Veranderingen eng? Benut jouw nieuwe kansen!

12-06-2019

Omgaan met veranderingen

Daarvoor heb je een positieve mindset nodig.

“Bij veranderingen komen altijd emoties kijken. Meestal zijn deze negatief: angst of onzekerheid. Dat is de reden waarom veel mensen opzien tegen veranderingen. Maar veranderingen bieden vaak juist kansen! Om deze te zien én te pakken heb je een positieve mindset nodig.”

Aan het woord is Ralph Heijder. Hij weet zelf als geen ander wat het betekent om met veranderingen om te gaan. Dertien jaar lang werkte hij als ervaren professional in een prestatiegerichte organisatie, waar veranderingen aan de orde van de dag waren. Tot hij zelf besloot het roer om te gooien: hij wilde liever een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van mensen in de organisatie, dan aan het investeringsrendement. Nu coacht hij met zijn eigen bedrijf (jonge) professionals en geeft bij Lindenhaeghe de Training Omgaan met Verandering.

Doe de test op NLOntdekt

“Mensen hechten waarde aan het bekende, zij weten immers wat dit is. Dit zit in ons oerbrein ingebakken”, vertelt Ralph. “Liever een bekende hel, dan een onbekende hemel. Maar door deze negatieve emoties en gedachten is er geen ruimte voor het idee dat een verandering ook positief kan zijn. Deze emotionele toestand beïnvloedt je gedrag en je keuzes. Mensen in een emotioneel neutrale staat nemen over het algemeen betere beslissingen. Daarom is het belangrijk dat je bij een verandering een positieve mindset houdt. Dat je in staat bent om nieuwe kansen te zien en je niet alleen laat leiden door teleurstelling en angst.”

Hoe pak je dat dan aan?
“We beginnen met een zelfanalyse. Dat doen de meesten thuis, middels een e-learning. Wat zijn je zwakke en sterke punten, wat wil je graag bereiken, waar kom jij je bed voor uit? Tijdens de training bekijken we de persoonlijke situaties van de deelnemers. De verandering waar zij voor staan kan met werk te maken hebben of een privésituatie zijn, dat maakt niet uit.

We staan stil bij de vraag: ‘Wat doet de verandering met je, welke emotie roept het op en waar komt deze vandaan?’ Dat je weet waar je angst vandaan komt plus de herkenning dat je niet de enige bent, zorgen ervoor dat een groot deel van de negatieve emotie wordt weggenomen. We stellen veel vragen tijdens de training. Zijn jouw gedachten over de verandering gebaseerd op feiten of heb je dit zelf ingevuld? Zo pellen we laag voor laag de negatieve emotie er vanaf.”

Maar hiermee is deze nog niet positief geworden…
Ralph: “Nee dat komt erna. In het tweede deel komt de zelfanalyse weer van pas. Welk gewenst resultaat van de verandering geeft jou energie, wat wil jij eigenlijk zelf? Dit vraagt een proactieve, vragende houding. Een mooi voorbeeld is iemand die te maken kreeg met het opheffen van de organisatie waar zij werkte. Er was wel een sociaal plan, maar iedereen werd ontslagen en leuk was het allemaal niet. Tot die persoon bedacht dat ze graag als freelancer het werk wilde doen dat zij altijd al voor deze organisatie en het netwerk er omheen deed. Deze ideeën wist ze om te zetten in een mooie exit-afspraak mét orderportefeuille. Vanaf dat moment gaf de verandering haar energie in plaats van dat het een negatieve gebeurtenis was. Ze had de controle weer terug.”

Stappenplan van Ralph ‘omgaan met veranderingen’:

  • Heb zelfinzicht, ken je belemmerende overtuigingen.
  • Onderzoek je gedachten over de verandering: feiten of aanname?
  • Onderzoek wat de onderliggende oorzaak is van je negatieve gedachten en emoties.
  • Stel de vraag: wat heb ik zelf in de hand in deze situatie?
  • Onderzoek wat jouw gewenste uitkomst is van de verandering. Geloof in een positieve uitkomst.
  • Pak de controle terug en ga aan de slag.

Hoe ‘future proof’ ben jij als professional? Doe de test op NLOntdekt en ontvang een persoonlijk rapport met daarin de status van jouw future skills.

> Naar NLOntdekt