Zes tips voor meer werkgeluk

10-10-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Je werk bepaalt voor een deel je levensgeluk. Werk geeft ons betekenis en voldoening, het gevoel dat we iets hebben bereikt aan het einde van de dag. Een baan geeft ook structuur aan je leven, en afwisseling. Net als bijvoorbeeld de seizoenen, of jaarlijkse rituelen. Wat is vakantie zonder een baan?

Heb jij dat ‘happy’-gevoel nou helemaal niet en baal je van de aankomende werkdag of -week? Dan hebben we zes tips voor je. Hiermee vergroot je direct je werkgeluk.

1. Begin de dag met een lijstje
Structuur, daar worden we allemaal blij van. Lig niet wakker van alles wat je nog moet doen: zet het op een ‘to do’-list. Idealiter (en voor die nachtrust) maak je dit aan het einde van de dag. Voorkom een te lange lijst: stel reële doelen.

2. Neem voldoende pauzes
Als je druk bent, heb je de neiging om achter elkaar door te werken. Niet fijn en niet productief. Door om het uur een kleine pauze te nemen, maak je je werkdag aangenamer, je hoofd rustiger en werk je sneller. Trouwens, bij de koffieautomaat hoor je vaak de belangrijkste zaken.

3. Investeer in je collega’s
Ook al is je werk nog zo saai, met leuke collega’s is het al een stuk minder erg. Leer ze kennen en verdiep je in wat ze doen en wat hen bezighoudt. Aardig zijn kost niets en het komt vaak bij je terug. Hetzelfde geldt voor het geven van complimenten.

4. Maak een work-out van je werkdag
Energieslurper: zitten en beeldschermwerk. Energieboost: bewegen en buitenlucht. Dus jij weet wat je te doen staat: neem de trap, initieer een lunchwandeling en loop langs die collega in plaats van te mailen (ook goed voor punt 3).

5. Bedenk nieuwe rituelen
Die lunchwandeling, elke dinsdag een rondje hardlopen na werktijd of een maandelijkse vrijmibo. Het geeft je iets om naar uit te kijken en rituelen helpen je om je meer verbonden te voelen met je collega’s. Verbintenis vergroot je werkgeluk.

6. Vier je successen en train je tevredenheid
Elke werkdag is er vast wel één ding dat je hebt bereik of waar je voldoening uit hebt gehaald. Train jezelf naar deze positieve dingen te kijken door ze aan het einde van iedere dag te noteren. Echte successen deel je natuurlijk, daar mag je best uitgebreid bij stilstaan.