Voor de troepen uit: Door communicatietrainer Mirjam van Lindenhaeghe

26-03-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

“Ik snap het gewoon niet”, verzucht deelnemer Alma tijdens de eerste trainingsdag. “Ik maak schema’s, planningen en deadlines, help mensen daaraan herinneren en toch krijgt minder dan de hélft op tijd hun werk af. Wat gaat hier toch steeds mis?!” Ik bedank Alma voor het mooie voorbeeld en zeg tegen de groep: “Die vraag gaan we hier beantwoorden. Welkom allemaal bij de Training Projectleiderschap van Lindenhaeghe!”

Even wat achtergrondinformatie
Alma, die zich zo eerlijk en openhartig opstelde, is projectleider bij een organisatie die veel voor onderwijsinstellingen werkt. Bij de projecten die zij doet, zijn meestal meerdere scholen betrokken. Haar probleem komt vaker terug, dat merk ik als ik de intakeformulieren bekijk. Als projectleider loop je vaak voor de troepen uit. Jij hebt het projectplan goed in je hoofd en weet precies wat er moet gebeuren. Maar dat geldt niet voor iedereen. De kunst is om je team mee te nemen in het proces, zodat zij het ook als hun eigen project gaan ervaren.

Je valkuilen ontdekken
Cruciaal hierbij is het ontdekken van je eigen valkuilen. Die zijn voor iedereen verschillend. Bij de een heeft het te maken met structureren, bij de ander met samenwerking of met het creëren van draagvlak. Ook inleven en je verdiepen in je stakeholders is heel belangrijk.

“We gaan aan de slag met voorbeelden uit de praktijk, het liefst voorbeelden uit ‘eigen inbreng’.”
Trainer Mirjam van Lindenhaeghe

Tijdens de trainingen Projectleiderschap werk ik, als communicatietrainer mét praktijkervaring, met de deelnemers aan hun persoonlijke capaciteiten. Wat zijn hun sterke en zwakke punten? We gaan aan de slag met voorbeelden uit de praktijk, het liefste voorbeelden die ze zelf hebben ingebracht, zoals Alma. We doen zowel plenaire sessies als individuele oefeningen om het geleerde direct in de praktijk te brengen. Waar ben je goed in, wat kun je verbeteren? Alma kon nog veel verbeteren aan haar communicatiestijl, met name op het gebied van luisteren en doorvragen. We hadden een hele leuke groep en een trainingsacteur, waarmee ze dit goed kon oefenen.

Project als een trein
Een paar weken na de training sprak ik Alma weer. Haar project liep nu als een trein, ze kon rekenen op een gemotiveerd projectteam. De medewerker van de school die helemaal nooit reageerde op haar verzoeken, heeft ze persoonlijk benaderd. Zij is nu een van de meest enthousiaste deelnemers. Zelf voelt ze zich er ook veel prettiger bij: “Ik had de neiging om maar door te rennen. Ik heb geleerd dat af en toe even stilstaan en luisteren cruciaal zijn.” Met het project van Alma komt het wel goed! Op naar een nieuwe training met een nieuwe groep.

Ben jij daar misschien ook bij?

Meer weten over het hoe? Tijdens de Training Projectleiderschap van Mirjam leer je alles over hoe je jouw project tot een succes maakt.