Service en contact
Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Wij helpen je graag verder. Je kunt ons mailen of bellen.
Service en contact

Kies ik een factuur met of zonder btw?

In dit artikel over btw gaan we op verschillende btw-vragen in. Heb je aanvullende vragen? Of staat je antwoord er niet bij, stuur dan een e-mail naar onze afdeling Klantsupport.

Btw-tarieven
Op onze website worden alle prijzen exclusief btw weergeven. Op deze manier kun je de prijzen goed vergelijken. Op verschillende producten en diensten gelden namelijk verschillende btw-tarieven. De btw-tarieven worden automatisch toegepast en weergegeven tijdens het bestelproces. In dit artikel maken we de btw-structuur inzichtelijk.

Vrijstelling

Lindenhaeghe is een btw-plichtig bedrijf. Sommige instanties en particulieren kunnen geen btw terugvorderen van de Belastingdienst.
Voor deze groep heeft Lindenhaeghe de mogelijkheid om btw-vrij te bestellen en dus een factuur zonder btw te ontvangen. Echter, om de btw-vrijgestelde factuur beschikbaar te kunnen stellen zijn wij genoodzaakt een btw-vrij toeslag van 10% op de totaalfactuur in rekening te brengen. Op online producten is er een btw-vrij toeslag van 5%.

Er gelden echter uitzonderingen op deze regel.

VRAAG: Kom ik in aanmerking voor btw-vrijstelling?

 • Kun jij of kan jouw organisatie btw terugvorderen, kies dan voor ‘Factuur met btw’. Je draagt 21% btw (of 9% bij online producten) af aan ons, deze kun je terugvorderen bij de belastingdienst.
 • Kun jij of kan jouw organisatie géén btw terugvorderen, kies dan voor ‘Factuur zonder btw’. Je betaalt een btw-vrij toeslag van 10% (bij 21% btw-producten) of 5% (bij 9% btw-producten/online), dit is uiteraard voordeliger dan het betalen van de volledige btw wanneer je deze niet kunt terugvorderen.
 • Voor examens geldt een afwijkende regeling, zie hiervoor het kopje 'Wanneer gelden welke tarieven en regels?'.
 • In sommige gevallen kun je niet kiezen*, bijvoorbeeld bij producten met een vast btw-tarief (dit is 9%)


Voorbeeld btw en vrijstelling
We kunnen het verschil het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld met 21% btw.

 • Je kunt wél btw terugvorderen
  Je betaalt bij een cursusprijs van € 1.000,- 21% btw. Je kunt dit terugvorderen bij de Belastingdienst. Je netto investering is € 1000,-.
 • Je kunt géén btw terugvorderen
  Je betaalt bij een cursusprijs van € 1.000,- een btw-vrij toeslag van 10%. Je netto investering is € 1100,-. Dit is uiteraard goedkoper dan wanneer we je 21% btw in rekening zouden brengen, die je niet kunt terugvorderen. Je netto investering zou in dat geval € 1.210,- zijn.


VRAAG: Hoe kan ik aangeven dat ik btw-vrijstelling wil?

Zodra je gaat inschrijven of een product in je winkelmandje doet en je komt bij de laatste stap “Factuurgegevens” wordt de optie aangegeven.

Mocht het zo zijn dat je meerdere producten bestelt waar verschillende btw-tarieven voor gelden, dan zie je de verschillende bedragen altijd bij de eindafrekening. Zo heb je altijd vooraf inzicht in de kosten.

VRAAG: Wanneer gelden welke tarieven en regels?
Helaas kunnen wij niet bij elk product de keus bieden om een factuur zonder btw te ontvangen. De keuze 'btw of btw-vrij toeslag' geldt niet bij producten waarbij de btw een vast percentage bedraagt. Dat is zo bij bijvoorbeeld zelfstudie/studieboek en bij oefenexamens. Hier bedraagt de btw standaard 9%.

Het btw-tarief voor onlineproducten/digitale leermiddelen is per 1 januari 2020 9%.

Dit geldt voor de volgende online producten:

 • Permanent Actueel
 • E-learning
 • 100% Online
 • Online College
 • Online Examentraining
 • Oefenexamens (vast tarief 9%, geen keus voor btw-vrij toeslag 5%)


Ook voor examens geldt een ietwat afwijkende regeling
De wet schrijft voor dat examens uitsluitend btw-vrij mogen zijn, wanneer er een relevante, btw-vrije opleiding aan vooraf gegaan is. Deze opleiding mag niet langer dan 12 maanden geleden gevolgd zijn. Om vast te stellen of dit het geval geweest is, voert ons systeem bij het boeken van een examen een check uit. Indien we niet kunnen vaststellen of jij wel of niet aan de 'btw-vrije voorwaarden' voldoet, wordt er een controle-vraag gesteld. Wanneer er sprake is van een relevante, btw-vrije opleiding kan het examen btw-vrij besteld worden. Bij onze examens betaal je géén toeslag.

Let op! Oefenexamens, zelfstudie en een Permanent Actueel-abonnement worden helaas niet door de wet aangemerkt als ‘relevant’.

Onderstaand een overzicht van de verschillende btw-regels en de producten waarvoor deze gelden:

 • Keuze: btw 21% of toeslag 10% of btw 9% of toeslag 5% (bij online producten).
 • Geen keuze: btw (21%) is afhankelijk van vooropleiding, geen toeslag. Geldt voor: alle examens
 • Geen keuze: vast percentage btw 9% voor zelfstudie/studieboek en oefenexamens.


De btw- of toeslagkeuze geldt niet bij producten waarbij de btw een vast percentage bedraagt. Dat is zo bij de zelfstudie/het studieboek en de oefenexamens. Hier bedraagt de btw standaard 9%.