Wft PE 2018: Janus weet hoe het zit!

01-10-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Januari is genoemd naar de god Janus, de god van het begin en het einde.

Janus is tevens de god die mensen een ordelijke leven bracht. Eigenlijk was Janus de eerste die voor structuur zorgde en erop toezag dat mensen de regels naleefden.

En structuur, daar houden we van. Vandaar dat wij de maand januari gebruiken om orde te scheppen in het PE Wft-woud en om alles nogmaals op een rijtje te zetten.

Wft PE 2018: Janus weet hoe het zit

Na de PE Plus-transitieperiode (einddatum 31-12-2016) startte op 1 april 2017 een nieuwe PE-periode. Deze (huidige!) periode duurt twee jaar en loopt tot 1 april 2019. Dat is relatief kort: vanaf 1 april 2019 beslaan de PE-periodes namelijk drie jaar. De komende PE-periode start dan ook op 1 april 2019 en loopt tot 1 april 2022.

De huidige PE-periode 2017 - 2019

Ben jij in het bezit van eenn of meerdere Wft-diploma’s, dan heb je dus tot 1 april 2019 de tijd om je PE-examens te halen. De geldigheid van het PE-examen is niet afhankelijk van het moment waarop je in deze periode het PE-examen haalt. Of je het PE-examen dit jaar doet of begin 2019, maakt voor de geldigheid dus niet uit. Als het examen maar haalt vóór 1 april 2019.

De ervaring leert echter dat, wanneer de einddatum van een PE-periode in zicht komt, de kans groter wordt dat een bepaalde locatie ‘vol’ zit. Dat wordt bevestigd door de cijfers van DUO: in het eerste half jaar van de PE-periode bleef de verwachte drukte uit. Ook is het natuurlijk verstandig om rekening te houden met een mogelijk herexamen. Wij adviseren je dan ook om dit jaar je PE-examens voor deze PE-periode af te ronden.

1 april 2018

Er verandert dus (nog) niets dit jaar?

Jawel. De PE-examens gaan altijd over de afgelopen 3 jaar. Ieder jaar op 1 april, dus ook dit jaar, worden er nieuwe toetstermen in de examens opgenomen. Let dus goed op: doe jij na 1 april 2018 examen (PE, maar ook Wft initieel), zorg dan dat je ook de aanvullende toetstermen bestudeert. Aanvullingen op het studiemateriaal staan rond maart 2018 klaar in Mijn Lindenhaeghe. Uiteraard volgt hierover nog aanvullende informatie.

PE Consumptief krediet en PE Basis

En dan is er nog de vraag of er deze periode nog iets verandert met betrekking tot PE Consumptief krediet voor hypotheekadviseurs en/of PE Basis. Helaas heeft het CDFD hierover nog geen duidelijkheid kunnen verschaffen. Vooralsnog blijft het advies dus om gewoon het vakbekwaamheidsbouwwerk te volgen. We kunnen ons echter wel voorstellen dat je even wacht met het boeken van deze PE’s.

Meer hierover lees je in dit artikel.

Even checken: welke PE-examens jij moet doen?

Om te bepalen welk(e) PE-examen(s) je moet doen, kijk je welke beroepskwalificatiediploma’s je in je bezit hebt. Gebruik hiervoor het schema van het vakbekwaamheidsbouwwerk (zie onder dit artikel). Check de bovenste rij en stel vast over welke beroepskwalificaties jij beschikt.

Vervolgens kijk je in de tweede rij van dit schema welke PE-examens je moet doen om deze beroepskwalificaties te behouden. In de onderste drie rijen van het schema (bij ‘initiële examens’) staat aangegeven welke diploma’s binnen deze beroepskwalificatie horen en zodoende geldig worden gehouden met het betreffende PE-examen.

Let op als je een nieuw Wft-diploma haalt

Haal je in de periode 1 april 2017 tot 1 april 2019 een (nieuw) initieel Wft-diploma, dan hoef je pas in de periode 1 april 2019 tot 1 april 2022 PE-examen voor dat betreffende diploma te doen. Hierbij geldt dan dat je altijd PE-examen doet over de 'topmodule'. Ook dit zie je terug in de onderste drie rijen van het schema (bij ‘initiële examens’).

Ga je de komende periode aan de slag? Dan wij wensen wij jou heel veel succes. Namens ons en namens Janus. En heb je vragen over jouw PE-diploma’s of heb je hulp nodig bij het kiezen en boeken van een opleiding?

Wij helpen je uiteraard ook dit jaar weer graag verder.