030 – 693 23 48

Wft-diploma's controleren? Nu is het moment!

01-04-2019

Vanaf 1 januari 2017 is er géén grijs gebied meer. Alleen nog zwart (je mag niet adviseren) of wit (je mag wel adviseren).
Géén vrijstellingen meer, geen gelijkgestelde diploma’s, geen PE Plus-examens en geen mogelijkheid tot ‘omwisselen’. Elke adviserende medewerker moet vanaf dat moment in het bezit zijn van de vereiste ‘nieuwe’ Wft-diploma’s.

Leidinggevende: check de diploma’s
Dat geldt voor leidinggevenden én medewerkers. De leidinggevende moet zorgen dat hij niet alleen zijn eigen diploma’s op orde heeft, maar ook die van het personeel. Een goed moment om (nogmaals!) te controleren of het wel goed zit met de diploma’s, want de regel is strak: de AFM heeft de controles al aangekondigd!

Waar moet je op letten bij het controleren van diploma’s?
Heb je de fysieke diploma’s in handen, dan zit je goed. Heb je nog géén fysieke diploma’s, maar wel de bevestiging van DUO dat - voor alle relevante beroepskwalificaties - jouw dossier akkoord is, ook dan zit je goed. Mis je nog een of meerdere PE Plus-examen(s), zorg dat je het examen haalt voor 1 januari 2017.

Niet omgewisseld. En nu?
Is een diploma niet omgewisseld en/of is het PE Plus-examen op 1-1-2017 niet behaald, dan is het tijd om je conclusies te trekken. Jij (of jouw medewerker) mag niet meer adviseren voor wat betreft de beroepskwalificatie waar dit diploma onderdeel van uitmaakt. Enige oplossing: opnieuw Wft-examen doen en tot die tijd niet adviseren.

Onderliggend diploma niet tijdig behaald
Mis je nog een onderliggend Wft-diploma, zoals Wft Basis om Wft Schade particulier en/of Schade zakelijk geldig te houden of Wft Vermogen voor Wft Hypothecair krediet? Voor een succesvolle wissel dien je ook deze diploma’s voor 1-1-2017 te behalen.

Vergunning intrekken?
Besluit jij je vergunning voor bepaalde adviesonderdelen in te trekken? Het intrekken van de vergunning gaat niet automatisch; je moet dit doen in het Digitaal loket van de AFM.