Waarom investeren in persoonlijke ontwikkeling loont

21-02-2017

Laatste nieuws Lindenhaeghe


Waarom investeren in persoonlijke ontwikkeling loont

Geef de mensen wat ze willen: brood en spelen.

Henk Westbroek zong het in de jaren ‘80 met zijn band Het Goede Doel. Hij bedoelde het natuurlijk, net als de bedenker van deze uitdrukking, de Romeinse dichter Juvenalis, sarcastisch. Want we hebben meer nodig dan dat. Daar is de afgelopen jaren regelmatig onderzoek naar gedaan. In ons werk bijvoorbeeld is het bewezen dat we beter gaan presteren wanneer er wordt geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling. Hoe zit dat eigenlijk?

Piramide van Maslov
Persoonlijke ontwikkeling is de bovenste trede in de bekende ‘Piramide van Maslov’. Wanneer aan de basisbehoefte is voldaan (eten, drinken en een dak boven ons hoofd), willen we allemaal graag leren, ontwikkelen en veranderen. Het maakt ons tevreden en gelukkig

"Jezelf ontwikkelen is werken aan je employability"

Employability
Een ander belangrijk aspect is dat persoonlijke ontwikkeling bijdraagt aan zekerheid. Door jezelf te ontwikkelen, werk je aan je eigen employability. Je wordt aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. Dat speelt een steeds grotere rol in deze tijd waarbij traditionele baanzekerheid steeds meer plaats maakt voor steeds lossere arbeidsrelaties.

Inzicht in jezelf
En dan hebben we het nog niet gehad over de persoonlijke winst van investeren in jezelf. Persoonlijke ontwikkeling zorgt er -onder meer- voor dat je beter in je vel zit, beter kan relativeren en nieuwe dingen sneller leert. Dat komt de prestaties ten goede. Ook onderlinge relaties krijgen een positieve impuls. Je krijgt meer inzicht in jezelf en waarom je op een bepaalde manier reageert. Samenwerken met collega’s gaat makkelijker en relaties met klanten worden beter.

Goed werkgeverschap
Uit de onderzoeken is daarbij gebleken dat werknemers die de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen, loyaler zijn naar hun werkgever. Het wordt gezien als goed werkgeverschap wanneer je personeel de mogelijkheid geeft om te ontwikkelen. Het vertaalt zich direct in meer inzet en minder snel ‘baan hoppen’.

Deze inzichten zorgen ervoor dat persoonlijke ontwikkeling niet meer weg te denken is uit ons leven en een vaste waarde zou moeten zijn bij loopbaanontwikkeling. We willen brood, spelen én ontwikkeling! Het mes snijdt aan twee kanten. Werknemers worden inzetbaarder en waardevoller. Dat heeft effect op hun arbeidsproductiviteit en employability. Anderzijds worden ze ook loyaler naar de werkgever die deze persoonlijke groei mogelijk heeft gemaakt. Een win-winsituatie voor iedereen.

Bekijk ons aanbod Persoonlijke Ontwikkeling.