Week van het Werkgeluk 2019

23-09-2019

Nieuws werkgeluk

Hoogleraar Sociale psychologie (en wereldverbeteraar) Ap Dijksterhuis deed jarenlang onderzoek naar (werk)geluk. Hij schreef meerdere boeken over het onderwerp en treedt regelmatig op als spreker/inspirator. Op de vraag wat werkgeluk precies inhoudt, antwoordt hij: “Werkgeluk leunt eigenlijk op twee verschillende pijlers: purpose (nut & zingeving, dat betekent dat je met iets goeds bezig bent) en plezier (lol hebben in wat je doet). Als die twee in balans zijn, dan ben je in je werk meestal gelukkig.”

Maar is het zo simpel?
Columnist en gedragsonderzoeker Ben Tiggelaar gaat een stapje verder en voegt wat ingrediënten toe: hij verwijst naar het PERK-model. Naast (1) Purpose en (2) Engagement wordt werkgeluk ook bepaald door (3) Resilience (kun je dealen met tegenvallers) en (4) Kindness (respectvol omgaan met elkaar). Tiggelaar zoomt in op de pijler ‘resilience’: “Voor mij bleek punt drie echt belangrijk. Ik pieker veel te vaak tijdens en over mijn werk. Meer genieten van het moment is een vaardigheid waar ik aan ga werken.”

Hot issue
Werkgeluk is een hot issue. Niet alleen tijdens de Week van het Werkgeluk maar gedurende het hele jaar. Veel organisaties huren tegenwoordig een Human Resource Development(HRD)-adviseur in. Een HRD-adviseur stelt vragen als: welke ontwikkeltrajecten passen bij onze organisatie, hoe zorgen we dat iedereen het beste uit zichzelf haalt en wat levert naast groei en samenwerking ook plezier op? Want daarmee slaan werkgevers drie vliegen in één klap: fun, teamspirit én ontwikkeling. De vraag naar dit specialisme binnen HR is de laatste jaren enorm gestegen.

Koffiedrinken
Maar het mooiste aan werkgeluk is dat je het zo groot en zo klein kunt maken als je zelf wilt. Gewoon wat vaker koffiedrinken met je collega’s levert al veel op. Meer verbinding, meer vertrouwen en een veranderend perspectief: het informele karakter van koffiedrinken nodigt uit om het over andere dingen te hebben dan het reguliere werk. Juist dan ontstaan de beste ideeën. Of je organisatie nou uit twee of tweehonderd medewerkers bestaat; voor wie meedenkt met het personeel ligt (werk)geluk voor het oprapen.

Meer over de Opleiding Certified Training en Development Consultant (CTDC) Leergang HRD Professional ©.

Meer inspiratie en bron:

https://www.pwnet.nl/personeelsmanagement/nieuws/2017/02/de-wetenschap-achter-werkgeluk-10123645