar op 1 april worden er nieuwe ontwikkelingen aan de examens toegevoegd. Heb je het juiste studiemateriaal?

#6 Leg een collega de stof uit

Soms dénk je dat je iets snapt, maar dan blijkt het toch nog een uitdaging om dit aan een ander uit te leggen. De reden: je ontdekt met deze actieve vorm van oefenen dingen die je nog niet eerder had opgemerkt.

#7 Combineer verschillende middelen om je te helpen slagen

Aanhankelijk van de manier waarop jij studeert, heb je beschikking over video, e-learning, oefenvragen en/of een lesdag. Door meerdere middelen te combineren vergroot je direct je slaginskans!

#8 Wees uitgerust en relaxed

De avond voor een examen studeren heeft echt geen zin, een uur van te voren je boek nog open doen, werkt zelfs tegen je. Uit onderzoek blijkt dat je juist beter scoort als je (vlak) voor het examen even iets heel anders gaat doen.

#9 Geef altijd antwoord

Geen antwoord is sowieso fout. Kun je meerdere opties aanvinken? Vink dan alleen aan wat je zeker weet. Ga uit van het belang van de klant, doe zo min mogelijk aannames. Wat niet is gegeven, kun je dus niet weten.