Yo, hey of ha…. hoe hoort het eigenlijk?

01-04-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Krijg jij de laatste tijd ook opvallend veel e-mails die beginnen met ‘Ha’ en dan je voornaam? Het lijkt wel een nieuwe trend. Hoe we elkaar aanspreken in het digitale verkeer, verandert met de tijd. We worden met z’n allen steeds informeler en amicaler, zo lijkt het. Het effect van steeds meer appen, chatten en mailen.

Voor de aanhef in e-mail zijn eigenlijk geen echte regels, wel een paar richtlijnen. We zetten de meest voorkomende - en hoe je ze (niet) gebruikt - voor je op een rijtje.

Goedemorgen, goedemiddag,

Deze kan eigenlijk altijd wel en is een goede aanhef wanneer je op zeer regelmatige basis met iemand mailt. Komt lekker actief over, vooral als je zeker weet dat de ontvanger de mail ook echt ‘s morgens of ‘s middags leest.

Geachte,

Geachte heer/mevrouw is het meest formeel. Eigenlijk zie je dit nauwelijks nog in e-mails, tenzij deze wordt gestuurd aan een hooggeplaatst persoon. Het alternatief voor een mailbericht aan iemand die je niet kent is ‘beste’ of ‘hallo’.

Lieve,

Een inkoppertje: dit schrijf je alleen aan mensen die erg dicht bij je staan. Of aan iemand van wie je een gunst wilt. In dat geval kun je het (om misverstanden te voorkomen), lekker overdrijven: “lieve, lieve, lieve Arnoud, mag ik morgen vrij?” Wist je trouwens dat we ‘lieve’ pas in onze moderne tijd koppelen aan liefde? Voor de Renaissance werden mannen standaard aangesproken met ‘beste’ en vrouwen met ‘lieve’.

Dag,

Deze zie je ook steeds vaker. Hoewel het vriendelijk klinkt, heeft deze aanhef een tikkeltje badinerende bijklank. Dat komt vast omdat Sinterklaas ons altijd zo aanspreekt: “Dag kinderen…”. En dat maakt het dan ook wel weer schattig. Liever niet gebruiken bij een senior met groot ego.

Hoi,

Veel gebruikt en vaak goed, mits je de persoon in kwestie kent. ‘Hoi’ kent vele varianten. ‘He’, ‘hey’, of ‘heeeee’; klinkt gezellig, maar is niet erg officieel en dubieus qua spelling. ‘Hi’ of -nog erger- ‘Hiiii’: te vrouwelijk en een beetje aanstellerig. Niet doen als je serieus genomen wilt worden. Nee, dan liever de meest populaire van de laatste tijd: Ha! Ha insinueert een bepaalde vertrouwelijkheid, een gevoel van: ik snap jou en jij snapt mij. Of ‘Ha’, leuk dat ik je weer spreek/mail.

En wat echt niet kan (maar soms wel lekker is):

‘Zeg’: wanneer je wat te vereffenen hebt;

‘Yo’: alleen voor je beste vriend;

‘Luister’: wanneer je iemand de les wilt lezen (die senior met dat grote ego bijvoorbeeld).

Tot slot: geen aanhef gebruiken en alleen de (voor)naam noemen wordt in Nederland over het algemeen als een beetje bozig ervaren. In het buitenland is dit wel veel gebruikelijker trouwens, dus schrik niet als je zo’n mail krijgt van een Engelse of Amerikaanse collega.

Nog beter worden in communiceren? Bekijk de training Effectief Communiceren eens!