Trainer Anouk over de Opleiding Financieel Echtscheidingsadviseur

09-04-2019

Laatste nieuws Lindenhaeghe

Trainer Anouk Hengeveld (h)erkent de verschillende hulpvragen en is blij met de nieuwe opbouw van de Opleiding Register Financieel Echtscheidingsadviseur. Wij gingen in gesprek met deze inhouds- én ervaringsdeskundige.

Je bent zowel inhouds- als ervaringsdeskundige op het gebied van financiële echtscheiding. Toch?
Zeker. Ik werkte als FFP’er toen ik zelf scheidde. Tijdens dat proces viel me op hoe kortzichtig er met financiële en fiscale informatie omgegaan werd. Dat heeft onder andere te maken met de kloof tussen mediator en advocaat. De eerste kijkt vooral emotioneel, de tweede juridisch. Het middenstuk, het fiscale, daar hoorde ik niemand over.

En toen dacht jij: dan ga ik die financiële echtscheiding maar doen.
Precies. Met mijn FFP-achtergrond en mijn praktijkervaring zat ik meteen lekker in. Als financieel echtscheidingsadviseur ben je zowel gesprekspartner van de klant als van de advocaat en de notaris. Het is een boeiend vak omdat elke echtscheiding anders is. Kijk ook naar de samenwoners: die vallen vaak tussen wal en schip. Gaan ze wel naar de notaris voor een akte van verdeling maar niet voor het ouderschapsplan en afspraken over andere dingen dan de woning, terwijl je dat net zo goed ineen kan doen. Dan heb je tenminste een juridische claim als het later alsnog misloopt.

Wat voor achtergronden hebben jouw cursisten?
Dat wisselt en dat is ook de reden waarom de opleiding nu een modulaire opbouw kent. De 6-daagse opleiding is echt een verbredende opleiding voor bijvoorbeeld adviseurs en schuldhulpverleners die meer willen weten van de financiële achtergrond bij een echtscheiding. Maar ook voor medewerkers van banken en verzekeraars die regelmatig met scheidingen te maken krijgen. De lange opleiding (13 dagen) leidt op voor het landelijke examen en Register, die is vooral voor professionals die een echtscheiding van A tot Z willen gaan begeleiden.

Is er een verplichte vooropleiding?
Nee. Er zijn verschillende goede bases. FFP’ers kunnen al met een wettenbundel omgaan, dat scheelt, maar ook adviseurs met Wft Vermogen en/of Hypothecair krediet kunnen prima instromen, evenals schuldhulpverleners en mediators. Belangrijkste is affiniteit met ‘het vak’. Professionals die in de praktijk vaak met echtscheidingen te maken hebben, herkennen de problematiek. Vanuit daar kunnen gaan specialisteren.

Jij krijgt altijd supergoede beoordelingen. Waarom lopen de cursisten eigenlijk altijd zo weg met jou?
Hahaha. Misschien omdat een drill-instructor ben? Ik ram kennis er goed in. Nou ja, op een leuke manier dan. Ik denk dat het is omdat ik weet hoe ik de stof kan uitleggen op een manier die bij de individuele cursist past. En daarbij plan ik altijd veel ruimte om te oefenen en om praktijkverhalen te delen. Het is echt een hele sociale opleiding, cursisten zoeken elkaar op om te studeren en we maken bijvoorbeeld altijd een appgroep aan voor vragen en om elkaar te helpen. Ik kijk dan op de achtergrond mee en stuur bij waar nodig.

En na afloop? Gaat iedereen op examen?
De meeste professionals wel. En het mooie van de nieuwe opbouw is dat je na zo’n drie maanden kunt kiezen voor het Lindenhaeghe-examen, dat is een afsluitende meerkeuze kennis-toets, of na zo’n negen maanden voor het Registerexamen waarbij je zowel een MC-examen, een Casus en een mondelinge verdediging op je bord krijgt. Dat laatste is een zwaar traject maar ik ben er trots op dat wij vaak hoge slagingspercentages hebben.