Twee derde van de adviseurs moet het PE-examen nog halen

28-04-2021

vermoeid door werk

Eind vorige week publiceerde het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) de nieuwste PE- en Wft-examencijfers. Altijd een spannend moment. Want: waar staan de adviseurs nu? Welke modules waren lastig? Wat zijn de slagingspercentages van het afgelopen kwartaal? En hoeveel adviseurs ‘moeten’ nog vóór 1 april 2022?

In dit artikel een korte update PE 2019 – 2022: welke 5 dingen vallen op als we de cijfers bekijken?

1. Twee derde van de adviseurs moet het PE-examen nog halen

Eerder deze maand - op 1 april - waarschuwde het CDFD al om PE-examens niet te lang uit te stellen. Uit gegevens van DUO/CDFD bleek dat het leeuwendeel van de diplomahouders nog PE-examens moest halen. We zien dit terug in de recent gedeelde update van het CDFD. Gemiddeld is 35% van de 87.648 adviseurs die op 31 maart 2021 een of meerdere adviesbevoegdheden had, voorzien van PE. Dat betekent dat zo’n twee derde nog minimaal één PE-examen moet halen.

2. Slagingspercentage PE gedaald (van 82% naar 81,3% )

Opvallend maar niet echt verrassend. Het feit dat iedereen het grootste deel van de periode niet klassikaal kon trainen, drukt de cijfers. Relatief veel adviseurs kozen voor een zelfstudie en daar liggen de slagingspercentages vaak iets lager. Gelukkig is het inmiddels wel weer mogelijk om klassikaal te trainen.

3. Slagingskans PE Inkomen grootst, slagingskans PE Hypothecair krediet kleinst

PE Inkomen deed het goed: 90% slaagt voor het examen. PE Hypothecair krediet blijkt met ‘slechts’ 71% geslaagden, weer lastig. Maar wanneer je deze percentages vergelijkt met de gemiddelde slagingskans van Wft-examens (58,3% laag) valt het allemaal weer reuze mee.

4. Maart = topmaand = begin van druk jaar

In maart deden 9.708 adviseurs examen. Dat is 3 keer zoveel als de maand daarvoor en 9 keer zoveel als (gemiddeld) de maanden dáárvoor. Een trend die we wel vaker zien in de maand vóór de actualiteitenwissel. Maar het lijkt ook een voorbode van een druk jaar.

5. De drukte komt eraan

Nu het laatste PE-jaar is ingegaan en adviseurs bovendien weer klassikaal kunnen trainen, zien we het het aantal examenboekingen snel toenemen. En dat is logisch. Want corona of niet, volgend jaar 31 maart is de laatste dag van de PE periode 2019-2022; dan moeten alle adviserende professionals hun papiertjes binnen hebben. Anders mogen ze niet langer adviseren.

Even nalezen hoe het voor jou ook alweer zit? Welke PE-examen jij (nog) moet doen?

Bekijk dit handige stappenplan

En boek hier jouw opleiding + examen

Bekijk hier de cijfers van het CDFD