Verduurzaam je carrière met deze 4 tips

15-09-2021

Zakenman in natuur

In een snel veranderende arbeidsmarkt verdwijnen er voortdurend beroepen en ontstaan er continu nieuwe beroepen. Het vergt aanpassingsvermogen en flexibiliteit om met deze arbeidsmarkt mee te bewegen en relevant te blijven. Stilstaan is geen optie. Hieronder 4 tips om jouw duurzame inzetbaarheid te vergroten en zo je marktwaarde op peil te houden!

Tip 1. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen die voor jouw functie en vakgebied van belang zijn.

In een snel veranderende omgeving moet jij ook kunnen meebewegen. Zorg er daarom voor dat je de trends en ontwikkelingen in de gaten houdt, zodat je weet waar jouw kansen voor de toekomst liggen. Hoe? Volg bijvoorbeeld relevante accounts of groepen op LinkedIn, abonneer je op nieuwsbrieven van brancheorganisaties en schrijf je in voor vakbladen.

Tip 2. Vraag jezelf eens af…

Ben jij breder inzetbaar? Hoe ver reikt jouw kennis? Zou jij met jouw kennis ook andere functies kunnen bekleden? Door het volgen van opleidingen, webinars, cursussen of trainingen kun je jouw kennis verbreden en houd je jezelf interessant voor werkgevers.

Maar misschien nog wel belangrijker. Haal jij nog plezier uit je werk? En biedt jouw werk jou nog voldoende uitdaging? Waar beroepen verdwijnen, ontstaan er ook weer nieuwe beroepen. Denk maar aan de enorme toename in het aantal data-analisten. Dus houd ook hiervoor jouw ogen open. Door te investeren in je eigen ontwikkeling blijf je niet alleen relevant voor werkgevers, maar houd je het ook uitdagend en plezierig voor jezelf.

Tip 3. In gesprek met jouw leidinggevende.

Duurzaam inzetbaar zijn is niet alleen voor jou gunstig; je werkgever heeft er ook baat bij. Die wil ook het liefst een team vol betrokken, productieve werknemers en een laag percentage ziekteverzuim. De stap naar duurzame inzetbaarheid zet je samen, dus ga hierover het gesprek aan. Waar liggen jouw ontwikkelkansen? Waarom komt dat de organisatie ten goede? En wat heeft de organisatie nodig?

Tip 4. Laat je inspireren.

Kijk bijvoorbeeld eens op www.duurzameinzetbaarheid.nl. Deze website biedt jou kennis, informatie en inspiratie om duurzaam inzetbaar te zijn in jouw carrière.


Stilstaan is geen optie