Trainer Anouk over de Virtual Classroom Echtscheidingsadviseur

01-04-2020

Nieuws

Video lindenhaeghe

Afgelopen dinsdagochtend zat ze er klaar voor: trainer Anouk Hengeveld startte die dag met de allereerste Training Virtual Classroom Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier. Vanuit haar woonkamer keek ze ‘naar binnen’ bij haar zeven cursisten die allemaal vanuit hun eigen omgeving terugkeken. Plaats van samenkomst: de Virtual Classroom.

We spraken met Anouk tussen twee trainingssessies in.

Zo Anouk, de eerste sessie zit erop. Even pauze?

Anouk: “Yep. Tijd voor een broodje. Van negen tot half twaalf heb ik training gegeven vanaf ‘aan de keukentafel’. Op dit moment zijn de cursisten zelf thuis aan het werk. Offline. Ze zijn bezig met opdrachten op basis van de theorie die we behandeld hebben. Om twee uur gaan we weer verder, dan nemen we de antwoorden door. Om vier uur rond ik af.”

Gescheiden in afstand, verbonden in kennis. Wat vind je van deze nieuwe manier van trainen?

Anouk: “Een uitkomst. Echt. We hadden deze training anders moeten annuleren, terwijl iedereen er toch tijd voor gereserveerd heeft. De Virtual Classroom is een prima manier om kennis over te brengen.”

Welke reacties kreeg je van de cursisten?

Anouk: “Positief. Fijn dat de training doorgaat.”

Elk nadeel heb se voordeel, zei een wijs man eens. Hoe zit dat bij de Virtual Classroom?

“We waren al langer bezig met het ontwikkelen van trainen-op-afstand - het past in deze digitale tijd. De Coronacrisis heeft de zaken versneld. Het voordeel is dat we nu een puik aanbod hebben staan, waar mensen direct mee aan de slag kunnen. Wanneer klassikaal weer ‘mag’, hebben cursisten de keus. Mijn verwachting is dat de Virtual Classroom een blijvertje is.”

Waarom denk je dat?

“Om te beginnen: je hebt geen reistijd. Daarbij kun je als trainer een strakker, meer gecomprimeerd verhaal neerzetten. Dat gaat weliswaar deels ten koste van de interactie, die is echt wel wat minder bij zo’n training-op-afstand, maar het positieve is dat je veel efficiënter werkt. Je ondersteunt je verhaal met duidelijke sheets en scherm-delen. Bovendien zijn cursisten sneller klaar met de opgaven omdat ze er thuis rustig aan kunnen werken.”

Maar zo rustig is dat thuis toch niet?
“Nu nog niet misschien. Maar als de kinderen straks weer naar school zijn en je hebt thuis weer alle rust, dan blijven de voordelen overeind. Geen reistijd en een strakke training met voldoende ruimte voor interactie en vragen.”

Kortom, jij bent fan van de Virtual Classroom?

“Zeker. Het is even wennen - cursisten vergeten bijvoorbeeld hun microfoon van mute af te halen als ze een vraag stellen en dan hoor ik ze dus niet - maar dit is wel de nieuwe werkelijkheid. Voor opleidingen met veel zelfstudie en trainingen die een kenniscomponent bevatten is een Virtual Classroom een prima en in sommige gevallen zelfs een beter alternatief.”

Meer over onze Virtual Classrooms