Hoe grote leiders gebruik maken van storytelling

Storytelling is een inspirerende communicatiemethode, die mensen echt kan verbinden. Het zorgt voor openheid, vertrouwen en verbondenheid. Het is een beproefde techniek om anderen te overtuigen. Wat maakt storytelling zo krachtig? En hoe zetten grote leiders het in om hun verhaal kracht bij te zetten?

Ons brein houdt van verhalen
Verhalen bieden samenhang. Daardoor kunnen we iets beter begrijpen, onthouden en doorvertellen. Bij voorkeur met een held, de nodige problemen en moeilijkheden die worden overwonnen en een (happy) einde. Alle klassieke verhalen, die we al van jongs af aan horen, zijn op die manier opgebouwd. Dit is de manier waarop we herinneringen in ons geheugen bewaren.

Een tweede reden voor de kracht van storytelling is dat verhalen altijd een emotie oproepen. We identificeren ons met de hoofdpersonen. Emoties hebben een veel grotere invloed op ons dan onze ratio. Een goed verhaal is krachtiger dan honderdduizend feiten.

Hoe werkt dat dan?

Zodra iemand een verhaal begint te vertellen, wordt ons brein aangesproken en proberen we ons het vertelde zo levendig mogelijk voor te stellen. Zo geven we betekenis aan de werkelijkheid. Hoe meer het verhaal tot onze verbeelding spreekt, hoe sterker dit effect. We zien het niet alleen voor ons, we voelen ons ook echt betrokken. Storytelling trekt je mee: zodra je begint te luisteren, wil je weten hoe het afloopt.

Maak het persoonlijk
Een goede manier om een flinke dosis emotie in je verhaal te stoppen, is je verhaal laten gaan over echte mensen. Of nog veel beter: vertel over jezelf. Deel je eigen ervaringen, emoties en -vooral ook- mislukkingen met je publiek en je bent er bijna zeker van dat ze aan je lippen hangen. Een beproefde methode die grote leiders regelmatig inzetten. Daarbij is het wel belangrijk dat je verhaal klopt, dus dat je doet wat je zegt. Want anders is je verhaal niet geloofwaardig meer.

Drie mooie voorbeelden van storytelling door bekende leiders:

Nelson Mandela
Nelson Mandela was een sublieme verhalenverteller. Opgegroeid in een Afrikaanse stam was hij bekend met de kracht van verhalen. Hij zette zijn persoonlijke verhalen in om de nuances van brede kwesties te belichten en gaf zo schijnbaar onhandelbare sociale problemen een menselijk gezicht. Het meest duidelijk was dat bij zijn strijd voor de aidsproblematiek. Mandela’s zoon is gestorven aan deze ziekte en hij schroomde niet dit verhaal te vertellen om zo publieke steun en bewustzijn voor de zaak te verzamelen. Omdat zijn ervaring uit de eerste hand was en de ziekte hem persoonlijke raakte, was het niveau van authenticiteit in zijn verhaal zo buitengewoon dat je er eigenlijk niet om heen kon.

Barack Obama
Voormalig president Barack Obama gebruikte verhalen over gewone Amerikaanse burgers om zijn speeches kracht bij te zetten. In zijn overwinningsspeech bij zijn herverkiezing maakte hij met een aangrijpend voorbeeld duidelijk hoe solidariteit het verschil kan maken in het leven van mensen. Hij vertelde over de vader van een 8-jarig meisje met leukemie die bijna genoodzaakt was om de behandelingen te laten stoppen, omdat de verzekeringsmaatschappij het niet langer wilde bekostigen. Dankzij Obamacare konden de behandelingen toch worden voortgezet.

Steve Jobs
Iemand die bekend stond om zijn ijzersterke speeches, was de oprichter van Apple: Steve Jobs. Hij maakte ook veelvuldig gebruik van persoonlijke verhalen. Vaak over een mislukking die uiteindelijk tot succes leidde. Zijn eigen verhaal koppelde hij vervolgens aan een wijze les. Zoals in zijn toespraak voor de afgestudeerden van Stanford University in Californië. Jobs vertelde er over zijn onzekerheid, twijfels en zijn studie (waar hij voortijdig mee stopte). Hierdoor maakte hij andere keuzes, zoals het volgen van een kalligrafiecursus. Dat bleek later van onschatbare waarde: de Mac was de eerste computer met prachtige typografie.

Zijn afsluiting was goed voor een kippenvelmomentje: “You can’t connect the dots looking forwards, you can only connect them looking backwards. So you’ll have to trust that the dots will somehow connect in your future. You’ll have to trust in something. Believing that the dots will connect down the road will give you the confidence to follow your heart, even when it leads you off the well worn path, and that will make all the difference.”

Hoe vertel je het verhaal van jouw organisatie? Vanuit de why steeds verder naar buiten? Hoe zorg je voor samenhang en consistentie in alle uitingen? Van het stukje ‘over ons’ tot de websitebanners. Dat leer je in de Training Corporate Storytelling.

> Bekijk training

Storytelling
Storytelling