030 – 693 23 48

Wft-examen doen? Succes verzekerd met deze tips!

01-04-2019

Het aantal professionals dat slaagt voor een Wft-examen blijft achter ten opzichte van de PE-kandidaten. Tijd om een geslaagde Wft-professional te vragen naar zijn geheim. Rob Langenberg, registeraccountant en consultant bij 4Partners, volgde onlangs De Opleiding Wft Basis bij Lindenhaeghe. Rob is zelf docent en sloot het examen af met een dikke acht.

Van harte Rob, goed gedaan! Blij zeker?

“Uiteraard. Als accountant ben ik wel gewend om mijn vak bij te houden, maar zo’n klassikale opleiding, écht studeren voor een examen, dat is toch wel weer even wat anders. Wel leuk om te doen, vond ik eigenlijk."

Je bent registeraccountant, waarom dan Wft Basis?

“In het kader van compliance controleer ik soms verantwoordingen van kleinere verzekeraars. Ik kijk dan bijvoorbeeld ook of al het personeel beschikt over het diploma Wft Basis. Dan is het wel zo logisch dat je zelf ook wat van de materie weet.”

Je geeft zelf ook regelmatig les, wat vond jij van de Lindenhaeghe-trainers?

“Luigi Bosma en Gerald Huis in ’t Veld weten duidelijk veel van het vak af. Dat is mooi om te zien. En ze kunnen uitstekend uitleggen. Waar ik vooral respect voor heb, is de manier waarop ze omgaan met het niveauverschil van de deelnemers. Ze stemmen de les erop af, op een prettige manier.”

Hoe heb jij je op het examen voorbereid?

“Studeren uiteraard. Elke drie weken een trainingsdag voorbereiden, is best pittig. Gelukkig kon ik hier en daar een middagje vrij nemen van mijn werk voor de studie. Dat was wel erg prettig. Voorbereiden deed ik verder door de stof en de E-learning te bestuderen. Na afloop van de lesdag had ik dan het gevoel: ‘Zo. Dat zit erin.’”

Heb je ook nog geoefend voor examen?

“Zeker. Het slimleren-systeem* binnen de E-learning legt een goede basis voor het eerste deel van het examen; de kennisvragen. De meegeleverde oefenexamens leggen de nadruk op de casuïstiek, dat is vooral het tweede deel van het examen. Die casussen kunnen best lastig zijn, dus daarmee oefenen is echt nodig.”

Dank je voor je antwoorden. En geniet van je vrije tijd nu het examen weer voorbij is.

Robs examentips top 5

1. Investeer in een klassikale opleiding; het stimuleerde mij om alles goed voor te bereiden

2. Bereid de lesdagen goed voor, dan pik je alles veel sneller op

3. Boek je examen na je eerste lesdag, zorg dat het niet langer dan week na afronding van je opleiding plaatsvindt. De stof zit dan nog vers in je hoofd en je werkt naar een doel

4. Oefenen de kennisvragen met de E-learning en met slimleren

5. Oefen de casuïstiek met oefenexamens, dat hielp mij heel erg; je kunt eventueel nog extra oefenexamens bestellen om nog meer te oefenen

*systeem waarbij je automatisch vragen krijgt voorgeschoteld op basis van eerder gemaakte fouten