Vernieuw je brein, ga reizen!

22-05-2017

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Onze hersenen kunnen af en toe wel een boost gebruiken.
Wanneer we altijd blijven doen wat we doen, sukkelen ze een beetje in slaap. Routine is fijn, maar niet goed voor de creativiteit. Van een actief brein neemt je levenslust toe en daardoor leef je langer én gelukkiger. Boosten dus dat brein! Vraag je je nu af “hoe dan?”, lees dan even verder.

Wetenschappelijk bewezen
Ap Dijksterhuis is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in het onderbewustzijn en intuïtief denken en doet veel onderzoek naar wat ons beweegt en gelukkig maakt. In zijn recent verschenen boek zegt hij: “Van alle manieren om onze geest te masseren, is reizen de meest weldadige.” Dat komt onder meer door de ervaringen die we opdoen, het automatisme uit ons handelen verdwijnt en doordat we de dagelijkse stress achter ons laten.

Euforie
Het effect kan echt heel groot zijn: uit een onderzoek in 2006 blijkt dat mensen zelfs een staat van euforie kunnen bereiken, wanneer ze razendsnel nadenken of hun zintuigen op volle toeren werken. Net als bij intensief sporten maakt het brein dopamine aan, wat een gevoel van genot en blijdschap geeft. Aan reiservaringen kun je dus zelfs een beetje verslaafd raken!

Geen strandvakantie
Hoe intenser de reiservaring, hoe groter het effect. Van lekker op je badhanddoek naast het zwembad liggen rust je heus wel uit (als het lukt om je telefoon links te laten liggen), maar is niet genoeg voor breinboost. Hoe meer je bestemming verschilt van je dagelijks leven, hoe groter het effect. Het ontdekken van niet-Westerse landen, je onderdompelen in een cultuur die niet de jouwe is, dat zorgt voor de prikkels die nodig zijn om je hersencellen te vernieuwen.

Langer leven
Er zijn nog meer voordelen, stelt Dijksterhuis. “Je leeft niet alleen langer door de psychologische verfrissing door het reizen, je leven lijkt ook langer. In verschillende wetenschappelijke experimenten is het verband onderzocht tussen de hoeveelheid prikkels en de tijdsbeleving. Door alle indrukken en prikkels tijdens het reizen, voelt de tijd langer en waardevoller. Daarbij ben je op reis veel meer in het ‘nu’. Je bent gefocust op wat je op dat moment doet en dat laat geen ruimte over om te piekeren.”

Meer lezen over de reistheorieën van Ap Dijksterhuis? Koop zijn boekje ‘Wie (niet) reist is gek’, ISBN nummer 9789044632828.