Uit het Oefenexamen PE Hypothecair krediet

13-01-2021

Financieel advies geven

Joey en Priscilla zijn van plan te gaan verhuizen. Ze hebben nog vragen over de verkoop van hun huidige woning. Ze gaan hierover in overleg met de hypotheekadviseur. De volgende informatie wordt duidelijk.

Nieuwe woning
Joey en Priscilla hebben een grotere woning op het oog. De vraagprijs van deze woning is € 350.000. Joey en Priscilla hebben minimaal € 250.000 aan opbrengst nodig van hun huidige woning om de nieuwe woning te kunnen kopen.

Huidige woning
Joey en Priscilla hebben een jaren 30-woning met veel schuine wanden. Joey en Priscilla willen de woning voor € 250.000 op Funda zetten. Volgens een recente taxatie blijkt de woning slechts € 235.000 waard te zijn. Joey en Priscilla zijn hierover erg verbaasd en zoeken in het taxatierapport naar de onderbouwing.

Joey zegt: “Ik begrijp er niets van. Ik zie hier staan dat onze woning een oppervlakte heeft van 110 m2. Maar toen wij tien jaar geleden het huis kochten, was dit nog 120 m2. Wat is hier aan de hand?”

Wat is de meest professionele en inhoudelijk correcte reactie van de hypotheekadviseur?

A Dit is waarschijnlijk een inschattingsfout. Taxateurs schatten over het algemeen het woonoppervlak, waarbij ze kijken naar soortgelijke woningen die recentelijk verkocht zijn.

B Dit zal waarschijnlijk wel correct zijn. Tegenwoordig wordt de zolderruimte die alleen toegankelijk is met een vlizotrap niet meer meegenomen voor het bepalen van het oppervlak.

C Dit is waarschijnlijk wel correct. Volgens de huidige oppervlakteberekeningsmethode kunnen schuine wanden in de woning gevolgen hebben voor het vast te stellen woonoppervlak.

D Dit is waarschijnlijk wel correct. Taxateurs maken gebruik van de gegevens die bij de gemeente bekend zijn bij het vaststellen van het woonoppervlak.

Meer oefenen? Bestel onze Oefenexamens PE Hypothecair krediet.

Voor het antwoord scroll naar beneden.

Antwoord C is correct: het nieuwe model taxatierapport maakt gebruik van een uniforme meetstaat bij het vaststellen van het woonoppervlak. Als er sprake is van een vloer onder een schuine wand, dan wordt die vloer alleen meegeteld als woonoppervlak als de hoogte van de wand minimaal 1 meter 50 is. Dit kan er dus toe leiden dat bepaalde vloerdelen in het verleden wel werden meegenomen in de berekening, maar tegenwoordig niet meer.