Zelfs als het niet jouw keuze is om ergens mee te stoppen, kan dit positief uitpakken

20-02-2020

Iris Reinhard ontwikkelde voor Lindenhaeghe de training ‘Persoonlijk Leiderschap’. Zij legt aan ons uit wat persoonlijk leiderschap is en wat het je brengt, bijvoorbeeld als je ergens mee moet of wil stoppen.

Waarom vinden veel mensen dit lastig?
“Ergens mee stoppen betekent: veranderen. De meeste mensen hebben een natuurlijke weerstand tegen veranderingen. Dat komt vaak voort uit angst voor het onbekende. Wanneer je onderzoekt waar deze weerstand vandaan komt, kun je er iets mee doen. Op deze manier pak je zelf de regie over je leven weer terug.”

Maar wanneer een ander dit voor jou bepaalt, heb je daar toch zelf niets over te zeggen?
“De situatie kun je niet veranderen. Maar hoe je daarmee omgaat wél. Dat doet iedereen anders. We gebruiken in de training vaak dit voorbeeld:

‘Je krijgt een mail van je leidinggevende, die je de volgende dag in zijn kantoor wil spreken. De ene persoon ligt daar wakker van en vreest voor ontslag, de ander gaat alvast uit eten om zijn promotie te vieren die hij of zij verwacht te gaan krijgen de volgende dag. Terwijl er nog helemaal niets in de mail staat over de aard van het gesprek!'

Of je iets van de positieve, negatieve of realistische kant bekijkt, zit een beetje in je aard. Door bepaalde oefeningen kun je je hiervan bewust worden en dit ombuigen. Dat is waar de training ‘Persoonlijk Leiderschap’ over gaat."

Kun je iets meer vertellen over die oefeningen?
“Een mooie methode vind ik het Levenswiel. Dit is een krachtig instrument dat snel en duidelijk inzicht geeft in waar je staat in je leven. Het meet hoe tevreden jij bent met de verschillende contexten in jouw leven en hoe de balans is. Met contexten bedoel ik bijvoorbeeld carrière, gezondheid, familie & vrienden, geld, relatie, je omgeving. Maar ook persoonlijke groei en wat je kunt bijdragen aan de maatschappij. Wanneer je dit regelmatig invult, of bijvoorbeeld voor een aantal levensfases die al achter je liggen, dan krijg je inzicht. Je ziet direct waar het uit balans is (geweest) en vaak weet je dan ook wel wat je daar zelf aan had kunnen of kunt doen.”

En wanneer je dat inzicht hebt, wat doe je er dan vervolgens mee?
“We gaan in de training ook aan de slag met de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed en jouw belemmerende overtuigingen. Wat kun je niet veranderen en wat wel? Uiteindelijk heeft persoonlijk leiderschap heel erg te maken met een mindset. Bijvoorbeeld: zie jij een verandering als een bedreiging, of als een kans? Het ombuigen van je mindset kun je echt trainen.”

Jullie maken van iedereen een positivo?
“Dat gaat misschien wat ver, maar we zetten de deelnemers wel in hun eigen kracht. Regie hebben over je eigen leven is geen hogere wiskunde. Weten wat je wilt en daarnaar handelen, kun je leren. Zelfs (of juist) veranderingen zijn een mooi moment om dit te oefenen. Het klinkt als een cliché, maar het is echt waar: elk einde is ook een nieuw begin; en misschien wel die kans die jij anders nooit zou hebben gehad!”

Wil jij leren hoe je proactiever wordt, een positieve mindset kunt behouden bij verandering en echt kunt zorgen voor resultaat? Bekijk dan onze Trainingingen op het gebied van Personal Excelence.

Bekijk trainingen in Personal Excelence