Vissen in een lege vijver

15-01-2020

Nieuws

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Vissen in een lege vijver

Customer Due Diligence (CDD)-analist wordt niet voor niets ‘de baan van de toekomst’ genoemd. De specialisten die zich bezighouden met anti-witwasbeleid zijn niet aan te slepen. ‘Vissen in een lege vijver’ is de quote die vaak wordt aangehaald als het gaat over goed CDD-personeel.

Dit doet een CDD-analist

Nederlandse banken maken momenteel grote budgetten vrij voor de afdeling die zich bezighoudt met het monitoren en doorlichten van klantdossiers. Het verloop op de CDD-afdelingen is groot omdat het gras bij de buren vaak groener is. De strijd is nier verwonderlijk. De belangen zijn immers groot, de boetes hoog. Elke grote bank is inmiddels beboet, dan wel onderwerp van onderzoek. Toezichthouder DNB heeft bovendien strakke deadlines gesteld.

“De markt voor deze specialisten is zwaar overspannen, en de kwaliteit staat onder druk door het gigantische aantal klantdossiers dat banken moeten beoordelen”, zegt Musa Elmas, compliance-adviseur, in het FD. “Het hoge verloop maakt de uitdaging alleen maar groter. Naast de meer professionele, gevestigde partijen zie je sinds een jaar steeds meer cv-schuivers voor wie het vullen van de vacature zwaarder weegt dan de match.”

Misschien ook interessant: Is hier sprake van financieel-economische criminaliteit?

Naar de E-learning Due Diligence