Virtual reality: wat het voor jou kan doen

18-01-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Met duizelingwekkende snelheid een zwarte piste af skiën. Een tijger een kunstje leren, of zwemmen tussen de haaien. Het kan allemaal en nog zonder gevaar ook, bijvoorbeeld op een regenachtige zondagmiddag. Hoe dan? Met een Virtual Reality (VR) bril. De techniek is de laatste jaren aan een forse opmars bezig, met Nederland voorop. De eerste stad met een VR bioscoop was Amsterdam. Ook in games wordt VR steeds meer gebruikt.

Ervaren leert beter
De nieuwe techniek wordt echter steeds meer ingezet voor serieuze zaken. Basisschoolleerlingen worden met Google Expeditions virtueel meegevoerd naar plekken die voor een schoolreisje nooit haalbaar zijn. Een tripje naar de maan, naar de 80-jarige oorlog of een reis door het Amazonegebied bijvoorbeeld. Dat leert veel beter dan uit een boek.
Of voor het oefenen van vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de vluchtsimulator voor een piloot of autorijlessen. Of het houden van presentaties voor groepen. Met zo’n bril op je hoofd sta je op een levensecht podium, voor een zaal vol toeschouwers. Er is al software beschikbaar die je na afloop feedback geeft over de inhoudelijke boodschap, het maken van oogcontact en verlegenheid.

Angsten overwinnen
Presenteren kun je leren, maar hoe zit het met het overwinnen van de angst die je soms kunt voelen bij het optreden voor publiek? Ervaar je dat ook met VR, je wéét immers de hele tijd dat de situatie niet echt is?
Bij het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMC Groningen zeggen ze van wel. Daar helpen ze mensen met fobieën en verslavingen met VR van hun angsten af. Zij hebben ontdekt dat het lichaam wél reageert op de denkbeeldige omgeving. Dat kan zelfs gepaard gaan met fysieke reacties, zoals zweten of huilen. Tegelijkertijd weet je dat je in een veilige setting zit. Die zorgt er ook voor, dat je deze emoties kunt laten gaan. Op een echt podium laat je het wel om in tranen uit te barsten. Met VR doorleef je een angstige situatie. Door daarbij cognitieve gedragstherapie toe te passen, kun je deze angstige momenten in het echt beter aan.

Vliegangst, hoogtevrees, presentatieangst, je kunt er dus vanaf! Met behulp van virtual reality.