Van zuinig naar zorgeloos

17-12-2018

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Genoeg geld hebben om van te leven, zodat alleen jij bepaalt hoe je leven er uitziet? Dat kan, ook als je niet een hoog inkomen hebt.

Het is een trend die is overgewaaid uit de Verenigde Staten en staat bekend als FIRE; Financial Independent, Retire Early. Alleen nog maar werk doen waar je zin in hebt, je passies kunnen volgen en veel tijd hebben voor familie en vrienden. Voor steeds meer mensen is dit belangrijker dan veel bezitten en consumeren.

Om financieel onafhankelijk te zijn, hoef je geen miljonair te zijn, of een hoog inkomen te hebben. Of in een land te wonen waar je weinig belasting betaalt. Ook in Nederland is het mogelijk. Hoe dan? Drie portretten en tips van Nederlandse voorlopers.

Gerhard Hormann
Nog voordat de FIRE-beweging een trend werd in ons land, was Gerhard Hormann, journalist en schrijver van thrillers, hier al mee bezig. Dwars tegen alle adviezen in, begon hij een flink aantal jaren geleden met het aflossen van zijn hypotheek. Meteen zag hij zijn maandelijkse woonlasten dalen. Hij schreef er zijn eerste non-fictie boek over: Hypotheekvrij! Het is inmiddels aan de 10e druk toe. Het extra aflossen was mogelijk doordat hij heel kritisch is gaan kijken naar zijn uitgaven. Ook verdiepte hij zich in de financiële wereld en ging hij anders tegen geld aankijken. Door zijn financiële vrijheid werkt hij nu veel minder, kijkt soms 4 films op een dag en doet veel vrijwilligerswerk. Deze ervaringen verwerkte hij ook in zijn boeken: ‘Het nieuwe werken’, ‘De omgekeerde werkweek’ en ‘Het plakband pensioen’.

Mr. FOB
Mr. FOB is een Nederlandse blogger. Omdat hij veel persoonlijke informatie deelt op zijn Financieel Onafhankelijk Blog, schrijft hij onder een pseudoniem. Samen met zijn vrouw leeft hij zo bewust mogelijk, als het om uitgeven gaat. En daar beleven ze heel veel plezier aan. Het gaat vooral om inzicht en andere keuzes maken. Zijn blog gaat verder dan tips over zo voordelig mogelijk boodschappen doen, (be-)sparen en beleggen, al zijn er wel heel veel nuttige tips te vinden (zoals een blog met de verlokkende titel ‘3.594 euro besparen in een uur’?). Zijn blog gaat echt over zijn ‘way of life’. Met soms ook filosofische bespiegelingen, zoals de vraag hoe hedonistisch we zouden kunnen zijn.

Renée Lamboo
“De tijd van meer, meer, meer is echt voorbij. Iedereen de nieuwste telefoon, de duurste auto, het grootste huis. Dat waren de jaren negentig”, zegt Renée Lamboo, ook inmiddels een bekende blogger over geld op porterenee.nl en how2spendit.nl. Bij René gaat het echt over een ‘lifestyle change’ die past in de lijn van het ontspullen, consuminderen en minimalistisch leven. Ze richt zich niet direct op zo snel mogelijk financieel onafhankelijk worden, maar meer op meer ruimte scheppen en anders leven. Zij en haar vriend proberen zo veel mogelijk geld opzij te zetten en hebben nu bijvoorbeeld hele lage woonlasten. Onlangs verscheen haar eerste boek: ‘Duur huis, nooit thuis. Reken af met al die vaste lasten en kies voor vrijheid’.

Wil jij in 2020 werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Ontdek welke van onze trainingen past bij jou.