Vind die kans!

01-06-2016

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Misschien heb jij na de zomer ook wel het gevoel dat het anders moet. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Je wilt jezelf anders presenteren, een ander netwerk aanboren, of misschien gewoon wel helemaal iets anders gaan doen!

Vaak blijft het bij een onbestemd gevoel, dat geleidelijk weer weg ebt in de waan van alle dag. Maar het zit er niet voor niks. Waarom zou je het niet verder onderzoeken? De economie bloeit als een malle, dus als je verandering wilt, is nu het moment.

Vijf vragen die je jezelf (en anderen) kunt stellen om er achter te komen waar jouw nieuwe kansen liggen:

1. Ben ik ergens bang voor?
Een mens is in principe tegen verandering. Dat komt nog uit de oertijd, waarin de kans op overleven het grootst is op bekend terrein. Je moet dus over dat hobbeltje heen om echt open te staan voor die nieuwe kans. Waar zit bij jou de angst? Dat het tegenvalt? Dat anderen het niet begrijpen? Of dat je in een financiële crisis terecht komt? Dit uitzoeken is de eerste stap in het loslaten, waardoor je vrijer wordt in je denkproces.

2. Hoe was ik als kind?
Bij kinderen is hun natuur, je karakter, in de meest zuivere vorm aanwezig. Vanaf een jaar of 10 à 11 ga je je aanpassen aan je omgeving. Ook (heftige) gebeurtenissen in je leven hebben daarna invloed. Als kind sta je dus het dichtst bij je ‘ware natuur’. Probeer terug te gaan naar die tijd en in te voelen hoe je toen was en wat je graag deed. Ook in je huidige leven word je het meest blij van iets wat het beste bij je echte, ware natuur past.

3. Wat vind ik belangrijk in vriendschappen en relaties?
Hoe jij omgaat met anderen en hoe je wil dat anderen jou behandelen, zegt iets over je normen en waarden. Is het vrijheid? Loyaliteit? Respect, vertrouwen? Avontuur, zingeving of authenticiteit? Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Kies er één of twee die je het allerbelangrijkst vind. Dat zijn jouw kernwaarden, jouw drijfveren. Deze moeten in ieder geval terug komen in de nieuwe kans die je voor jezelf creërt.

4. Wat brengt mijn favoriete hobby mij?
Van je hobby je werk maken, wie wil dat nou niet? Dat kan niet altijd, maar je kunt je wel afvragen waarom je juist aan deze bezigheid zoveel plezier beleeft. Ben je een binnen- of een buitenmens? Doe je graag dingen met anderen samen of liever solo? Heb je graag de leiding, vind je het heerlijk om te volgen of ben je juist anderen iets aan het leren? Krijg je er een kick van of doe je het juist voor de ontspanning? Je favoriete vrijetijdsbesteding zegt iets over jou en waar je je fijn bij voelt.

5. Vraag hulp aan anderen
Met de eerste vier vragen heb je al een beter beeld gekregen van jezelf, waar je passie en kansen liggen. Wil je echt werk maken van je zoektocht, dan kan een beetje hulp van anderen geen kwaad. Door erover te praten, maak je het direct concreter. Spreek je wensen en gedachten uit. Naar familie, goede vrienden of – als je het nog professioneler wilt- bij een coach of trainer. Door hun reflectie worden jouw kansen nog duidelijker.

En…. mocht je echt werk willen maken van de realisatie, dan heb je al een netwerk dat hiervan op de hoogte is en mee kan zoeken naar die ene, perfecte kans.

Word een betere versie van jezelf. Ontdek welke skills jij kunt ontwikkelen en waar de kansen voor jouw persoonlijke ontwikkeling liggen.

> Doe de test