Opleiding Bewindvoerder

 • vanaf 30 oktober 2023

Wil jij aan de slag als bewindvoerder? De Opleiding Bewindvoerder stoomt jou klaar voor je start in dit mooie en dankbare werkveld.

 • Verdiepende training (7 dagen)
 • Inlcusief uitgebreide e-learning
 • Aangeboden in nieuwe leeromgeving
Delen:
Algemeen

Wat leer je tijdens de Opleiding Bewindvoerder.

Over de opleiding

Steeds meer mensen doen een beroep op een professioneel bewindvoerder, omdat zij hun eigen financiën niet meer kunnen regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een lichamelijk of psychisch probleem, verslaving of schulden. De bewindvoerder beheert dan de financiële middelen, houdt controle over de inkomsten en uitgaven, vraagt subsidies aan en doet de belastingaangifte. Dit maakt het een hele verantwoordelijke baan, waarbij je niet alleen over de juiste financiële kennis moet beschikken, maar ook communicatief sterk moet zijn.

Wat kun je met de Opleiding Bewindvoerder?

Met onze opleiding doe je alle benodigde financiële en juridische kennis op die je nodig hebt om een cliënt die onder bewind staat te begeleiden. Ook komen de benodigde beroepsvaardigheden uitgebreid aan bod. Zodra je dus door de kantonrechter tot bewindvoerder wordt benoemd, kun jij de financiële belangen van je cliënten behartigen en de situatie stabiliseren. Je creëert zo rust in het leven van je cliënten en werkt toe naar een schuldenvrije toekomst.

Gelden er toelatingseisen?

Nee, dit is niet het geval. De Opleiding Bewindvoerder is geschikt voor iedereen die als bewindvoerder aan de slag wil, of dit nu in loondienst of als zzp’er is. Onze opleiding is echter ook een uitstekende keuze voor mensen die in hun huidige beroep veel te maken hebben met bewindvoerders of zelf als particulier/familiair bewindvoerder starten. Je doet namelijk veel praktische en direct toepasbare kennis op, die relevant is voor iedereen die meer wil weten over dit dankbare beroep. Er gelden wel vooropleidingseisen vanuit de rechtbank om na het volgen van de opleiding benoemd te kunnen worden tot professioneel bewindvoerder.

Inhoud van de opleiding

De Opleiding Bewindvoerder zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als bewindvoerder. Je begint met een uitgebreide e-learning, waarin je alle theoretische kennis opdoet die je nodig hebt voor je nieuwe beroep. Ook komen in de e-learning veel tips aan bod hoe je de opgedane kennis in de praktijk kunt toepassen.

Vervolgens ga je met het geleerde aan de slag tijdens zeven opleidingsdagen die je op een locatie naar keuze volgt. Zo behandelen we een casus van A t/m Z en bespreken we alle belangrijke zaken die in een dossier aan bod kunnen komen. Voorafgaand aan elke opleidingsdag maak je enkele voorbereidende opdrachten.

In totaal besteed je zo naast de opleidingsdagen nog ongeveer 42 uur aan zelfstudie. Nadat je de e-learning hebt afgerond, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Ook krijg je een certificaat nadat je de opleidingsdagen hebt gevolgd. Deze kun je allebei zelf via je persoonlijke leeromgeving downloaden.


Het programma van de opleidingsdagen
De opleidingsdagen worden verzorgd door onze topdocenten. Zij beschikken over een ruime kennis en ervaring binnen het vakgebied en brengen jou zo alle kneepjes van dit mooie beroep bij.

Opleidingsdag 1 & 2 - Fasen van bewind: aanmelding & intake

Je gaat aan de hand van een casus aan de slag met de eerste twee fasen van het beschermingsbewind. Wat moet je allemaal doen om inzicht te krijgen in de financiële positie van jouw aspirant-cliënt? Hoe dien je het verzoek voor het beschermingsbewind in bij de rechtbank? En wat zijn jouw verplichtingen als bewindvoerder nadat je door de kantonrechter bent benoemd?

Opleidingsdag 3 & 4 - Fasen van bewind: uitvoering & beëindiging

Tijdens deze twee dagen ga je aan de slag met alle werkzaamheden die bij een lopend beschermingsbewind horen. En wat moet je doen als het beschermingsbewind – om wat voor reden dan ook – eindigt? Hiervoor werk je de casus uit de eerste twee opleidingsdagen verder uit.

Opleidingsdag 5 - Schulden

Nu je zicht hebt op de verschillende fasen van het bewind en de bijbehorende taken en verantwoordelijkheden is het tijd voor de volgende stap. Wat is de juiste aanpak van schulden in een dossier? Wat moet jij doen en wat kan en mag jij van jouw cliënt verwachten? Ook hier maak je gebruik van de casus uit de eerdere opleidingsdagen.

Opleidingsdag 6 & 7 - Contact, gedrag & professionele betrokkenheid

Deze twee dagen staan vooral in het teken van jouw persoonlijke ontwikkeling waarbij wij thema's als ongewenst gedrag, nee zeggen tegen cliënten en persoonlijke overtuigingen behandelen. Wat doe jij als bewindvoerder wel of niet en waarom kies je daarvoor? Daarnaast ga je in rollenspellen aan de slag met ethische vraagstukken en maak je voor jezelf een persoonlijk plan van ontwikkeling. Zodat jij jouw definitie van professionele betrokkenheid helder krijgt.

Toelichting op de prijs

 • Exclusief btw
  De prijs van dit product is exclusief btw
 • Diverse betaalmogelijkheden
  Mogelijkheid om in 3 termijnen te betalen
 • Toeslag locatie- en arrangementskosten
  Bij dag- of ochtendprogramma € 19,95 | Bij middagprogramma € 9,95
 • Studie- en oefenmaterialen
  Alle materialen worden online klaargezet
Startdata en locaties

Wanneer kan ik beginnen?

Start wanneer jij wilt op een centraal gelegen locatie in Nederland

Item startdatum2
Inbegrepen

Wat krijg ik bij deze training?

Bij deze opleiding is het volgende inbegrepen:
online leeromgeving
Online Leeromgeving

Alle benodigde materialen (en/of opdrachten) vind je hier

Item Klassikaal PO
Klassikale training

Onze trainers staan voor je klaar

Item interactief
Interactieve trainingsvormen

Ruimte voor vraag, antwoord en feedback

Bovenwettelijk
Bovenwettelijke opleiding

Ga voor een toppositie met deze opleiding

Klaar om te bestellen?