Wees anders dan een machine

23-10-2019

Anders dan een machine

Kun jij je nog herinneren dat je als tiener, graag later ‘iets creatiefs’ wilde doen? Maar dat de volwassenen in je leven je dat absoluut afraadden? In plaats daarvan gaven ze je het advies om iets praktisch te gaan doen. Iets waarmee je ‘gewoon’ je brood zou kunnen verdienen. Niet zo’n goed advies, blijkt nu.

Want de toekomst van werk ziet er namelijk heel anders uit. Dan worden juist ‘menselijke’ vaardigheden steeds belangrijker, zoals creativiteit, kritisch denken, probleemoplossend vermogen, kunnen samenwerken, presenteren en communiceren. Vaardigheden die niet zomaar overgenomen kunnen worden door een robot. Uit Australisch onderzoek blijkt dat juist dit soort vaardigheden, zij noemen het ‘ondernemende’ vaardigheden, erg gewild zijn bij werkgevers.

Aanpassen aan de toekomst
Volgens McKinsey Global Institute is er nog wel werk aan de winkel. Ook zij deden onderzoek en voorspelden, op basis daarvan, dat zeker 14 procent van alle werknemers wereldwijd moeten worden bijgeschoold/bijgetraind om zich aan te kunnen passen aan de veranderende technologie. Op basis van hun onderzoek gaven zij een inschatting van de veranderende werkgelegenheid in verschillende landen wereldwijd. Hun overzicht, dat zij op een leuke manier visualiseerden, vind je hier.

Nieuwe technologie, nieuwe kansen
Dat menselijke vaardigheden belangrijker worden zegt ook Heather McGowan, een Amerikaanse expert op het gebied van ‘werken in de toekomst. Zij vindt dat we af moeten van het idee dat jonge mensen moeten kiezen welke baan ze later willen, terwijl 55% van de banen van de toekomst nu nog niet bestaat en de helft van de huidige banen verdwijnt door nieuwe technologie. In plaats daarvan zouden jonge mensen zich af moeten vragen welke banen niet overgenomen kunnen worden door nieuwe technologie en dat zijn juist banen waarbij je gebruik maakt van menselijke vaardigheden, zoals creativiteit.

Empathie is wat ons verbindt
Ushma Dhanak, een expert op het gebied van HR, noemt ook een menselijke vaardigheid die belangrijker wordt in de toekomst; empathie. Want dat zorgt voor goed leiderschap. Dankzij empathie kunnen leiders namelijk omgaan met emoties en op de juiste manier reageren.

Kortom, wil je je voorbereiden op werken in de toekomst? Onderscheid je dan van robots door juist die vaardigheden te ontwikkelen die je een mens maakt, zoals communicatie, empathie en creativiteit.

Bron: NLOntdekt

Hoe ‘future proof’ ben jij als professional? Doe de test op NLOntdekt en ontvang een persoonlijk rapport met daarin de status van jouw future skills.

> Naar NLOntdekt

Op de hoogte blijven van ons trainingsaanbod en future skills? Schrijf je in voor onze Inspiratienieuwsbrief