030 – 693 23 48

PE Periode

Alles over de PE periode 2019 - 2022 en het lopende PE-jaar (2021)

Vrouwtje transparant
Informatie

PE Periode 2010 - 2022 wat is er veranderd?

Onze afdeling Klantsupport krijgt nog steeds vaak vragen over de PE Wft veranderingen die per 1 april 2019 zijn ingegaan: een nieuwe PE Periode, nieuwe toetstermen en een gewijzigd vakbekwaamheidsbouwwerk. Welke veranderingen zijn er in 2019 precies doorgevoerd?

Wij zetten alles rond PE 2019-2022 voor je op een rij

Nieuwe PE-periode
Per 1 april 2019 is er een nieuwe PE Termijn gestart. Deze eindigt op 31-3-2022. Dat betekent dat je drie jaar de tijd hebt om je PE-certificaten te halen. Het betekent ook dat de vorige PE-periode (die startte in 2017) inmiddels is geëindigd. Een verloren gegane beroepskwalificatie kun je herstellen met een Bijzonder Examen.

PE Punten betekenis
Zoals je ongetwijfeld weet, past het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) jaarlijks de Wft-toetstermen aan. Deze werken door in de PE-examens. Elk jaar vindt hiervoor een consultatieronde plaats en biedt het CDFD het advies voor de Wft Ontwikkelingen aan aan het ministerie van Financiën. De toetstermen worden jaarlijks op 1-4 aangepast. PE Punten vormen zo de bevestiging van jouw vakkennis.

Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten voor updates rond studiemateriaal en toetstermen. Twijfel je? Kijk eens bij onze Veelgestelde Vragen.

Verandering het vakbekwaamheidsbouwwerk
In 2017 heeft het CDFD, in opdracht van de minister, een onderzoek laten uitvoeren naar de actualiteit van het vakbekwaamheidsbouwwerk. Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat het vakbekwaamheidsbouwwerk op de volgende onderdelen per 1 april 2019 is aangepast :

a) De module Basis is niet meer als beroepskwalificatie “adviseur Basis” te duiden, maar als “module Basis”. Hiermee is de PE-plicht komen te vervallen.

b) De advisering m.b.t. het onderwerp doorbeleggen bij expiratie-uitkeringen gaat naar de module Pensioen.

c) De module Hypothecair krediet is uitgebreid met de eind- en toetstermen Consumptief krediet. Meer hierover lees je hier.

d) Kredietverzekeringen worden ondergebracht in de Vrijstellingsregeling Wft.

Wanneer PE examen doen
Wil je meer informatie over PE 2019 - 2022 en een stappenplan: welke PE examen moet jij wanneer doen? Bekijk dan onze PE-pagina, je vindt hier ook informatie over de geldigheid van je Wft diploma.

Dit artikel is geüpdatet op 10 maart 2021

PE periode

Welke PE moet jij wanneer doen?

PE-toetsing gaat in cycli. De huidige PE Wft periode loopt van 1-4-2019 tot 1-4-2022. Dat betekent dat je voor 1-4-2022 jouw PE-examens gehaald moet hebben. Toetsing gaat op ‘topmodule’. Dat wil zeggen: een hogere module geeft vrijstelling voor een lagere. Dit geldt alleen voor de permanente educatie (PE).

Bekijk ons stappenplan voor meer informatie.

Welke PE moet ik doen? (Stappenplan)
Item stip op horizon